De toegevoegde waarde van echografie en shockwave bij knieklachten

De toegevoegde waarde van echografie en shockwave bij knieklachten

Knieklachten kunnen enorm vervelend zijn. Bij allerlei activiteiten kun je hier last van hebben. Het is daarom van belang om hier zo snel mogelijk iets aan te doen. Er zijn vele behandelmethoden om knieklachten aan te pakken.

In dit artikel zullen de behandelingen echografie en shockwave worden uitgelegd. En zal worden laten zien waarom deze behandelingen een toegevoegde waarde kunnen zijn bij klachten in de knie.

knieklachten echografie

Behandeling van knieklachten

Als je last hebt van knieklachten en langskomt bij de fysiotherapeut zal er worden bepaald welke behandeling je nodig zult hebben. De behandeling van de knieklachten hangt vanzelfsprekend af van de oorzaak van de klachten.

Echografie kan sterk behulpzaam zijn bij het identificeren van de klachten. Wanneer de klachten zijn geïdentificeerd kunnen er behandelingen als algemene fysiotherapie, manuele therapie of medical taping worden ingezet.

Wat is echografie?

Bij echografie wordt er gebruik gemaakt van geluidsgolven. Deze golven kunnen wij met onze oren niet horen. Deze golven worden uitgezonden door middel van een transducer. De organen en weefsels in het lichaam, kaatsen de geluidsgolven ook weer terug naar de transducer.

De manier waarop de geluidsgolven worden teruggekaatst verschilt per weefsel. In de transducer worden geluidsgolven omgezet naar beelden, waardoor wij kunnen zien hoe een lichaamsdeel er van binnen uit ziet.

Knieklachten kunnen van alles zijn. Je kunt vele dingen scheuren of kneuzen in de knie. Om een duidelijk beeld te krijgen van wat er precies aan de hand is, is echografie daarom een goede oplossing. Met echografie kun je klachten aan de banden en het kapsel, spier- en peesrupturen, peesontstekingen en slijmbeursontstekingen vaststellen.

Daarnaast kan ook de ernst van de klachten bepaald worden. Het kan worden ingezet om de klacht te bepalen, maar ook om te kijken of na enige tijd het herstel daadwerkelijk te zien is. Op deze manier kan de fysiotherapeut gerichter te werk gaan.

“Als je last hebt van knieklachten en langskomt bij de fysiotherapeut zal er worden bepaald welke behandeling je nodig zult hebben. “

“Als je last hebt van knieklachten en langskomt bij de fysiotherapeut zal er worden bepaald welke behandeling je nodig zult hebben. “

Wat houdt shockwave therapie in?

Shockwave therapie wordt toegepast op de plaats van de pijn. Met behulp van hoogenergetische golven wordt de zelfhelende werking van het lichaam gestimuleerd. De afgegeven energie wordt opgenomen in het pijnlijke weefsel van de patiënt.

Het lichaam maakt verschillende herstelstimulerende stoffen vrij. Sommige stoffen zorgen voor een milde ontstekingsreactie en anderen verbeteren de doorbloeding op de pijnlijke plek. Beiden zorgen voor een spoedig weefselherstel.

Er zijn twee vormen van shockwave therapie. Afhankelijk van de klachten zal er worden gekozen voor een van de vormen. Er is radiale shockwave therapie, hier wordt de energie over een groter oppervlak verdeeld. Er wordt een laag energielevel gebruikt.

Als tweede is er gefocusseerde shockwave therapie. Hier wordt de maximale energie bereikt op een bepaald punt in het lichaam. De apparaten produceren hier een gemiddeld tot hoog energieniveau.

Shockwave therapie bij knieklachten

Shockwave werkt voornamelijk bij pees- en of spierblessures en bij een patellapeesontsteking. Het zorgt voor een sneller herstel van de knie, waardoor je eerder weer pijnloos door het leven kan. Het is een kortdurende behandeling van ongeveer vijf tot tien minuten.

Na vier of vijf behandelingen zul je resultaat moeten merken. Het voordeel van shockwave therapie is dat het weinig bijwerkingen geeft.

Welkom bij Fysio Xtra

Kortom, zowel echografie als shockwave therapie zijn handige methoden om te gebruiken bij knieklachten. Naast de normale fysiotherapie behandelingen worden bij FysioXtra deze behandelmethoden ook toegepast.

Op deze manier willen wij ervoor zorgen dat we jouw doelstellingen zo snel mogelijk kunnen bereiken. We hebben vijf vestigingen in onder andere Den Bosch en Zaltbommel. Ben je nieuwsgierig geworden naar onze praktijk of heb je vragen over de verschillende behandelmethoden? Kijk dan snel op onze website.

Bij ons kan iedereen terecht. Of je nu topsporter bent of fitter wil worden.

Bij ons is iedereen welkom, van jong tot oud.