Manuele therapie bij nekklachten

Praktijk score van 9,3

Al onze fysiotherapeuten zijn goed geschoold.

Betrokken fysiotherapeut

Een persoonlijke en unieke benadering

Snel inzicht in uw klacht

Korte lijnen met andere zorgprofessionals.

Manuele therapie bij nekklachten

Heeft u last van nekklachten? U bent niet de enige. Naast lage rugpijn en schouderklachten is nekpijn een van de meest voorkomende klacht aan het bewegingsapparaat in Nederland. Ongeveer 2 op de 3 mensen hebben in hun leven wel eens last gehad van nekklachten.

Nekklachten kunnen erg vervelend zijn. Een behandeling kan daarom veel betekenen bij het verminderen van nekklachten. Wij leggen u graag uit hoe een manueel therapeut u kan helpen bij het verhelpen van uw nekklachten.

Wat zijn nekklachten?

Nekklachten houden meer in dan pijn alleen. Vaak staat de pijn wel op de voorgrond, maar stijfheid/verminderde beweging en zwelling komen hierbij vaak ook voor. Naast pijn in de nek, kan de pijn ook uitstralen naar het hoofd of de schouders.

Nekpijn kan zeurend zijn en gedurende de hele dag aanwezig zijn. Deze pijn is vaak milder in de ochtend en wordt gedurende de dag steeds erger. Een andere soort nekpijn is hevige en stekende nekpijn. Deze pijn wordt vaak erger bij het innemen van bepaalde houdingen of tijdens het uitvoeren van specifieke bewegingen. In sommige gevallen straalt de pijn uit naar uw hoofd, schouders of armen.

De oorzaken van nekklachten zijn onder te verdelen in overbelastingsklachten en acuut ontstane klachten.

De oorzaken van nekklachten zijn onder te verdelen in overbelastings-klachten en acuut ontstane klachten.

De oorzaken van nekpijn

De oorzaken van nekklachten zijn onder te verdelen in overbelastingsklachten en acuut ontstane klachten. Overbelastingsklachten hebben over het algemeen chronische klachten tot gevolg. Acuut ontstane nekpijn is pijn die ontstaat na een gebeurtenis zoals een ongeluk of een harde val. Een aantal van deze overbelastingsklachten en acuut ontstane klachten zal hieronder benoemd worden.

Overbelastingsklachten

Nekhernia

Tussen de ruggenwervels zitten kraakbeenschijven die ervoor zorgen dat de gewrichten soepel kunnen bewegen. Door het overbelasten van de nek kunnen beschadigingen ontstaan, waardoor het zachte binnenste deel van deze schijf uitsteekt. Als gevolg hiervan hebben zenuwbanen minder ruimte en kunnen deze bekneld raken. Dit geeft klachten zoals pijn, krachtsvermindering en tintelingen.

• Stress

Langdurige stress veroorzaakt in veel gevallen nekklachten. Stress heeft invloed op uw lichaamshouding. Uw zithouding verandert vaak naar een houding met opgetrokken schouders en verstijfde spieren. Door deze houding kunnen de spieren overbelast raken, wat zorgt voor klachten.

Acuut ontstane klachten

• Een val of ongeluk

Een harde val of stoot zorgt voor enorm hoge krachten op de nek. Deze krachten kunnen zorgen voor het beschadigen van bijvoorbeeld spieren en botten. Deze beschadigingen brengen vaak pijn met zich mee.

Een whiplash is een veel voorkomende oorzaak van nekklachten na een ongeluk. Bij een whiplash wordt het hoofd door de klap allereerst naar voren en daarna naar achteren geslingerd. Hierdoor komen er hoge krachten op de gewrichten en spieren in de nek te staan. Naast nekpijn gaat een whiplash vaak gepaard met hoofdpijn en duizeligheid.

Manuele therapie bij nekklachten

Een manueel therapeut is een therapeut die gespecialiseerde kennis heeft op het gebied van bewegingsmogelijkheden van gewrichten in het lichaam en in het bijzonder de wervelkolom. Het doel van de behandeling van de manueel therapeut, is het verbeteren van de beweeglijkheid van de gewrichten en het verbeteren van de lichaamshouding.

Hierbij kan het zijn dat we inzetten over het creëren van ruimte voor bepaalde structuren of dat actief aan de slag gaan uw houding te verbeteren zodat de druk in nek bijvoorbeeld meer evenredig wordt verdeeld.

De behandeling bij de manueel therapeut hangt af van de soort klachten waar u last van heeft en van de oorzaken van uw klachten. Tijdens de eerste afspraak zal uw therapeut deze klachten dan ook met u bespreken. Aan de hand van dit gesprek zal een passend behandelplan voor u worden opgesteld om zo uw klachten te verminderen.

Een behandeling bij FysioXtra

Heeft u last van nekpijn en bent u benieuwd geworden wat een manueel therapeut voor u kan betekenen? Bij FysioXtra werken ervaren therapeuten die u graag helpen bij het opstellen van een persoonlijk behandelplan.

Kom gerust eens langs in onze praktijk of neem telefonisch contact met ons op!

Bij ons kan iedereen terecht. Of je nu topsporter bent of fitter wil worden.

Bij ons is iedereen welkom, van jong tot oud.