Zorg van uw fysiotherapeut bij het patellofemoraal syndroom

Zorg van uw fysiotherapeut bij het patellofemoraal syndroom

Het menselijk lichaam bestaat uit ongeveer 100 verschillende mobiele gewrichten. Gewrichten zitten anatomisch gezien mooi, maar ook ingewikkeld in elkaar. Hierdoor zijn blessures aan gewrichten vaak langdurig en behoorlijk vervelend.

De knie is één van de gewrichten waarbij veel blessures voorkomen. In dit artikelen gaan we meer vertellen over één van deze knieblessures: het patellofemoraal syndroom.

patellofemoraal syndroom

De anatomie van de knie

De knie is een complex scharniergewricht. De knie vormt de verbinding tussen het dijbeen (femur), het scheenbeen (tibia) en de knieschijf (patella) door middel van twee verschillende gewrichten. De verbinding tussen het scheenbeen en het dijbeen wordt het tibiofemorale gewricht genoemd. De verbinding tussen de knieschijf en het dijbeen vormt het patellofemorale gewricht.

Rondom de knie bevinden zich allerlei verschillende pezen, gewrichtsbanden en kraakbeen. Deze structuren zorgen ervoor dat de botten die gezamenlijk het kniegewricht vormen netjes op hun plaats blijven zitten en dat beweging van de knie mogelijk is. Zoals eerder benoemd, is de knie een gevoelig gewricht.

Problemen in de anatomie kunnen al snel leiden tot knieproblemen met pijn of stijfheid tot gevolg. Een veelvoorkomend knieprobleem is het patellofemoraal syndroom. Dit syndroom heeft, zoals de naam al verklapt, te maken met het patellofemorale gewricht.

Wat is het patellofemoraal syndroom?

Bij het patellofemoraal (pijn)syndroom is er sprake van pijn aan de knie. De pijn is met name voelbaar achter of rondom de knieschijf. Het wordt veroorzaakt doordat de knieschijf niet goed aansluit op de vormen van het dijbeen. Het syndroom kan voorkomen in een of beide knieën.

Doordat de knieschijf niet goed aansluit op het dijbeen, ontstaat er pijn wanneer de druk op de knie hoger wordt. Deze verhoogde druk kan ontstaan tijdens bijvoorbeeld fietsen, traplopen, hurken of hardlopen. De pijn wordt minder bij rust of wanneer de knie wordt gestrekt.

Het patellofemoraal syndroom komt vooral voor bij jongeren en volwassenen tot 35 jaar, waarbij het vaker voorkomt bij vrouwen dan bij mannen. Hoewel de pijn erg vervelend is en de klachten tot wel een jaar kunnen duren, is het patellofemoraal syndroom niet gevaarlijk. Er gaat namelijk niets kapot. Het kan wel zo zijn dat de knie dik of stijf is en kraakt. Daarnaast kan het voelen alsof u door de knie zakt. Ook kan het zijn dat u ’s nachts wakker wordt door pijn.

“De pijn van het patellofemoraal syndroom is natuurlijk erg vervelend. De behandeling is dan ook met name gericht op het verminderen van de pijn.”

“De pijn van het patellofemoraal syndroom is natuurlijk erg vervelend. De behandeling is dan ook met name gericht op het verminderen van de pijn. “

Welke factoren spelen een rol bij het ontstaan van het patellofemoraal syndroom?

Meestal is er niet een specifieke factor die een rol speelt bij het ontstaan van het patellofemoraal syndroom, maar is het een combinatie van factoren. Factoren die een rol kunnen spelen zijn onder- of overbelasting, hypermobiliteit, verkeerde schoenen, een harde ondergrond of eerdere knieblessures.

Daarnaast kunnen ook X- of O-benen, spierzwakte of coördinatieproblemen bijdragen aan het ontstaan van het syndroom.

De behandeling van het patellofemoraal syndroom

De pijn van het patellofemoraal syndroom is natuurlijk erg vervelend. De behandeling is dan ook met name gericht op het verminderen van de pijn. Daarnaast richt fysiotherapie zich op het verbeteren van de functie van de knie.

Dit doet de fysiotherapeut onder andere door adviezen te geven over bijvoorbeeld de juiste balans tussen rust en belasting en het soort schoeisel dat u het best kan gebruiken.

Daarnaast is oefentherapie een veelgebruikte behandelmethode in de fysiotherapie. Tijdens deze oefentherapie biedt de therapeut oefeningen aan waarmee u de spieren rondom het kniegewricht sterker maakt en zo de functie van de knie verbetert.

De zorg bij fysio Xtra

Heeft last van het patellofemoraal syndroom of denkt u daar last van te hebben? De fysiotherapeuten van FysioXtra helpen u graag door het maken van een gepersonaliseerd oefenprogramma. Daarnaast geven ze u graag tips over de juiste balans tussen rust en belasting en kunnen ze meedenken over uw schoeisel.

Maak hiervoor snel een afspraak op de website of telefonisch bij FysioXtra!

Bij ons kan iedereen terecht. Of je nu topsporter bent of fitter wil worden.

Bij ons is iedereen welkom, van jong tot oud.