Manuele therapie bij cervicaal syndroom

Manuele therapie bij cervicaal syndroom

Nekpijn is een veelvoorkomende klacht onder de Nederlandse bevolking. Eén op de vier klachten aan het bewegingsapparaat betreft dan ook pijn in de nek. Deze pijn kan uitstralen naar de armen. In deze gevallen wordt de pijn mogelijk veroorzaakt door het cervicaal syndroom. Bij het cervicaal syndroom wordt deze pijn in de arm veroorzaakt door een zenuw die in de nekregio bekneld raakt.

Op deze pagina kun je lezen wat dit precies betekent en hoe manuele therapie bij kan dragen aan het herstel hiervan.

Cervicaal syndroom

Praktijk score van 9,3

Al onze fysiotherapeuten zijn goed geschoold.

Betrokken fysiotherapeut

Een persoonlijke en unieke benadering

Snel inzicht in uw klacht

Korte lijnen met andere zorgprofessionals.

Wat is het cervicaal syndroom?

De wervelkolom is opgebouwd uit verschillende wervels. Van boven naar beneden zijn dit zeven cervicale wervels (nekwervels), twaalf thoracale wervels, vijf lendenwervels en vijf sacrale wervels. Tussen deze wervels bevinden zich tussenwervelschijven. Dit zijn zachte kussentjes van kraakbeen die voor schokdemping zorgen om zo de wervels te beschermen.

Tussen de wervels door lopen ook de zenuwwortels. De zenuwen die vanuit het cervicale gebied ontspringen zorgen voor gevoel en beweging in de nek, armen en handen. We spreken van het cervicaal syndroom wanneer verdrukking van een cervicale zenuw tot klachten leidt in het gebied waar die zenuw verantwoordelijk voor is. De zenuw raakt dus beklemd, waardoor deze klachten geeft. Dit is zowel op de plek van de beknelling, als in het gebied waar de zenuw naartoe loopt het geval.

Wat zijn mogelijke oorzaken van het cervicale syndroom?

Wanneer een zenuwwortel verdrukt wordt, dan raakt deze geïrriteerd. In veel gevallen gebeurt dit door een nekhernia, maar artrose kan ook de boosdoener zijn. De kraakbeenkussentjes die de tussenwervelschijven vormen, bevatten in het midden een soort zachte gel. Wanneer deze uit gaat puilen, is er sprake van een hernia. De uitpuilende tussenwervelschijf kan op zijn beurt de zenuwwortel irriteren.

Artrose komt meestal op latere leeftijd voor. Hierbij raakt het kraakbeen tussen de wervels beschadigd en dunner. Bovendien kunnen er kleine uitsteeksels op de wervels ontstaan. Deze uitsteeksels drukken dan op een zenuwwortel, wat tot irritatie van de zenuw kan leiden.

“Door middel van een operatie kan de beklemming van de cervicale zenuw worden opgeheven. Vanwege het risico op complicaties gaat de voorkeur hier niet naar uit. Conservatieve behandeling heeft de voorkeur.”

“Door middel van een operatie kan de beklemming van de cervicale zenuw worden opgeheven. Vanwege het risico op complicaties gaat de voorkeur hier niet naar uit. Conservatieve behandeling heeft de voorkeur.”

Wat zijn de symptomen van het cervicale syndroom?

Het cervicale syndroom veroorzaakt pijn in het gebied waar de geïrriteerde zenuw verantwoordelijk voor is. De pijn kan als brandend, stekend, tintelend of prikkend worden ervaren. Wordt de pijn erger wanneer je voorover buigt, zit of hoest? Dan kunnen jouw klachten worden veroorzaakt door een hernia. Liggen of lopen kan de pijn juist verminderen. Daarnaast heb je mogelijk minder kracht of een verminderd gevoel in het getroffen gebied.

In het geval van artrose kan je last hebben van stijfheid en hoofdpijn en kan je moeite hebben met het buigen en draaien van je nek.

De behandeling van het cervicaal syndroom

Het cervicaal syndroom kan op verschillende manieren worden behandeld. Door middel van een operatie kan de beklemming van de cervicale zenuw worden opgeheven. Vanwege het risico op complicaties gaat de voorkeur hier echter niet naar uit. Om die reden heeft een conservatieve behandeling de voorkeur.

In principe kan een cervicaal syndroom ook vanzelf over gaan. Het nadeel is dat dit erg langzaam gaat; het herstel kan namelijk wel een jaar duren. Manuele therapie kan erg nuttig zijn bij het bevorderen van dit herstel. Door de juiste oefeningen te doen, kan het herstel bespoedigd worden.

Manuele therapie bij cervicaal syndroom

Manuele therapie is een specialisme binnen de fysiotherapie dat zich focust op de behandeling van klachten aan de gewrichten. Om deze reden is een manueel therapeut de aangewezen persoon om je te helpen met de klachten van een cervicaal syndroom.

Tijdens het eerste gesprek zal de manueel therapeut een zo volledig mogelijk beeld proberen te krijgen van je klachten. Zo zal besproken worden wanneer en hoe je klachten zijn ontstaan en op wat voor momenten ze toenemen of verminderen. Daarnaast zal er een lichamelijk onderzoek uitgevoerd worden, waarbij je houding, beweegmogelijkheden en gewrichten beoordeeld worden.

Op basis van dit onderzoek zal er een persoonlijk hersteltraject opgezet worden. Dit traject heeft als doel om jouw klachten op een effectieve manier zo snel mogelijk te laten verdwijnen. Tijdens de behandeling gaan we aan de slag met het vergroten van de beweeglijkheid van je nekwervelgewrichten. Hiernaast zal de behandeling erop gericht zijn om je houding en bewegingen te verbeteren. Veel patiënten voelen direct na de behandeling al dat de pijn afneemt en de nek makkelijker bewogen kan worden.

Manuele therapie bij het cervicaal syndroom bij Fysio Xtra

Wij, de manueel therapeuten van Fysio Xtra, zullen een persoonlijk behandelplan opstellen op basis van jouw klachten. Hierbij zullen we je vervolgens begeleiden, zodat de klachten op een snelle en effectieve manier zullen verdwijnen.

Heb je nog vragen of wil je starten met je herstel? Neem dan vrijblijvend contact met ons op!

Bij ons kan iedereen terecht. Of je nu topsporter bent of fitter wil worden.

Bij ons is iedereen welkom, van jong tot oud.