Veelvoorkomende klachten door de C1 nekwervel

Veelvoorkomende klachten door de C1 nekwervel

De C1 nekwervel, ook wel de Atlas genoemd, is de eerste wervel van de wervelkolom en bevindt zich aan de bovenkant van de nek aan de basis van de schedel.

Het is de enige wervel in de wervelkolom zonder tussenwervelschijf en deze wervel speelt een belangrijke rol in de communicatie tussen het lichaam en de hersenen. Problemen rond de C1 nekwervel kunnen dan ook zorgen voor veel uiteenlopende klachten.

In dit artikel wordt besproken wat veelvoorkomende klachten door de C1 nekwervel zijn en hoe deze klachten ontstaan. Daarnaast leggen we uit wat een fysiotherapeut of manueel therapeut kan betekenen bij het verminderen van de klachten door de C1 nekwervel.

c1 nekwervel

Wat zijn klachten door de C1 nekwervel?

Door het ontbreken van een tussenwervelschijf – ofwel een kussentje van kraakbeen dat zorgt voor schokdemping en beweging van de wervelkolom – is de C1 nekwervel relatief gevoelig voor verstoringen.

Bij een verschuiving raakt een wervel – in dit geval de C1 nekwervel – uit zijn ideale positie en is er sprake van een scheefstand. Dit kan ook heel subtiel aanwezig zijn. ER hoeft dus geen grote afwijking nodig te zijn voor een verstoring van de zenuwen die in de regio lopen.

Wanneer de wervel uit balans is kan er druk en/of irritatie ontstaan van een spinale zenuw van het ruggenmerg. Hierdoor kan deze niet volledig meer functioneren. Dit kan zowel verschillende fysieke als psychische klachten tot gevolg hebben.

De voornaamste fysieke klachten door de C1 nekwervel zijn hoofdpijn, nekpijn, schouderklachten, een verhoogde bloeddruk en vermoeidheid.

Hoe ontstaan klachten door de C1 nekwervel?

Bij sommige mensen bevindt de C1 nekwervel zich niet in de meest optimale positie. De C1 nekwervel kan al vanaf de geboorte scheef staan, maar de verschuiving kan ook ontstaan of erger worden door bijvoorbeeld een zware val op het hoofd of een whiplash. Ook langdurige stress of psychische trauma’s kunnen zorgen voor een verschuiving van de C1 nekwervel.

Wanneer de C1 nekwervel éénmaal verschoven is of asymmetrisch staat, probeert het lichaam hiervoor te compenseren door een andere houding of bewegingspatroon aan te nemen. Dit kan op zijn beurt zorgen voor klachten elders in het lichaam. Wanneer het hoofd niet in een rechte lijn boven het lichaam staat, zorgt dit voor overbelasting, waardoor klachten kunnen ontstaan.

Daarnaast is het zo dat wanneer klachten door een verschuiving van de C1 nekwervel langdurig aanwezig zijn en er geen zorg wordt verleend, de klachten verder kunnen verergeren. Om meer last te voorkomen en te zorgen voor een optimaal herstel is het daarom raadzaam tijdig een fysiotherapeut te raadplegen.

“Naast het corrigeren van de stand van de C1 nekwervel, is het belangrijk om het geheel zo stabiel mogelijk te laten functioneren.”

-Fysioxtra-

Naast het corrigeren van de stand van de C1 nekwervel, is het belangrijk om het geheel zo stabiel mogelijk te laten functioneren.

-Fysioxtra-

Wat kan een fysiotherapeut voor je nekwervel betekenen?

Bij de fysiotherapeut worden je nekwervel c1 klachten uitgebreid in kaart gebracht middels een vraaggesprek en een lichamelijk onderzoek. Voor een volledig beeld van de klachten zal de fysiotherapeut hierbij ook aandacht besteden aan je algehele gezondheid. Het is belangrijk te begrijpen hoe het functioneren van je lichaam in zijn totaliteit in elkaar zit.

Op deze manier wordt het duidelijk wat de oorzaak is van jouw klachten. Vervolgens kan er een passend behandelplan worden opgesteld dat goed aansluit bij je persoonlijke wensen en doelen.

De behandeling bij klachten door de C1 nekwervel

De behandeling bij klachten door de C1 nekwervel zal zich richten op het corrigeren van de positie van de C1 nekwervel, het verminderen van spanning in nekregio en het versterken van de omliggende spieren.

Om de positie van de C1 nekwervel te corrigeren gebruikt de fysiotherapeut massagetechnieken om de omliggende spieren te laten ontspannen. Door de spanning van de omliggende spieren te verminderen wordt de stand van de C1 nekwervel genormaliseerd. Hierdoor zullen de klachten verminderen.

Naast het corrigeren van de stand van de C1 nekwervel is het belangrijk om het geheel zo stabiel mogelijk te laten functioneren. Hiertoe zal de fysiotherapeut je specifieke oefeningen aanleren. Deze oefeningen zijn gericht op het versterken van de omliggende spieren en het aannemen van een juiste houding tijdens bewegen.

deze behandeling zal bijdragen aan het verder verminderen van de klachten. Ook zorgt het voor voorkomen van klachten door de C1 nekwervel in de toekomst.

Fysiotherapie bij Fysio Xtra

Herken je bovenstaande klachten en wil je hiervoor graag geholpen worden? De fysiotherapeuten bij Fysio Xtra helpen je graag de klachten te verminderen. Ben je benieuwd wat fysiotherapie bij Fysio Xtra voor jou kan betekenen of wil je meer informatie ontvangen? Neem dan telefonisch contact op via het nummer 0418 – 65 18 63. Ook is het mogelijk direct een afspraak te maken via onze website.

Dit zal bijdragen aan het verder verminderen van de klachten en het voorkomen van klachten door de C1 nekwervel in de toekomst.

Bij ons kan iedereen terecht. Of je nu topsporter bent of fitter wil worden.

Bij ons is iedereen welkom, van jong tot oud.