Manuele therapie bij klachten door een nekhernia

Manuele therapie bij klachten door een nekhernia

Een hernia is een term die we in het dagelijks leven vaak voorbij horen komen, maar wat houdt het precies in? Kort gezegd is een hernia een uitstulping van een tussenwervelschijf. Dit kan in de gehele wervelkolom voorkomen, dus ook in de nek.

In dit artikel zullen we ingaan op wat een nekhernia inhoudt, de klachten die hierbij komen kijken en hoe manuele therapie uitkomst kan bieden.

nekhernia

Wat is de oorzaak van een nekhernia?

De wervelkolom bestaat uit wervels en tussenwervelschijven. De functie van een tussenwervelschijf is het dempen van schokken, bijvoorbeeld tijdens het lopen of springen. De schijf bestaat uit een zachte, gelachtige kern omgeven door een stevigere buitenste laag.

Een nekhernia ontstaat wanneer de kern van een tussenwervelschijf uitpuilt. Als gevolg hiervan is er minder ruimte voor de omliggende zenuwwortels, waardoor deze beklemd raken.

Een nekhernia kan op meerdere manieren ontstaan. De meest voorkomende oorzaak is een degeneratie van de tussenwervelschijf door ouderdom of slijtage. Naarmate we ouder worden, veranderen de eigenschappen van de wervels en tussenwervelschijven. Zo worden de wervels minder elastisch en gaan ze meer kalk bevatten.

Ook de tussenwervelschijven verliezen elasticiteit, waardoor deze minder goed de schokken kunnen dempen en dus kwetsbaarder zijn voor beschadigingen.

Andere factoren die kunnen bijdragen aan het ontstaan van een nekhernia zijn: een trauma, een slechte houding en het herhaaldelijke overbelasting van de nek.

Wat zijn de symptomen van een nekhernia?

Het symptoom dat het vaakst voorkomt bij mensen met een nekhernia is pijn aan één arm. Dat betekent ook automatisch dat de uitpuilende kern aan die kant zit. De pijn kan vrijwel constant aanwezig zijn en scherp, snijdend of brandend aanvoelen.

Ook pijn in de nekregio, tintelingen in de arm en/of hand, gevoelloosheid en spierzwakte zijn klachten die veel voorkomen bij een nekhernia. De symptomen verschillen per individu en hangen af van de zenuw die is aangedaan.

“Het symptoom dat het vaakst voorkomt bij mensen met een nekhernia is pijn aan één arm.”

“Het symptoom dat het vaakst voorkomt bij mensen met een nekhernia is pijn aan één arm.”

Wat is manuele therapie?

Een manueel therapeut is gespecialiseerd in klachten aan het bewegingsapparaat. Het bewegingsapparaat bestaat onder andere uit gewrichten, spieren en botten. Manuele therapie wordt daarom vaak toegepast bij het behandelen van klachten aan de wervelkolom.

Het doel van de behandeling is het vergroten van de beweeglijkheid van de gewrichten en het verbeteren van de lichaamshouding. Hiervoor gebruikt een manueel therapeut mobilisatie- en manipulatietechnieken.

Het grootste verschil tussen fysiotherapie en manuele therapie is dat een fysiotherapeut zich op het behandelen van klachten aan de zachtere delen van het lichaam, zoals spieren en pezen, terwijl de manueel therapeut zich vooral focust op klachten aan de wervelkolom en andere gewrichten.

Hoe ziet een behandeling met manuele therapie bij een nekhernia eruit?

Tijdens het eerste consult zal de manueel therapeut middels een uitgebreid vraaggesprek en lichamelijk onderzoek de klachten in kaart brengen. Hierbij wordt niet alleen gekeken naar de nekklachten, maar ook naar jouw gezondheid en het algehele functioneren van je lichaam.

Op basis van deze onderdelen zal een behandelplan worden opgesteld dat aansluit bij jouw wensen en doelen.
De behandeling van een nekhernia zal zich richten op het tegengaan van de pijn. Daarnaast zullen er behandelmethoden toegepast worden om de bewegingsvrijheid van de nek te verbeteren en de spieren te versterken om zo de lichaamshouding te verbeteren.

Met de juiste druktechniek op de wervelkolom komen spieren en beknelde zenuwen los wat leidt tot een vermindering van de klachten. De effecten van manuele therapie zijn vaak direct merkbaar.

Daarnaast zul je specifieke oefeningen meekrijgen die je thuis kan uitvoeren om de nekspieren te versterken en zul je adviezen krijgen om een juiste houding aan te leren.

Manuele therapie bij Fysio Xtra!

Veel van onze fysiotherapeuten hebben naast de opleiding tot fysiotherapeut ook het specialisme manuele therapie behaald. Bij Fysio Xtra werken daarom vele specialistische therapeuten die jou kunnen helpen bij klachten door een nekhernia.

Dus, heb je last van een nekhernia en wil je graag geholpen worden? Neem dan snel contact met ons op!

Bij ons kan iedereen terecht. Of je nu topsporter bent of fitter wil worden.

Bij ons is iedereen welkom, van jong tot oud.