Manuele therapie bij lage rugklachten

Praktijk score van 9,3

Al onze fysiotherapeuten zijn goed geschoold.

Betrokken fysiotherapeut

Een persoonlijke en unieke benadering

Snel inzicht in uw klacht

Korte lijnen met andere zorgprofessionals.

Manuele therapie bij lage rugklachten

Iedereen heeft wel eens last van pijn onder in de rug. Meestal zijn rugklachten tijdelijk en gaan ze vanzelf weer over. Wanneer de pijnklachten echter langdurig aanhouden of regelmatig terugkeren, kan dit erg vervelend zijn en je flink belemmeren bij dagelijkse bezigheden, werk en sociale activiteiten. Gelukkig kan manuele fysiotherapie een goede uitkomst bieden bij lage rugklachten.

In dit artikel wordt besproken waaraan je pijn in de onderrug herkent en waar het vandaan komt. Daarnaast leggen we uit wat de manuele fysiotherapeuten bij Fysio Xtra kunnen betekenen bij het verminderen van de lage rugklachten en het voorkomen van de klachten in de toekomst.

Wat zijn lage rugklachten?

Lage rugklachten kenmerken zich door een zeurende of heftige pijn onder in de rug. In sommige gevallen straalt de pijn ook uit naar één of beide billen en benen. Vaak verergeren de pijnklachten bij bepaalde houdingen of bewegingen, zoals bij te lang staan of te lang zitten. Naast de pijnklachten kan er ook sprake zijn van stijve rugspieren en een kracht- en bewegingsbeperking.

Hoe lang iemand last heeft van pijn in de onderrug verschilt per persoon. Meestal verminderen de klachten binnen een maand, maar ze kunnen ook langer aanhouden of regelmatig terugkeren. Hoewel de aard en mate van pijn bij iedereen anders is, zijn lage rugklachten vaak zeer belemmerend bij het uitvoeren van dagelijkse activiteiten.

Wanneer je eenmaal lage rugklachten hebt, probeert het lichaam hiervoor te compenseren door een andere houding of bewegingspatroon aan te nemen.

Wanneer je eenmaal lage rugklachten hebt, probeert het lichaam hiervoor te compenseren door een andere houding of bewegingspatroon aan te nemen.

Hoe ontstaan lage rugklachten?

De oorzaak van lage rugklachten is vaak onbekend. Waarschijnlijk wordt het veroorzaakt door een verminderde samenwerking van de spieren, banden en botten onder in de rug. Meestal ontstaat pijn onder in de rug geleidelijk door structurele overbelasting, bijvoorbeeld door zwaar lichamelijk werk of een verkeerde lichaamshouding. Lage rugklachten kunnen ook acuut ontstaan, bijvoorbeeld door een verdraaiing of vertilling. De kans op lage rugklachten is groter wanneer er sprake is van overgewicht of langdurige stress.

Wanneer je eenmaal lage rugklachten hebt, probeert het lichaam hiervoor te compenseren door een andere houding of bewegingspatroon aan te nemen. Dit kan op zijn beurt zorgen voor klachten ergens anders in het lichaam. Het is daarom raadzaam om bij aanhoudende lage rugklachten tijdig een fysiotherapeut te benaderen.

Wat kan een manueel therapeut voor jou betekenen?

Wanneer je besluit met lage rugklachten naar Fysio Xtra te gaan, kom je terecht bij een van onze manueel therapeuten. Tijdens het eerste consult zal de manueel therapeut middels een vraaggesprek en lichamelijk onderzoek je klachten uitgebreid in kaart brengen. Hierbij is er niet alleen aandacht voor je klachten, maar wordt ook je algehele gezondheid en het functioneren van je lichaam in zijn totaliteit meegenomen.

Op basis van je verhaal en de uitkomsten van het lichamelijk onderzoek zal er een behandelplan worden opgesteld dat goed aansluit bij je persoonlijke wensen en doelen.

De behandeling bij lage rugklachten

De behandeling bij lage rugklachten zal zich voornamelijk richten op het verbeteren van de bewegingsvrijheid van de wervelkolom en het versterken van de rugspieren. Meestal gebruikt de manueel therapeut hiervoor mobilisatie- en manipulatietechnieken en ontvang je specifieke oefeningen, die je zelfstandig thuis kunt doen.

Bij een manipulatie wordt er een snelle, gecontroleerde druk op de wervelkolom gegeven wat kan zorgen voor een krakend geluid. Spieren rondom de gemanipuleerde wervels ontspannen zich en beknelde zenuwen komen los, wat leidt tot een vermindering van de klachten. Daarnaast ontvang je specifieke oefeningen die gericht zijn op het versterken van de rugspieren en het aannemen van een juiste lichaamshouding. Dit kan bijdragen aan het verder verminderen van de pijnklachten en het voorkomen van lage rugklachten in de toekomst.

Fysiotherapie bij Fysio Xtra

Heb je last van langdurige pijn onder in je rug en wil je hiervoor graag geholpen worden? De fysiotherapeuten bij Fysio Xtra helpen je graag de klachten te verminderen. Ben je benieuwd wat manuele fysiotherapie bij Fysio Xtra voor jou kan betekenen of wil je meer informatie ontvangen? Neem dan telefonisch contact op via het nummer 0418 – 65 18 63. Ook is het mogelijk direct een afspraak te maken via onze website.

Bij ons kan iedereen terecht. Of je nu topsporter bent of fitter wil worden.

Bij ons is iedereen welkom, van jong tot oud.