Manuele therapie
bij een beknelde zenuw
in de rug

Manuele therapie bij een beknelde zenuw in de rug

Rugklachten zijn bijzonder vervelend, we gebruiken onze rug namelijk de hele dag door. En het is ook algemeen bekend dat zenuwpijn de heftigste pijn is die we kunnen hebben (denk maar aan kiespijn). Dan is de combinatie van zenuwpijn in de rug, een hele nare situatie. 

Helaas komt deze klacht veel voor, met name door een beknelling van een zenuw in de rug. De rugzenuwen lopen tussen de wervels door en kunnen daar relatief makkelijk bekneld raken. Het gevolg is onder andere pijn en stijfheid.

Wij vertellen daarom graag meer over de zorg die een manueel therapeut in deze situatie kan bieden. Manuele therapie is namelijk bij uitstek het specialisme voor klachten aan de rug en gewrichten.

manuele-therapie-fysioxtra

Wat is er aan de hand bij een beknelde zenuw in de rug

De rug bestaat uit wervels die op elkaar gestapeld zijn. Deze vormen hierdoor gezamenlijk een flexibel maar tegelijk stevig gewricht. De rug zorgt zo voor stabiliteit en stevigheid voor de borstkas en het hoofd.

Tegelijkertijd is de wervelkolom een robuuste bescherming voor het ruggenmerg. Dit is een bundel van zenuwen die uit de hersenen naar het lichaam lopen. Deze zenuwen lopen door het midden van de wervelkolom en bij iedere wervel, is er een aftakking naar lichaamsdelen of organen. Hoog in de rug naar de armen, laag in de rug naar de benen.

Die aftakkingen lopen via uitsparingen tussen de uitsteeksels van de wervels, spieren en ligamenten door. Wanneer de wervels of spieren een afwijkende stand aannemen, dan kunnen de zenuwen die hierlangs lopen in de knel komen. Dit kan de oorzaak zijn van een zenuwbeknelling.
Op het moment dat een zenuw bekneld raakt, kan deze geïrriteerd of verstoord raken. Hierdoor is de signaaloverdracht minder goed.

De spieren of organen worden minder goed aangestuurd en informatie uit het lichaam wordt minder goed naar het brein overgebracht.
Het gevolg is pijn, tintelingen en stijfheid. Niet alleen in het gebied waar de zenuw bekneld is geraakt, maar ook op de plaatsen waar de zenuw naartoe loopt. Een beknelde zenuw in de rug kan dus ook klachten in de schouder of billen geven.

“Manipuleren wordt vooral ingezet bij gewrichten die (deels) geblokkeerd zijn. Met een snelle beweging, wordt het gewricht kortstondig bewogen. Hierdoor kan de blokkade worden opgegeven.”

-Fysioxtra-

Naast het corrigeren van de stand van de C1 nekwervel, is het belangrijk om het geheel zo stabiel mogelijk te laten functioneren.

-Fysioxtra-

Manuele therapie bij een beknelde zenuw in de rug

De manueel therapeut is een expert op het gebied van de rug en van gewrichten. Doordat de manueel therapeut een aantal jaren extra opgeleid is, heeft een manueel therapeut ook meer kennis en behandeltechnieken tot zijn beschikking.

De twee belangrijkste zijn mobiliseren en manipuleren (kraken). Met mobiliseren wordt het uitvoeren van druk op een gewricht bedoeld, om het gewricht in beweging te krijgen. Dit kan zowel actief (met behulp van de client) als passief (zonder hulp van de client) gebeuren. Het doel van mobiliseren is het herstellen van de functie van het gewricht.

Manipuleren wordt vooral ingezet bij gewrichten die (deels) geblokkeerd zijn. Met een snelle beweging, wordt het gewricht kortstondig bewogen. Hierdoor kan de blokkade worden opgegeven.

Beide technieken kunnen worden ingezet in de rug om ruimte te maken voor de zenuwen. Door aandacht voor de balans van de wervels, kan de manueel therapeut ervoor zorgen dat de zenuwbanen weer vrij komen.

Een essentieel onderdeel van de therapie is de aandacht voor de oorzaak van de beknelling. Vaak is er sprake van een probleem met de houding, spierspanning, belasting of manier van bewegen. Door deze zaken ook te verhelpen met oefeningen of therapie, kan worden voorkomen de beknelling terugkeert.

Welkom bij Fysio Xtra

Onze praktijk biedt niet alleen fysiotherapie. Wij hebben allerlei disciplines in huis die vanuit verschillende expertise gebieden jouw klachten kunnen behandelen.

Manuele therapie is hier een belangrijk onderdeel van. Wanneer je klachten hebt van je rug, dan komen wij graag met je in contact. We kunnen onderzoeken welke therapie het meest passend is en je hiermee behandelen.

We zijn goed bereikbaar via mail of telefoon, dus neem vooral contact met ons op wanneer je last hebt van rugklachten of andere klachten.

Bij ons kan iedereen terecht. Of je nu topsporter bent of fitter wil worden.

Bij ons is iedereen welkom, van jong tot oud.