Wat kan een manueel therapeut doen bij klachten door een vastzittende nek?

Ongeveer 2 op de 3 mensen heeft weleens last van nekklachten zoals een stijve of vastzittende nek. De spieren in de nek zijn dan erg pijnlijk en gespannen, waardoor het lastig kan zijn om het hoofd te draaien of te buigen. 

Een vastzittende nek kan erg hinderlijk zijn en je belemmeren in het uitvoeren van dagelijkse activiteiten. De nek wordt immers de gehele dag door gebruikt. In dit artikel lees je wat de oorzaken, symptomen en behandelmogelijkheden zijn van een vastzittende nek.

Wat zijn de klachten bij een vastzittende nek?

Bij een vastzittende nek is het gebied rondom de nek erg stijf. Daarnaast kan het draaien of buigen van het hoofd pijn veroorzaken en zo de bewegingsvrijheid beperken. Ook kunnen er spierknopen zitten in de nek en kunnen de spieren erg gespannen zijn. De pijn die dit met zich mee kan brengen kan prikkelend aanvoelen en soms ook uitstralen naar de arm.

Tevens kan een vastzittende nek zorgen voor hoofdpijn. Deze hoofdpijn ontstaat door de spanning in de spieren en wordt ook wel spanningshoofdpijn genoemd.

Er zijn dus in veel gevallen meer klachten dan alleen klachten aan de nek zelf.

Vastzittende nek

Wat zijn oorzaken van een vastzittende nek?

De meeste klachten aan de nek ontstaan wanneer de belasting op de nek groter is dan de belastbaarheid. Oftewel, wanneer er meer van de nek wordt gevraagd dan dat deze aankan. Dit hoeft niet alleen veroorzaakt te worden door intensieve bewegingen. 

Tegenwoordig ervaren namelijk ook steeds meer mensen klachten als het gevolg van langdurig zitten in dezelfde houding of het herhaaldelijk maken van dezelfde bewegingen en gebruik van elektronica.

De precieze oorzaak hiervan is wat ingewikkelder. Spieren die de schouders omhoog bewegen, dus richting de oren, gebruiken we vaak zonder ons hier bewust van te zijn. Wanneer je bijvoorbeeld een deadline moet halen en gespannen in een stoel zit. Dan komt het vaak voor dat deze spieren overbelast of verkrampt raken, waardoor deze vast komen te zitten. 

Spanning en stress zijn daarom belangrijke oorzaken van een vastzittende nek. Een stijve nek kan ook ontstaan als gevolg van ernstigere oorzaken, zoals trauma of letsel, artrose of een hernia.

Wanneer je last hebt van beginnende nekklachten, kun je krampachtiger gaan bewegen, waardoor de spieren nog meer vast gaan zitten en een vicieuze cirkel kan ontstaan. Mede bij het doorbreken van deze cirkel kan de manueel therapeut jou helpen.

“De effecten van manuele therapie zijn vaak direct merkbaar: je bewegingsvrijheid neemt toe en de pijn neemt af. “

“De effecten van manuele therapie zijn vaak direct merkbaar: je bewegingsvrijheid neemt toe en de pijn neemt af. “

Wat kan een manueel therapeut voor jou betekenen?

Een manueel therapeut is gespecialiseerd in klachten aan het bewegingsapparaat. Dat is het geheel van onder andere spieren, botten, gewrichten, banden en kapsels.

Een manueel therapeut richt zich voornamelijk op het behandelen van klachten aan de wervelkolom en gewrichten in de armen en benen. De focus ligt op het analyseren van de bewegingen en het versoepelen hiervan in combinatie met het laten afnemen van de overige klachten.

Om dit te bewerkstelligen maakt een manueel therapeut gebruik van speciale technieken, zoals gecontroleerde drukbewegingen en manipulaties. Daarnaast kan een manueel therapeut advies geven over je houding en preventief optreden, zodat de nek in de toekomst minder snel weer vast komt te zitten.

Hoe ziet een behandeling eruit?

Alvorens we kunnen beginnen met een behandeling, brengen we eerst goed de klachten in kaart. Tijdens het intakegesprek vragen we bijvoorbeeld wanneer de klachten zijn begonnen en of deze geleidelijk of abrupt zijn ontstaan.

Daarna voeren we een lichamelijk onderzoek uit om een goed beeld te krijgen van de klachten en bewegingsbeperkingen. Aan de hand hiervan stellen we een behandelplan op en beginnen we met de behandeling.

De manueel therapeut past op de plekken waar dit nodig is manipulatie en mobilisatie toe op de wervelkolom en gewrichten. Deze handelingen hebben als doel om de beknellingen in de nek op te heffen en de bewegingsvrijheid te vergroten.

Kom naar Fysio Xtra!

Omdat nekklachten relatief veel voorkomen, zien wij in onze praktijk veel mensen met nekklachten. De effecten van manuele therapie zijn vaak direct merkbaar: je bewegingsvrijheid neemt toe en de pijn neemt af.

Heb je vragen of wil je graag een afspraak maken? Neem dan contact met ons op!

Bij ons kan iedereen terecht. Of je nu topsporter bent of fitter wil worden.

Bij ons is iedereen welkom, van jong tot oud.