Zorg van de manueel therapeut bij uitstralende rugpijn

Zorg van de manueel therapeut bij uitstralende rugpijn

Rugpijn is een van de meest voorkomende klachten. Rugpijn met uitstraling kan erg vervelend zijn. Vaak ligt de oorzaak van de pijn ergens anders dan waar je de pijn voelt. De pijn in de rug kan uitstralen naar armen, benen of billen.

Soms is de pijn zo erg dat het je ernstig belemmert in je dagelijks leven. In dat geval kan je terecht bij een manueel therapeut. Hoe kan een manueel therapeut bij Fysio Xtra jou precies helpen?

Uitstralende rugpijn

De oorzaak van uitstralende rugpijn

Je rug bestaat uit 24 wervels. Tussen deze wervels zitten tussenwervelschijven, die zorgen voor de bewegelijkheid van de rug. De tussenwervelschijven en de 24 wervels vormen samen de wervelkolom, die het ruggenmerg beschermt.

Uit het ruggenmerg ontspringen bij iedere wervel zenuwwortels. Vanaf hier gaan zenuwen naar verschillende delen van het lichaam.

Wanneer een zenuw klem komt te zitten, kan dit zorgen voor uitstralende rugpijn. Hierdoor gaat de zenuw minder goed functioneren. Dit kan al merkbaar zijn in het ruggenmerg, maar kan ook bij de zenuwwortels of verder in de zenuw gevolgen hebben.

Een oorzaak van een klemzittende zenuw is een hernia. Hierbij drukt een uitstulping van een tussenwervelschijf op de zenuw. Daarnaast kan artrose of ischias de oorzaak zijn. Artrose zorgt voor vernauwing van de ruimte tussen de wervels, waardoor er minder ruimte is voor de zenuw.

Bij ischias is een zenuw geïrriteerd. Verhoogde spierspanning, een wervelbreuk, een gezwel of niet goed functionerende spieren kunnen ook zorgen voor een beklemde zenuw en dus klachten.

Symptomen van rugklachten met uitstraling

Rugklachten met uitstraling kunnen naast dat het heel veel pijn veroorzaakt ook nog andere symptomen met zich meebrengen zoals:

  • pijn in je bil, been, kuit of voet;
  • dove plekken in je benen en/of billen;
  • tintelend of prikkend gevoel in één of beide benen;
  • spierzwakte of krachtverlies in één of beide benen waardoor je met je voet trekt over de grond;
  • pijn die verergert bij inspanning, hoesten, niezen of vooroverbuigen.

“Uit het ruggenmerg ontspringen bij iedere wervel zenuwwortels. Vanaf hier gaan zenuwen naar verschillende delen van het lichaam.”

“Uit het ruggenmerg ontspringen bij iedere wervel zenuwwortels. Vanaf hier gaan zenuwen naar verschillende delen van het lichaam.”

Hoe het best omgaan met uitstralende rugklachten?

Allereerst is blijven bewegen heel belangrijk. Je kunt met bewegen niets stuk maken in je rug, ook niet als het veel pijn doet. Bewegen helpt juist om sneller te herstellen. Ook is het belangrijk niet te lang achter elkaar te blijven zitten, sta dus af en toe op.

Daarnaast kan een manueel therapeut je helpen om van je klachten af te komen. De therapeut kan je oefeningen en tips geven om beter te bewegen.

Wat is manuele therapie?

Manuele therapie is gericht op het verbeteren van de bewegingsvrijheid, afname van pijn en het verbeteren van jouw houding. Hiervoor gebruikt een manueel therapeut technieken die op alle gewrichten kunnen worden toegepast. Bij rugpijn met uitstraling, is er dus een zenuw bekneld, maar de oorzaak hoeft niet altijd in je rug te liggen.

Daarom wordt tijdens manuele therapie niet alleen naar de plek van de pijn gekeken, maar word je volledig onderzocht. De behandeling doet geen pijn en je krijgt adviezen en oefeningen mee waar je zelf thuis mee verder kan trainen.

Tijdens de eerste afspraak bespreken we jouw klachten en doen we een vraaggesprek. Hierbij willen we kijken wat de oorzaak kan zijn van de klachten. Daarnaast doen we een lichamelijk onderzoek dat ons veel informatie geeft. Met al deze informatie wordt vervolgens een behandelplan opgesteld.

Contact met Fysio Xtra

Onze praktijk kun je vinden in onder ander Den Bosch en Zaltbommel. Je kunt bij ons terecht voor fysiotherapie, maar wij beschikken ook over specialismen als manuele therapie.

Blijf niet rondlopen met je klachten, maar kom langs zodat wij de oorzaak kunnen achterhalen en je van je pijn af kunnen helpen. Een afspraak inplannen kan door ons te bellen of via het contactformulier.

Bij ons kan iedereen terecht. Of je nu topsporter bent of fitter wil worden.

Bij ons is iedereen welkom, van jong tot oud.