Met de juiste fysiotherapie heb je minder last van de artrose in je knie

Met de juiste fysiotherapie heb je minder last van de artrose in je knie

Artrose is een veelvoorkomende aandoening en kan vervelende klachten geven die steeds erger kunnen worden. In Nederland hebben meer dan 1,5 miljoen mensen last van artrose, waarvan ongeveer de helft bestaat uit knieartrose.

Wat de precieze oorzaak van artrose is, is helaas niet bekend. Wel zijn er een aantal factoren die de kans op artrose in de knie kunnen vergroten of die de klachten kunnen doen verergeren.

Door artrose kunnen mensen veel last hebben van pijn en dit kan op den duur zorgen voor functionele problemen in het dagelijks leven, doordat werken of deelnemen aan activiteiten minder goed of niet meer lukken.

In dit artikel wordt meer informatie gegeven over wat artrose precies is, hoe het kan ontstaan, veelvoorkomende symptomen van artrose in de knie, hoe de klachten verminderd kunnen worden en wat de rol van een fysiotherapeut hierin kan zijn.

artrose in de knie

Wat is artrose in de knie?

De gewrichten in het lichaam zijn bedekt met een laagje kraakbeen, waardoor de botten soepel langs elkaar bewegen. Bij artrose in de knie is er sprake van slijtage van dit laagje kraakbeen. Het gevolg hiervan is dat het kraakbeen dan dunner en onregelmatiger wordt.

De botten kunnen hierdoor minder gemakkelijk langs elkaar bewegen en op den duur kan het zelfs zijn dat er sprake is van bot op bot contact, wat voor onder andere pijnklachten kan zorgen.

Artrose kan ontstaan als gevolg van het verouderingsproces, maar het kan ook andere oorzaken hebben, zoals een auto-immuunziekte, reuma of door letsel aan gewrichten, bijvoorbeeld door een harde klap of val.

Artrose in de knie kan ook ontstaan als gevolg van langdurige overbelasting van de knie. Het komt vaker voor bij vrouwen, mensen met overgewicht, mensen boven de 45 jaar of bij mensen die eerder rondom de knie een botbreuk hebben gehad.

Wat zijn symptomen die passen bij artrose in de knie?

Klachten door artrose in de knie kunnen erg verschillen per persoon en kunnen ook veranderen over de tijd. De meest voorkomende symptomen zijn pijn en stijfheid in het gewricht. Deze klachten zijn vaak het ergst in de ochtend als je opstaat of als je weer in beweging komt na een lange tijd stilzitten of stilstaan. Dit wordt ook wel startstijfheid genoemd. Nadat je weer even in beweging bent, wordt de pijn en stijfheid vaak weer minder.

Ook kan je last krijgen van een lichte zwelling of het warm aanvoelen van de knie. Daarnaast kan het zijn dat de kracht in het been wat verminderd is. De klachten kunnen in sommige periodes meer opvlammen en in andere periodes weer wat verminderen.

De symptomen zijn dus niet altijd constant aanwezig. Wanneer de klachten langer aanhouden kan er extra botvorming rondom de knie ontstaan, waardoor de bewegingen lastiger zullen gaan.

“Eerst zullen we een anamnese afnemen en lichamelijk onderzoek doen, waarna er een gepersonaliseerd behandelplan opgesteld kan worden.”

“Eerst zullen we een anamnese afnemen en lichamelijk onderzoek doen, waarna er een gepersonaliseerd behandelplan opgesteld kan worden.”

Wat kan een fysiotherapeut doen bij artrose in de knie?

Het slijtageproces van het kraakbeen is een onomkeerbaar proces, wat betekent dat het kraakbeen in het kniegewricht niet hersteld kan worden. Een fysiotherapeut kan je wel helpen om het functioneren van het kniegewricht en de omliggende spieren en weefsels te verbeteren en de pijn te verlichten.

De fysiotherapeut kan onderzoeken wat de oorzaak van de klachten is en oefeningen met je doen om de spieren en gewrichtsbanden om het gewricht heen te versterken, waardoor de druk op het kniegewricht verminderd.

Fysiotherapie bij artrose in de knie bij Fysio Xtra

Heb je last van klachten door artrose in je knie en weet je niet hoe je van de klachten af kan komen? Onze fysiotherapeuten van Fysio Xtra zullen onderzoeken wat de oorzaak is en waar de klachten precies vandaan komen om je zo goed mogelijk te kunnen helpen.

Eerst zullen we een anamnese afnemen en lichamelijk onderzoek doen, waarna er een gepersonaliseerd behandelplan opgesteld kan worden. Tijdens het behandeltraject word je begeleid om de klachten zo snel mogelijk te laten verminderen.

Neem contact op met Fysio Xtra als je vragen hebt of voor het maken van een afspraak!

Bij ons kan iedereen terecht. Of je nu topsporter bent of fitter wil worden.

Bij ons is iedereen welkom, van jong tot oud.