Wat kan een manueel therapeut doen tegen het cervicaal radiculair syndroom?

Heb jij last van pijn, tintelingen of een doof gevoel in de nek, schouder, arm of hand? Dit zijn kenmerkende klachten voor het cervicaal radiculair syndroom. Een manueel therapeut kan jou helpen bij het verminderen van deze klachten.

Ben je benieuwd naar de werkwijze van de manueel therapeut? Op deze pagina leest je hier meer over.

De anatomie van de nek

De nek is het achterste gedeelte van de hals. De basis van de nek wordt gevormd door zeven nekwervels, welke onderdeel zijn van de wervelkolom. Om beweging mogelijk te maken in de nek en om de klappen op de nek op te vangen, zit er tussen iedere nekwervel een tussenwervelschijf. Daarnaast bevinden zich er gewrichtsbanden en spieren rondom de nekwervels. Deze zorgen voor stabiliteit, bescherming en het mogelijk maken van beweging.

Door het wervelkanaal van de (nek)wervels loopt het ruggenmerg. Het ruggenmerg is een bundel van zenuwbanen die informatieoverdracht mogelijk maakt tussen de hersenen en de rest van het lichaam. De zenuwen lopen het ruggenmerg uit via de ruimte tussen de nekwervels. Zenuwen die rechtstreeks vanuit het ruggenmerg aftakken, noemen we zenuwwortels.

anatomie nek cervicaal radiculair syndroom

Wat is het cervicaal radiculair syndroom?

Het cervicaal radiculair syndroom omvat klachten die veroorzaakt worden door een beknelde of ontstoken zenuwwortel in de nek. Iedere zenuw verzorgt de signaaloverdracht in een bepaald gebied van het lichaam. Zenuwwortels vanuit de nek lopen richting de nek, schouder, arm en hand. Klachten als gevolg van een cervicaal radiculair syndroom leiden dan ook tot klachten in deze gebieden.

De voornaamste klacht van het cervicaal radiculair syndroom is scherpe of brandende pijn in de nek, schouder, arm of hand. Ook tintelingen, een doof gevoel en krachtsverlies zijn veelvoorkomende symptomen. De klachten kunnen erger worden bij het hoesten, niezen of persen. Ook langdurig zitten waarbij je je hoofd licht naar voren buigt, zoals bij het werken achter een laptop, kan de klachten verergeren.

“Overmatige spierspanning door bijvoorbeeld stress of overbelasting van de nek, zorgt ervoor dat de spieren tegen de zenuwwortel in de nek drukken.”

“Overmatige spierspanning door bijvoorbeeld stress of overbelasting van de nek, zorgt ervoor dat de spieren tegen de zenuwwortel in de nek drukken.”

Hoe ontstaat het cervicaal radiculair syndroom?

Een beknelde of ontstoken zenuwwortel in de nek kan op verschillende manieren ontstaan. Enkele oorzaken van het cervicaal radiculair syndroom zijn:

Een nekhernia

Tussen iedere nekwervel zit een tussenwervelschijf. Deze schijf heeft een stugge buitenkant en een zachte binnenkant. Het kan voorkomen dat de zachte binnenkant uitpuilt, waardoor er druk op de zenuwwortel in de nek ontstaat.

Vernauwing van het wervelkanaal

Zoals eerder benoemd, loopt het ruggenmerg door het wervelkanaal. Een vernauwing van het wervelkanaal, ook wel stenose genoemd, zorgt ervoor dat er minder ruimte is voor het ruggenmerg. Door de druk op de zenuwbanen ontstaan klachten. Stenose ontstaat meestal op latere leeftijd.

Overmatige spierspanning

Overmatige spierspanning door bijvoorbeeld stress of overbelasting van de nek, zorgt ervoor dat de spieren tegen de zenuwwortel in de nek drukken. Op korte termijn geeft dit vaak weinig klachten. Wanneer de overmatige spierspanning echter langer aanhoudt, kan dit leiden tot het cervicaal radiculair syndroom.

Manuele therapie bij het cervicaal radiculair syndroom

Heb je last van het cervicaal radiculair syndroom? De manueel therapeut kan je helpen bij het verminderen van jouw klachten! Manuele therapie richt zich op het verbeteren van het functioneren van de gewrichten. De manueel therapeut heeft na de opleiding fysiotherapie een vervolgopleiding gevolgd tot manueel therapeut.

De behandeling bij de manueel therapeut

De eerste afspraak bij de manueel therapeut zal bestaan uit een kennismakingsgesprek. Tijdens dit gesprek zal de therapeut vragen stellen over de klachten die jij ervaart en de mogelijke oorzaken hiervan. Met deze informatie stelt de manueel therapeut vast of er sprake is van het cervicaal radiculair syndroom.

Tijdens de behandeling richt de manueel therapeut zich op het wegnemen van de oorzaak om er zo voor te zorgen dat de klachten verminderen en niet meer terugkeren. De behandeling is dan ook afhankelijk van de oorzaak van het cervicaal radiculair syndroom.

Tijdens de behandeling maakt de manueel therapeut gebruik van handmatige technieken die als doel hebben om het functioneren van de gewrichten te verbeteren. Ook kan de manueel therapeut houdings- en bewegingsadvies geven.

Hulp van de manueel therapeuten van FysioXtra

Bij FysioXtra werken ervaren en professionele therapeuten die jou graag helpen bij het verminderen van jouw klachten. Ben je benieuwd wat een manueel therapeut voor jou kan betekenen? Neem dan contact met ons op! Wij hopen jou snel te kunnen helpen in onze praktijk.

Bij ons kan iedereen terecht. Of je nu topsporter bent of fitter wil worden.

Bij ons is iedereen welkom, van jong tot oud.