Fysiotherapie bij artroseklachten in de heup
Artroseklachten in de heup komen veel voor in Nederland. Volgens het Nationaal Kompas Volksgezondheid had ongeveer 18% van de Nederlandse bevolking in 2019 last van artrose, waarbij vrouwen iets vaker waren aangedaan dan mannen.
Bij artrose in de heup is er sprake van slijtage van het kraakbeen in het heupgewricht, wat kan leiden tot pijn, stijfheid en een verminderde bewegingsvrijheid.
De anatomie van de heup
Het dijbeen heeft een ronde kop die past in een kom in het bekken, het acetabulum genaamd. Het gewricht wordt omringd door een netwerk van spieren, ligamenten en pezen.
Het kraakbeen in het gewricht zorgt voor een soepele beweging van de botten en absorbeert schokken tijdens het lopen en rennen.
Artrose in het heupgewricht
Bij artrose in de heup begint het kraakbeen in het gewricht te slijten, waardoor het bot bloot komt te liggen. Na verloop van tijd kan de slijtage zo ernstig worden dat de botten tegen elkaar schuren.
Dit heeft als gevolg dat er nieuw bot wordt gevormd wat in de gewrichtsspleet gaat zitten. Hierdoor kan de beweging in het gewricht worden verstoord.
“Om te voorkomen dat de klachten verergeren is gewichtsverlies vaak een belangrijke behandeling wanneer er sprake is van overgewicht.”
“Om te voorkomen dat de klachten verergeren is gewichtsverlies vaak een belangrijke behandeling wanneer er sprake is van overgewicht.”
Wat zijn de klachten bij artrose in de heup?
De symptomen van artrose in de heup variëren van persoon tot persoon. Veelvoorkomende klachten zijn:
-
- pijn in de heup, lies, billen of dijen die erger wordt bij activiteit en beter wordt bij rust;
- stijfheid in de heup, vooral ’s ochtends of na lang zitten;
- verminderde bewegingsvrijheid van de heup;
- knarsen of kraken van het gewricht tijdens beweging.
Wat zijn de oorzaken van artrose in de heup?
Er zijn verschillende factoren die kunnen bijdragen aan het ontstaan van artrose in de heup, zoals:
-
- Leeftijd: het risico op artrose in de heup neemt toe naarmate men ouder wordt. Dit komt doordat het kraakbeen in de gewrichten slijt na verloop van tijd.
- Overgewicht: overgewicht kan leiden tot overbelasting van de heupgewrichten, waardoor het kraakbeen sneller slijt.
- Genetische aanleg: er is een genetische component aan artrose, wat betekent dat mensen met een familiegeschiedenis van artrose meer kans hebben om de aandoening te ontwikkelen.
- Misvorming van het heupgewricht: sommige mensen worden geboren met een afwijkende vorm van het heupgewricht, wat kan leiden tot abnormale slijtage van het kraakbeen.
- Trauma: trauma aan de heup, zoals een breuk of letsel aan het gewricht, kan leiden tot artrose op latere leeftijd.
Hoe wordt artrose in de heup behandeld?
Hoewel artrose in de heup niet te genezen is, zijn er verschillende behandelingen die kunnen helpen om de klachten te verlichten en de mate waarin de aandoening erger wordt te vertragen. Om de symptomen te verlichten worden vaak pijnstillers, zoals paracetamol, voorgeschreven.
Daarnaast komt het voor dat er ontstekingsremmende medicijnen, zoals naproxen, worden voorgeschreven.
Om te voorkomen dat de klachten verergeren is gewichtsverlies vaak een belangrijke behandeling wanneer er sprake is van overgewicht. Gewichtsverlies kan helpen om de belasting op de heupgewrichten te verminderen.
In gevorderde gevallen van artrose kan een heupprothese worden overwogen, waarbij het beschadigde gewricht wordt vervangen door een kunstmatig gewricht.
Het belangrijkste onderdeel van een behandeling, is echter op de juiste manier (leren) bewegen met een fysiotherapeut.
Fysiotherapie bij artrose in de heup
Fysiotherapie bij artrose in de heup kan een effectieve behandelingsmethode zijn om de symptomen te verlichten en de bewegingsvrijheid te verbeteren. Fysiotherapeuten kunnen specifieke oefeningen geven om de spieren rond de heup te versterken en de bewegingsvrijheid te verbeteren. Dit kan de pijn verminderen en de functie van het heupgewricht verbeteren.
Ook kunnen fysiotherapeuten bepaalde technieken gebruiken om de gewrichten in de heup te mobiliseren en de bewegingsvrijheid te vergroten. Daarbij kunt u advies krijgen over hoe u uw dagelijkse activiteiten kunt aanpassen om de belasting op de heupgewrichten te verminderen. Zo kan verdere schade aan het heupgewricht voorkomen worden.
Fysiotherapie kan er zo voor zorgen dat u minder afhankelijk wordt van pijnstilling. Zo kunt u met fysiotherapie weer de dagelijkse activiteiten uitvoeren en deelnemen aan activiteiten die u voorheen misschien niet kon doen. Dit is niet alleen goed voor uw fysieke gezondheid, maar heeft vaak ook een grote impact op uw mentale gesteldheid.
Waarom Fysio Xtra?
Bij Fysio Xtra kunt u terecht voor deskundige begeleiding bij van artrose in de heup. De fysiotherapeuten van Fysio Xtra kunnen u helpen om uw symptomen onder controle te houden en uw bewegingsvrijheid te verbeteren, zodat u kunt genieten van een betere kwaliteit van leven.
Maak daarom direct een afspraak!
Bij ons kan iedereen terecht. Of je nu topsporter bent of fitter wil worden.
Bij ons is iedereen welkom, van jong tot oud.