Wat is het verschil tussen fysiotherapeut en een manueel therapeut

Praktijk score van 9,3

Al onze fysiotherapeuten zijn goed geschoold.

Betrokken fysiotherapeut

Een persoonlijke en unieke benadering

Snel inzicht in uw klacht

Korte lijnen met andere zorgprofessionals.

Wat is het verschil tussen fysiotherapeut en een manueel therapeut

Heb jij last van klachten tijdens het bewegen en ben je op zoek naar hulp?

Bij FysioXtra kunnen we je helpen! In onze praktijk kun je onder andere terecht voor een behandeling bij de fysiotherapeut of manueel therapeut. Ben je benieuwd welke behandelmethode het best bij jou past? In dit artikel zal uitgelegd worden wat fysiotherapie en manuele therapie inhouden en wat het verschil is tussen de twee. Zo helpen we je bij het kiezen van de meest passende zorg.

verschil manueel therapeut en fysiotherapeut

Wat is fysiotherapie precies (en wat niet)?

Fysiotherapie is een behandelmethode voor klachten aan het bewegingsapparaat. Het bewegingsapparaat is de overkoepelende term voor de structuren in ons lichaam die het mogelijk maken om te bewegen.

Dit zijn zowel passieve structuren als actieve structuren. Passieve structuren, zoals botten en gewrichtsbanden, bieden vooral stevigheid. De actieve structuren, zoals spieren, kunnen samentrekken, hierdoor zijn bewegingen maken mogelijk.

Heb je dus last van bijvoorbeeld pijnlijke of stijve spieren, gewrichten of zenuwen? Dan kan een fysiotherapeut je helpen. Ook bij het revalidatieproces na een operatie kun je terecht bij de fysiotherapeut. In de meeste gevallen kan een algemene fysiotherapeut je dus helpen bij je klachten omdat ze over veel anatomische kennis beschikken.

Behandeltechnieken die vaak worden toegepast bij fysiotherapie zijn oefentherapie, taping en dry-needling.
Het kan zo zijn dat je voor bepaalde klachten nog beter geholpen kan worden door een fysiotherapeut met een specialisatie. Deze therapeut heeft, naast alle algemene fysiotherapeutische kennis, extra kennis op een bepaald gebied.

Binnen de fysiotherapie zijn er veel specialismen, waaronder manuele therapie.

Het bewegingsapparaat is de overkoepelende term voor de structuren in ons lichaam die het mogelijk maken om te bewegen.

Het bewegingsapparaat is de overkoepelende term voor de structuren in ons lichaam die het mogelijk maken om te bewegen.

Wat is het verschil tussen een fysiotherapeut en een manueel therapeut?

Manuele therapie is dus een specialisme van de fysiotherapie. Dat wil zeggen dat de manueel therapeut, na de algemene opleiding tot fysiotherapeut, een driejarige opleiding heeft gevolgd tot manueel therapeut.

Een manueel therapeut is gespecialiseerd in het behandelen van klachten aan de gewrichten.

Een gewricht is een punt waarop twee of meer botstukken samen komen. Er zitten veel gewrichten in ons lichaam. Voorbeelden hiervan zijn het kniegewricht of het ellebooggewricht, maar ook de verbindingen tussen de kleine botjes in onze wervelkolom zijn gewrichten. Je kunt je daarom misschien ook wel voorstellen dat je met veel uiteenlopende klachten terecht kunt bij de manueel therapeut. Omdat er zoveel delen in ons lichaam door gewrichten verbonden zijn.

Bij welke klachten kan de manueel therapeut mij helpen?

Voorbeelden van klachten waarmee de manueel therapeut je kan helpen zijn hoofd- en nekpijn, het slecht kunnen bewegen van de wervelkolom en duizeligheid bij het bewegen van de nek. Tevens zijn rugklachten een bekende expertise gebied van manueel therapeut.

Ook kan het zijn dat je al bij de algemene fysiotherapeut een behandeling hebt gehad, maar dat de bewegingsklachten niet voldoende verbeteren.
De manueel therapeut zal tijdens de behandeling kijken naar de manier waarop jij beweegt en deze bewegingen proberen te verbeteren.

Dit kan door het toepassen van manipulaties: snelle en korte bewegingen. Vanwege het geluid dat soms vrijkomt bij deze manipulaties, wordt dit ook wel ‘kraken’ genoemd. De manipulaties kunnen ervoor zorgen dat de pijn afneemt en het gewricht weer soepel beweegt. De beweeglijkheid wordt hierdoor gestimuleerd.

Een behandeling bij FysioXtra

Bij FysioXtra wordt zowel algemene fysiotherapie als manuele therapie aangeboden. Je kunt daarom hoe dan ook terecht on onze praktijk.

In alle gevallen zal de behandeling starten met een intakegesprek waarin jouw klachten en de oorzaak van deze klachten in kaart zullen worden gebracht. Met deze informatie kan de therapeut op zoek naar een passend behandelplan voor jou. Hoe dit behandelplan er exact uit komt te zien, is dus volledig afhankelijk van jouw klachten en doelen.

Twijfel je of je het best bij een fysiotherapeut of een manueel therapeut terecht kunt en ben je benieuwd naar de beste behandelmogelijkheid voor jou? Neem dan gerust contact met ons op! Dit kan via het contactformulier op deze site, of door te bellen of te mailen. Onze behandelaars helpen je graag met het verminderen van je klachten!

Bij ons kan iedereen terecht. Of je nu topsporter bent of fitter wil worden.

Bij ons is iedereen welkom, van jong tot oud.