Wat kunnen we voor je doen wanneer je last hebt van klachten door een beknelde zenuw in je bekken?

Wat kunnen we voor je doen wanneer je last hebt van klachten door een beknelde zenuw in je bekken?

Een beknelde zenuw in het bekken kan tot intense pijn leiden, maar ook tot gevoelloosheid en tintelingen.

Op deze pagina leggen we je uit hoe een beknelde zenuw ontstaat en wat de symptomen ervan zijn.

Ook zal duidelijk worden wat fysiotherapie voor je kan betekenen bij de behandeling van een beknelde zenuw in het bekken. Lees snel verder!

Beknelde zenuw bekken

Wat is een beknelde zenuw?

De zenuwen geleiden elektrische prikkels. Ze lopen door je hele lichaam en verzorgen op deze manier de signaaloverdracht, zowel sensorisch als motorisch. Terwijl sensorische signalen informatie vervoeren van ergens in je lichaam naar je hersenen, gaan motorische signalen juist van je hersenen naar je spieren.

Het kan zo zijn dat een zenuw bekneld raakt door omliggende weefsels, zoals pezen, ligamenten of botten. Wanneer dit gebeurt, wordt de signaaloverdracht verstoord. De sensorische en motorische zenuwcellen kunnen dan ongewone elektrische signalen genereren met onder andere pijnklachten en spierzwakte tot gevolg.

Mogelijke oorzaken van een beknelde zenuw in het bekken

Er zijn verschillende mogelijke oorzaken van een beknelde zenuw in het bekken. Ten eerste kan overbelasting van de heupen, rug en nabijgelegen gewrichten de boosdoener zijn. Dit kan bijvoorbeeld het geval zijn door lang wandelen, staan of zitten, maar ook door slapen in een verkeerde positie.

Hiernaast kan een val, ongeluk of sportblessure leiden tot schade aan de spieren en gewrichten, wat op zijn beurt weer een beknelde zenuw kan veroorzaken.

Een andere mogelijke oorzaak van een beknelde zenuw in het bekken is een rughernia, waarbij het zachte binnenste gedeelte van een tussenwervelschijf is gaan uitpuilen. Deze uitpuiling kan vervolgens op een zenuw drukken.

In het geval van het piriformis syndroom ontstaat er een verhoogde spierspanning van de piriformis spier. Deze spier loopt van de onderrug naar de heup en kan bij een verhoogde spierspanning de oorzaak zijn van een beknelde zenuw in dit gebied.

Wanneer de slijmbeurs in de heup ontstoken raakt door overbelasting, kan dit ook weer tot een zwelling leiden. Ten slotte is er bij artrose sprake van slijtage van het heupgewricht.

“Aangezien de mogelijke oorzaken van een beknelde zenuw in het bekken erg uiteenlopend zijn, is het belangrijk om na te gaan wat in jouw geval precies de klachten veroorzaakt. “

-FysioXtra-

Symptomen van een beknelde zenuw in het bekken

Allereerst geeft een beknelde zenuw in het bekken pijn rondom het bekken. Deze pijn kan als scherp, brandend of dof worden ervaren en is meestal in de heup, dij, lies of bil gelokaliseerd. Hiernaast kan je last hebben van een tintelend gevoel of gevoelloosheid in de aangedane heup en het been.

Ten slotte heb je mogelijk te maken met spierzwakte of een verminderde beweeglijkheid in je heup en been. De reden dat je klachten in je been kan ervaren bij een zenuwbeknelling in het bekken is dat de zenuwen die in je bekken ontspringen, uitlopen naar je benen en voeten.

Fysiotherapie bij een beknelde zenuw in het bekken

Aangezien de mogelijke oorzaken van een beknelde zenuw in het bekken erg uiteenlopend zijn, is het belangrijk om na te gaan wat in jouw geval precies de klachten veroorzaakt. Op basis hiervan kunnen onze fysiotherapeuten een behandelplan opstellen.

Deze zal zich focussen op het aanpakken van de onderliggende oorzaak van de zenuwbeknelling en het voorkomen van een herhaalde beknelling.

Door middel van oefentherapie zullen we aan de slag gaan om de spieren rondom het bekken te versterken. Hierdoor verbeteren we de stabiliteit en ondersteuning van het bekken. Hiernaast kunnen flexibiliteitsoefeningen de bewegingsvrijheid rondom je bekken vergroten. Op deze manier creëren we meer ruimte voor de zenuw en kunnen we de beknelling wegnemen.

Ook zullen we nagaan of je een juiste houding hebt en zullen we aan de slag gaan om deze waar nodig is te verbeteren. Dit draagt op zijn beurt weer bij aan het verminderen van de druk op de zenuw.

Herstel van een beknelde zenuw in het bekken bij Fysio Xtra

Denk je dat je te maken hebt met een beknelde zenuw in het bekken? Onze fysiotherapeuten bij Fysio Xtra helpen je graag bij je herstel. Op basis van jouw specifieke behoeften en de resultaten van een nauwkeurig onderzoek stellen we een persoonlijk behandelplan op.

Hierbij is ons doel om jou van je klachten af te helpen en herhaling van deze klachten te voorkomen.

Heb je nog vragen? Neem dan vrijblijvend contact met ons op!

Hoe kan Fysio Xtra jou helpen?

Bij Fysio Xtra werken ervaren fysiotherapeuten en kan je snel terecht bij de juiste specialist. Dus wil je graag afkomen van jouw knieklachten? Dan kan je bij ons een afspraak maken. Blijf niet onnodig rondlopen met pijn en neem snel contact met ons op, dan kunnen we samen beginnen aan jouw herstel!

Bij ons kan iedereen terecht. Of je nu topsporter bent of fitter wil worden.

Bij ons is iedereen welkom, van jong tot oud.