Fysiotherapie bij vocht in de knie

Fysiotherapie bij vocht in de knie

Een gezwollen en pijnlijk aanvoelende knie kan wijzen op de aanwezigheid van vocht in het kniegewricht. Knievocht kan voor een vervelende, scherpe pijn zorgen bij bewegen zoals tijdens sporten, maar ook wanneer u last heeft van een gewrichtsaandoening kan dit vervelend zijn. Daarnaast kan je last hebben van een dikke en gezwollen huid.

Iedereen kan last hebben van vocht in de knie, zowel jong als oud. Hoe kan een fysiotherapeut bij Fysio Xtra je helpen wanneer je last hebt van vocht in de knie?

Vocht in de knie

Praktijk score van 9,3

Al onze fysiotherapeuten zijn goed geschoold.

Betrokken fysiotherapeut

Een persoonlijke en unieke benadering

Snel inzicht in uw klacht

Korte lijnen met andere zorgprofessionals.

De anatomie van de knie

Het kniegewricht vormt de verbinding tussen het bovenbeen en het onderbeen en bestaat uit de onderzijde van het dijbeen, het scheenbeenbot en de knieschijf aan de voorzijde. Het kniegewricht wordt omgeven door een gewrichtskapsel wat bekleed wordt met gewrichtsslijmvlies. De banden in de knie geven stabiliteit in de zijwaartse richting.

Daarnaast is het gewricht bedekt met kraakbeen. Samen met het gewrichtsvocht zorgt dit kraakbeen ervoor dat het kniegewricht met weinig wrijving kan bewegen. Het bewegen van de knie wordt verzorgd door de spieren.

Oorzaken van vocht in de knie

Vocht in de knie kan verschillende oorzaken hebben. Het kan ontstaan door overbelasting, een val of trauma of bijvoorbeeld gewrichtsslijtage, wat ook wel artrose genoemd wordt. Overbelasting betekent dat er langdurig te veel druk uitgeoefend wordt op een deel van de knie. Dit kan het gevolg zijn van overgewicht of een verkeerd bewegingspatroon. Bij artrose is er sprake van aantasting van de kwaliteit van het kraakbeen. Hierdoor werkt het gewricht niet meer optimaal.

De vochtophoping zorgt er juist voor dat het gewricht nog soepel kan bewegen. Echter, te veel vocht is ook niet goed. Wanneer er te veel vocht in de knie zit kan het gaan uitpuilen in de knieholte. Als het vocht uitpuilt in de knieholte kan dat na langere tijd tot een uitstulping van het kapsel leiden, er ontstaat dan een cyste. Het is dus van belang om dit te behandelen.

“Overbelasting betekent dat er langdurig te veel druk uitgeoefend wordt op een deel van de knie. Dit kan het gevolg zijn van overgewicht of een verkeerd bewegingspatroon.”

“Overbelasting betekent dat er langdurig te veel druk uitgeoefend wordt op een deel van de knie. Dit kan het gevolg zijn van overgewicht of een verkeerd bewegingspatroon.”

Waar komt het vocht in de knie vandaan?

Het vocht is afkomstig uit beschadigde bloedvaten en cellen en dient als bescherming van het kniegewricht. Waarschijnlijk merk je zelf al dat dit niet prettig is. De bewegingsmogelijkheid in de knie is beperkt en je hebt vaak pijn. De pijn wordt veroorzaakt doordat de zwelling druk op de zenuwen uitoefent.
Wanneer je last hebt van vocht in de knie, kan je te maken hebben met de volgende klachten:

 

Behandeling door fysiotherapeuten bij vocht in de knie

Direct na een val of een verkeerde beweging kan je je knie koelen. De behandeling daarna bij een fysiotherapeut wordt bepaald met behulp van de diagnose. Vocht in de knie kan namelijk verschillende oorzaken hebben en daarom dus ook verschillende behandelplannen.

Belangrijk bij vocht in de knie is dat de knie in beweging blijft. Dit wordt gedaan door middel van mobiliserende oefeningen. Wanneer je je knie rustig beweegt, wordt de circulatie gestimuleerd waardoor de knie voldoende voedingsstoffen krijgt om te herstellen.

Bij bijvoorbeeld artrose hebben fysiotherapeuten oefeningen die erop zijn gericht om het kraakbeen dat er nog in zit, in een zo goed mogelijke conditie te houden zodat jouw knieklachten niet erger worden.

Afhankelijk van de oorzaak van het vocht in je knie, zullen we vervolgens gaan werken aan het versterken van de beenspieren. Dit doen we zodat de belasting op het kniegewricht wordt beperkt en vocht zich in de toekomst minder snel zal gaan ophopen.

Waarom een behandeling bij Fysio Xtra?

Fysio Xtra is de nummer één fysiotherapeut van onder andere Den Bosch en Zaltbommel. Bij ons kan je terecht voor algemene fysiotherapie, maar daarnaast beschikken wij over een aantal andere specialismen. Graag werken we stapsgewijs met je samen om je hulpvraag te beantwoorden. We denken met je mee, zijn betrokken en bieden kwaliteit en service.

Naast samen met jou, werkt ons veelzijdige en ervaren team nauw samen met verschillende zorgprofessionals om ervoor te zorgen dat je jouw doelstellingen bereikt. Via de website kan iedereen gemakkelijk een afspraak maken.

Bij ons kan iedereen terecht. Of je nu topsporter bent of fitter wil worden.

Bij ons is iedereen welkom, van jong tot oud.