Fysiotherapie bij een knie met slotklachten

Praktijk score van 9,3

Al onze fysiotherapeuten zijn goed geschoold.

Betrokken fysiotherapeut

Een persoonlijke en unieke benadering

Snel inzicht in uw klacht

Korte lijnen met andere zorgprofessionals.

Fysiotherapie bij een knie met slotklachten

De knie is een prachtig gewricht waardoor we bijvoorbeeld soepel kunnen lopen terwijl we ook stabiel kunnen staan. De keerzijde is dat de knie niet alleen flexibel is, maar op sommige punten ook kwetsbaar. Wanneer het kraakbeen of de banden in de knie beschadigd raken bij het sporten, een val of door een aandoening, dan kan dit flinke klachten tot gevolg hebben.

Een klacht die veel voorkomt is een knie die niet goed buigt en strekt. Wanneer de knie vast lijkt te zitten en niet soepel beweegt, dan noemen we dit een slotknie. Er lijkt iets in de knie te zitten dat ervoor zorgt dat de knie niet kan buigen en dus op slot zit.

Deze blessure kan sporten en zelfs het dagelijks leven sterk beïnvloeden. Wij vertellen je daarom graag over de mogelijkheden die wij je met onze fysiotherapie kunnen bieden om weer soepel te kunnen bewegen.

Knie met slotklachten

Wat is er aan de hand bij een knie met slotklachten

Wanneer het echt gaat over een knie met slotklachten, dan zit er iets in de knie dat de beweging blokkeert. Dit kan een stukje kraakbeen of een stukje van de meniscus zijn. Wanneer een dergelijk los stukje weefsel in het gewricht aanwezig is, dan is vaak een operatie noodzakelijk. Bij deze operatie wordt het losse stukje verwijderd en soms de meniscus gehecht.

Na deze operatie is fysiotherapie essentieel om het gewricht weer voldoende krachtig en flexibel te krijgen.

Vaak zijn er echter andere klachten die worden geschaard onder de noemer slotklachten. Wanneer de knie niet goed beweegt omdat er bijvoorbeeld vocht in zit, dan denken veel mensen dat er sprake is van slotklachten. Omdat er bij deze klachten geen sprake is van een los stukje weefsel in het gewricht is hierbij geen operatie nodig. In deze gevallen is fysiotherapie vaak voldoende om te herstellen.

Het is dus altijd aan te raden om met klachten van jouw knie een fysiotherapeut te zien. Wij kunnen je of doorverwijzen naar een andere specialist of therapie geven wanneer de klachten met fysiotherapie te behandelen zijn.

Wanneer het echt gaat over een knie met slotklachten, dan zit er iets in de knie dat de beweging blokkeert. Dit kan een stukje kraakbeen of een stukje van de meniscus zijn.

Wanneer het echt gaat over een knie met slotklachten, dan zit er iets in de knie dat de beweging blokkeert. Dit kan een stukje kraakbeen of een stukje van de meniscus zijn.

Fysiotherapie na een operatie vanwege slotklachten van de knie

Zoals we al zeiden, is bij een “echte slotknie” vaak een operatie noodzakelijk. Een chirurg haalt het losse weefsel uit het gewricht en herstelt eventuele schade aan de meniscus. Na deze operatie is de blokkade weg waardoor het gewricht weer vrij kan bewegen.

Maar er is nevenschade door de operatie (en vaak ook door het trauma) dat ervoor heeft gezorgd dat het weefsel in de eerste plaats is losgekomen. Hierdoor is de knie niet in de staat waarin deze hoort te zijn. Door de periode van inactiviteit is er vaak zwakte van het spierweefsel en de ligamenten. Hierdoor is de knie kwetsbaar en gaat bewegen niet soepel en/of stabiel.

Op dit moment is het essentieel om met gerichte fysiotherapie de knie weer op te trainen zodat deze weer voldoende sterk en stabiel wordt.

De fysiotherapeutische behandeling bij Fysio Xtra na een knieoperatie

Afhankelijk van de ingreep kun je direct of iets later na de operatie alweer lopen. Maar het gewricht mag niet volledig worden belast. Wel kunnen we al starten met fysiotherapie. Hiervoor stellen we eerst een persoonlijk behandelplan met je op.

We richten ons in het begin op het weer soepel kunnen bewegen van de knie, op het strekken en het buigen.

Wanneer dit goed verloopt, is het belangrijk om te werken aan de stabiliteit en kracht van de knie. Wanneer de banden en spieren van/rondom het kniegewricht sterker worden, dan wordt de knie stabieler en sterker. Hierdoor wordt het kraakbeen en de botten in de knie minder zwaar belast, doordat de spieren een deel van de belasting opvangen.

Dit heeft ook een sterk preventief effect omdat de knie sterker wordt en beter bestand is tegen belasting, is de kans op nieuwe blessures kleiner.

Je bent welkom bij Fysio Xtra

Onze fysiotherapeuten staan voor je klaar!

We komen graag met je in contact om je verder te informeren. We zijn goed bereikbaar zowel via de mail als via de telefoon. We kunnen je voorzien van meer informatie en met je meedenken over de beste oplossing voor jou.

Dus bel of mail ons wanneer je last hebt van knieproblemen, wij helpen je graag.

Bij ons kan iedereen terecht. Of je nu topsporter bent of fitter wil worden.

Bij ons is iedereen welkom, van jong tot oud.