Sportfysiotherapie bij kniepijn na hardlopen

Sportfysiotherapie bij kniepijn na hardlopen

Bijna iedereen heeft wel eens hardgelopen. Sommige doen het omdat ze gezond willen leven en anderen om hun hoofd leeg te maken. Hardlopen is samen met fitness en voetbal een van de drie grootste blessure sporten.

Uit onderzoek is gebleken dat van alle hardloopblessures 87% aan de onderste extremiteit was, waarvan 29% aan de knie. In dit artikel kun je meer informatie vinden over kniepijn na het hardlopen en de rol van de sportfysiotherapeut bij het verminderen van deze pijn.

Pijnlijke knie

Oorzaken van kniepijn na hardlopen

Kniepijn na hardlopen is een veelvoorkomend probleem voor hardlopers van alle niveaus. Het kan variëren van een lichte irritatie tot een chronisch probleem, dat het vermogen om te lopen beïnvloedt.

Er zijn verschillende oorzaken van kniepijn na hardlopen, waaronder overbelasting. Overbelasting van de knieën kan ontstaan door te veel hardlopen en onvoldoende hersteltijd. Dit kan leiden tot pijn en ontsteking.

Daarnaast kan het dragen van verkeerde schoenen – die niet geschikt zijn voor hardlopen – leiden tot een overbelasting van de knieën. Hierdoor ontstaat irritatie en pijn. Verder kan een verkeerde techniek bij het hardlopen, zoals het te veel naar binnen laten zakken van de knieën, ook leiden tot pijn aan de knie.

Daarnaast zijn problemen met de gewrichten, zoals artritis of artrose, en verkorte of te strakke spieren rondom de knieën zijn mogelijke oorzaken van kniepijn na hardlopen.

Symptomen horende bij kniepijn na hardlopen

De symptomen van kniepijn na het hardlopen kunnen variëren van mild tot ernstig en kunnen aanwezig zijn in één of beide knieën. Enkele veelvoorkomende klachten van kniepijn na hardlopen zijn:

  • Pijn: de pijn kan zich concentreren rondom de knie en de spieren of pezen rondom de knie.
  • Zwelling: zwelling kan optreden rondom de knie en kan gepaard gaan met een gevoel van stijfheid.
  • Beperkte beweging: de knie kan stijf aanvoelen en de bewegingsmogelijkheden kunnen beperkt zijn, wat leidt tot problemen bij het lopen door het minder goed kunnen buigen en strekken van de knie.
  • Kraken of knarsen: geluiden zoals kraken of knarsen kunnen worden gehoord tijdens het bewegen van de knie.
  • Gevoeligheid: de knie kan gevoelig zijn voor aanraking of druk.

Het is raadzaam als de symptomen aanhouden om een fysiotherapeut of arts te raadplegen om de oorzaak van de pijn vast te stellen en een passende behandeling te vinden.

“Als je last hebt van knieklachten en langskomt bij de fysiotherapeut zal er worden bepaald welke behandeling je nodig zult hebben. “

“Als je last hebt van knieklachten en langskomt bij de fysiotherapeut zal er worden bepaald welke behandeling je nodig zult hebben. “

Behandelmogelijkheden van kniepijn na het hardlopen

Er zijn verschillende behandelingsmogelijkheden voor kniepijn na hardlopen, afhankelijk van de oorzaak en de ernst van de pijn. Het nemen van rust en het aanbrengen van ijs op de knie kan helpen bij het verminderen van pijn en zwelling. Het is aanbevolen om dit regelmatig gedurende de dag te doen, ongeveer 15 tot 20 minuten per keer.

Daarnaast kunnen pijnstillers, zoals paracetamol of ibuprofen, worden gebruikt om de pijn te verlichten.

Ondersteunende middelen, zoals braces of tapes, kunnen worden gebruikt om de knie te ondersteunen en de druk op de knie te verminderen. Uiteindelijk is het altijd verstandig om een fysiotherapeut te bezoeken als je last hebt van je knie.

Een fysiotherapeut kan de oorzaak van jouw klachten achterhalen en u vervolgens helpen bij het versterken van de spieren rondom de knie en het verbeteren van de kniebeweging.

Hoe sportfysiotherapie kan helpen bij kniepijn na hardlopen

Sportfysiotherapie is een speciaal type fysiotherapie dat zich richt op de behandeling van sport gerelateerde blessures en klachten en op het verbeteren van de prestaties van sporters. Bij sportfysiotherapie wordt de mobiliteit, kracht, coördinatie en balans van het lichaam verbeterd door middel van training.

Het doel van sportfysiotherapie is om sporters te helpen om hun prestaties te verbeteren en de sportactiviteiten op een veilige en effectieve manier te hervatten. Sportfysiotherapie kan helpen bij kniepijn na hardlopen door een gepersonaliseerd behandelplan te bieden dat gericht is op het verminderen van pijn, het verbeteren van de kniefunctie en het voorkomen van verdere blessures. De sportfysiotherapeut begint met een uitgebreide beoordeling van de knie en het onderliggende probleem van de klachten.

Een sportfysiotherapeut kan verschillende behandelingsmogelijkheden bieden, zoals het gebruik van manuele therapie om de knie te mobiliseren of oefentherapie om de spieren rondom de knie te versterken en de kniefunctie te verbeteren. Ook kan een balanstraining ingezet worden om de stabiliteit van de knie te verbeteren. Daarnaast kan de sportfysiotherapeut een revalidatieprogramma aanbieden om te helpen bij een pijnvrije terugkeer naar de sport.

Naast deze behandelingen kan de sportfysiotherapeut ook advies geven over de juiste technieken voor het hardlopen en het gebruik van geschikt schoeisel. Ook kan de therapeut advies geven over de juiste balans tussen training en rust om zo blessures in de toekomst te voorkomen.

Welkom bij Fysio Xtra

Mocht u klachten herkennen of graag één van onze sportfysiotherapeuten naar uw knie willen laten kijken? Wacht dan niet langer en neem nu contact met ons op! Want bij Fysio Xtra helpen wij u graag van uw klachten af zodat u weer pijnvrij kunt gaan sporten.

Bij ons kan iedereen terecht. Of je nu topsporter bent of fitter wil worden.

Bij ons is iedereen welkom, van jong tot oud.