Wat kan een goede fysiotherapeut voor je doen als je knie is verdraaid?

Een verdraaide knie is een veelvoorkomende blessure die kan optreden als gevolg van verschillende activiteiten of ongelukken. In de meeste gevallen zijn deze sport gerelateerd.

In dit artikel verkennen we wat precies wordt verstaan onder een verdraaide knie, welke schade kan ontstaan en wat de typische klachten zijn die gepaard gaan met dit letsel.

Vaak vragen mensen zich af of ze naar een fysio moeten gaan, of het eerst nog even aankijken. We geven je in dit artikel ook richtlijnen in welk geval je beter wel of niet naar een fysiotherapeut kunt gaan. Vanzelfsprekend leggen we ook uit hoe wij je kunnen helpen bij deze blessure.

Wat wordt er verstaan onder een verdraaide knie?

Een verdraaide knie verwijst naar een letsel waarbij de knie een onnatuurlijke draaibeweging heeft gemaakt. De blessure wordt ook wel een verrekte knie of een gekneusde knie genoemd.

Dit kan gebeuren tijdens sportactiviteiten, zoals voetbal of skiën, maar ook bij dagelijkse bewegingen.

Denk hierbij aan het draaien van het lichaam terwijl de voet op de grond blijft staan. Je zult niet de eerste klusser zijn die bijvoorbeeld een gekke beweging maakt.

Een verdraaide knie kan schade veroorzaken aan verschillende structuren in het kniegewricht, waaronder ligamenten, pezen en kraakbeen. De mate van de schade, hangt niet alleen af van de hevigheid van de beweging. Ook de stevigheid van het weefsel speelt een belangrijke rol bij het al dan niet ontstaan van schade.

Wanneer de schade meevalt is er sprake van een verrekking, wanneer de schade groter is dan kunnen er scheurtjes in het weefsel zijn ontstaan. In beide gevallen herstel je meestal voor 100%.

Knie Verdraaid

Welke schade kan er ontstaan bij een verdraaiing van de knie?

Bij een verdraaide knie kan forse schade ontstaan aan de structuren in en rondom het kniegewricht. Dit kan onder meer letsel aan de voorste of achterste kruisbanden omvatten. Net zoals beschadigingen aan de meniscus of andere ligamenten. In sommige gevallen kan er ook sprake zijn van kraakbeenschade.

Door het draaien van knie, komt er op een onnatuurlijke wijze kracht te staan op de knie. Hierdoor kunnen alle structuren beschadigen. Het is vaak de hoek van de verdraaiing, die de schade bepaalt.

Deze variatie in mogelijke letsels benadrukt de complexiteit van een verdraaide knie en de noodzaak van een professionele beoordeling.

“Wij adviseren om niet te lang te wachten met het bezoeken van een fysiotherapeut. Want een bezoekje is heel snel afgelegd, maar verwaarloost letsel is soms heel lastig te verhelpen.”

Welke klachten ervaart u bij een verdraaide knie?

De klachten die gepaard gaan met een verdraaide knie kunnen divers zijn en variëren sterk afhankelijk van de ernst van het letsel. Veel voorkomende symptomen zijn pijn, zwelling, instabiliteit en beperkte bewegingsvrijheid.

Mensen kunnen moeite hebben met lopen of zelfs simpelweg staan. Vaak hebben mensen ook een zekere onzekerheid over het belasten van de knie. Het is van cruciaal belang om deze symptomen serieus te nemen en tijdig medische hulp te zoeken.

Want er is een kans op flinke schade, wanneer je deze niet op de juiste manier behandeld, dan kan deze schade permanent aanwezig blijven.

Wij adviseren dus om niet te lang te wachten met het bezoeken van een fysiotherapeut. Want een bezoekje is heel snel afgelegd, maar verwaarloost letsel is soms heel lastig te verhelpen. Kom bij twijfel dus altijd langs! Wanneer wij het verstandig vinden dat je langs een arts gaat, dan kunnen wij je hierbij helpen.

Hulp van een fysiotherapeut bij klachten door een verdraaide knie

Fysiotherapie speelt een belangrijke rol in het herstelproces na een verdraaide knie. Een fysiotherapeut zal een gepersonaliseerd behandelplan opstellen. Belangrijke onderdelen hiervan zijn het verminderen van pijn, het herstellen van bewegingsbereik en het versterken van de omliggende spieren.

Oefeningen ter verbetering van de stabiliteit en mobiliteit worden vaak samen gegeven. Bovendien kan de fysiotherapeut je begeleiden bij het geleidelijk hervatten van normale activiteiten en sporten.

Het is belangrijk om niet alleen de symptomen te behandelen, maar ook de onderliggende oorzaken aan te pakken om een volledig en duurzaam herstel te bereiken. Dat kan alleen wanneer je de tijd neemt voor het herstel en je goed wordt begeleid.

Kom naar Fysio Xtra bij knieklachten zoals een verdraaide knie

Er zijn weinig dingen die onverstandiger zijn dan het verwaarlozen van schade aan je lichaam. Kom daarom altijd bij ons langs als je twijfelt. Stuur een berichtje of bel ons, dan ben je binnen no time geïnformeerd en weet je waar je aan toe bent.

Bij ons kan iedereen terecht. Of je nu topsporter bent of fitter wil worden.

Bij ons is iedereen welkom, van jong tot oud.