Uw knie geeft een reactie na het sporten, hoe kan fysiotherapie hierbij helpen

Ben je weer fanatiek aan het sporten, maar komt er nu een blessure op spelen? Dat is vervelend… Bij Fysio Xtra begrijpen we dat je weer zo snel mogelijk wilt kunnen sporten en hier helpen wij dan ook graag bij.

In dit artikel lees je wat mogelijke oorzaken zijn van het opzwellen van de knie na het sporten, hoe je overbelasting kan voorkomen en hoe fysiotherapie hierbij kan begeleiden.

Mogelijke oorzaken van het opzwellen van de knie

Het opzwellen van de knie na het sporten kan verschillende oorzaken hebben. Mogelijk is er sprake van gewrichts irritatie, waarbij bepaalde bewegingen tijdens het sporten zorgen voor irritatie, wat kan leiden tot zwelling.

De zwelling kan ook ontstaan door meniscus- of kraakbeenschade, dit kan komen door een sportblessure of door slijtage. Maar ook door letsel aan de kniebanden, zoals een verstuiking of scheur van de voorste- of achterste kruisband, kan zwelling ontstaan na het sporten.

De meest voorkomende oorzaak is een overbelasting. Als je intensief hebt gesport of een activiteit hebt gedaan die veel druk op de knieën legt, kan dit leiden tot overbelasting. Dit kan resulteren in zwelling als reactie van het lichaam op de beschadiging van weefsels.

opgezwollen knie oorzaak

Overbelasting van je knie voorkomen

Het belangrijkste aspect om overbelasting te voorkomen, is zorgen voor een goede warming-up voorafgaand aan de activiteit**. Een goede warming-up heeft verschillende positieve effecten op het lichaam, met name op de knieën.

Het verhoogt de bloedtoevoer naar de spieren, wat helpt om de knieën voor te bereiden op de inspanning die gaat komen. Dit vergroot ook de flexibiliteit en mobiliteit van het gewricht waardoor de knieën beter in staat zijn de inspanning op te vangen en beter te verdelen over de knie.

Naast een goede warming-up, is het geleidelijk opbouwen van activiteit belangrijk om het risico op overbelasting en blessures te verminderen. Door langzaam en geleidelijk de intensiteit en duur van activiteiten op te voeren, krijgen de spieren, pezen, ligamenten en gewrichten de tijd om zich aan te passen en sterker te worden.

Ook voorkomt het oververmoeidheid en geef je het lichaam de kans om goed te herstellen tussen de activiteiten door. Tot slot kunnen goede techniek en aandacht voor schoeisel helpen om overbelasting en daarmee blessures, zoals zwelling in de knie, te voorkomen.

“Naast een goede warming-up, is het geleidelijk opbouwen van activiteit belangrijk om het risico op overbelasting en blessures te verminderen.”

Fysio Xtra kan je begeleiden bij knieklachten bij het sporten

Fysiotherapie kan op verschillende manieren helpen bij het behandelen van kniezwelling na het sporten, afhankelijk van de specifieke oorzaak van de zwelling. Een fysiotherapeut zal allereerst een evaluatie uitvoeren om de bron van de pijn vast te stellen.

Door middel van een vraaggesprek en door het uitvoeren van verschillende tests kan de oorzaak worden achterhaald.

Hierna volgt het opstellen van een behandelplan dat wordt afgestemd op de behoeften en doelen van de patiënt. Een groot deel van het behandelplan zal bestaan uit oefentherapie. Dit zijn specifieke oefeningen om de kracht, flexibiliteit en stabiliteit van de knie te verbeteren. Hierdoor wordt de knie sterker en kan de inspanning beter worden opgevangen door de knie. Deze oefeningen worden ook voor thuis geadviseerd om het herstel te versnellen.

Ook voor advies en educatie ben je bij de fysio aan het juiste adres. Een fysiotherapeut kan advies geven over het gelijkmatig opbouwen van activiteit en zo overbelasting helpen voorkomen. Dit advies dient ook ter preventie om eventueel terugval van de klachten te voorkomen.

Voel je welkom bij Fysio Xtra

Bij ons kan je terecht voor algemene fysiotherapie, maar ook voor specialismen zoals sportfysiotherapie. Door onze vele specialismen kun je snel de juiste begeleiding krijgen die bij jou en je klachten passen.

Blijf niet te lang met je klachten lopen om verergering te voorkomen. Je kunt een afspraak maken via de website, telefonisch of kom langs!

Bij ons kan iedereen terecht. Of je nu topsporter bent of fitter wil worden.

Bij ons is iedereen welkom, van jong tot oud.