Kunt u weer volledig hardlopen met een kunstknie?

Er worden per jaar ongeveer 24.000 totale knieoperaties uitgevoerd in Nederland. In veel gevallen gebeurt dit bij mensen die lijden aan artrose. De ingreep is een stevige operatie, waarvan u echt een periode moet herstellen.

Vaak wordt gedacht dat het niet mogelijk is om met een kunstknie nog te kunnen hardlopen. Het kan ook een uitdaging zijn, maar met goede begeleiding van een fysiotherapie is het mogelijk om uw functioneren te verbeteren en kunt u het hardlopen ook weer opbouwen.

In dit artikel wordt meer informatie gegeven over wat een kunstknie precies is, wanneer een kunstknie nodig is, of het mogelijk is het hardlopen weer volledig op te pakken en wat de rol van een fysiotherapeut hierin kan zijn.

Wat is een kunstknie?

Een kunstknie vervangt het kniegewricht en bestaat vaak uit drie delen. Twee delen zijn van metaal en één deel is gemaakt van kunststof.

De metalen delen worden vastgemaakt aan het onderbeen en het bovenbeen en het kunststof gedeelte komt hiertussen.

Dit zorgt ervoor dat u uw been kan strekken en buigen. Er zijn ook protheses waarbij alleen de binnenkant of buitenkant van de knie vervangen wordt, dit wordt een halve kunstknie genoemd.

Hardlopen-met-een-kunstknie

Wanneer wordt een kunstknie geplaatst?

Een operatie waarbij een kunstknie wordt geplaatst, kan nodig zijn wanneer de knie versleten is door knieartrose. Wanneer het functioneren dusdanig beïnvloed wordt door bijvoorbeeld pijn, stijfheid en bewegingsbeperking kan er worden gekozen om een kunstknie te plaatsen.

Bij ernstige knieartrose is hardlopen vaak niet meer mogelijk, aangezien het kraakbeen de druk op de knie tijdens het landen niet meer genoeg kan dempen. Dit veroorzaakt pijn en verdere druk op de knie kan ervoor zorgen dat de knie verder slijt.

“Oefeningen kunnen helpen om de stabiliteit in de knie en de spierkracht in de benen te vergroten, zodat de druk op de kunstknie minder groot is en beter verdeeld wordt.”

Hardlopen met een kunstknie

Het is belangrijk om eerst goed te revalideren en volledig te herstellen van een operatie waarbij een kunstknie is geplaatst. Daarna kan het sporten en hardlopen voorzichtig opgepakt kunnen worden. In het begin zal het erg wennen zijn om met een kunstknie hard te lopen. Een kunstknie is minder stabiel en beweeglijk dan een ‘normale’ knie.

Daarom is het extra belangrijk om de belasting met het hardlopen rustig op te bouwen als u een kunstknie heeft. De kunstknie kan namelijk uit de kom schieten bij een te hoge belasting.

Verder kan de kunstknie ook slijten en is het bot rondom de kunstknie kwetsbaarder dan normaal. Het is dus niet verstandig om erg intensief te sporten of hardlopen en piekbelasting te vermijden. Dit betekent dat als u gaat hardlopen u op een rustig tempo kan rennen, maar intervaltrainingen en sprintjes beter niet kunt doen.

Oefeningen kunnen helpen om de stabiliteit in de knie en de spierkracht in de benen te vergroten, zodat de druk op de kunstknie minder groot is en beter verdeeld wordt. Verder kan een fysiotherapeut u helpen om te leren aanvoelen wat u aankan nu u een kunstknie heeft en om hier goed naar te luisteren.

Fysiotherapie bij een kunstknie bij Fysio Xtra

Heeft u een kunstknie en zou u graag weer willen hardlopen? Onze fysiotherapeuten van Fysio Xtra zullen onderzoeken hoe u functioneert met de kunstknie en zullen u begeleiden om het hardlopen op een veilige manier op te bouwen.

Door middel van lichamelijk onderzoek kunnen wij de kracht, stabiliteit en mobiliteit van de beenspieren en knie testen. Waarna we een gepersonaliseerd behandelplan kunne opstellen.

Tijdens het behandeltraject wordt u begeleid om zo snel mogelijk weer te kunnen hardlopen!

Neem contact op met Fysio Xtra als u vragen heeft of voor het maken van een afspraak!

Bij ons kan iedereen terecht. Of je nu topsporter bent of fitter wil worden.

Bij ons is iedereen welkom, van jong tot oud.