Fysiotherapie bij klachten door een geïrriteerde kniepees
De knie is een belangrijk gewricht in ons lichaam. Door het vele gebruik in het dagelijks leven en tijdens sport, komen knieblessures helaas erg veel voor. Jaarlijks krijgen ongeveer 34 op de 1000 personen te maken met knieklachten.
Wanneer je pijn hebt rond je knie, met name onder je knieschijf, dan kan dit duiden op een geïrriteerde kniepees. Hoe dit precies ontstaat en wat fysiotherapie voor je kan betekenen mocht je hier last van hebben, lees je op deze pagina!
Anatomie van de knie
De knie is het grootste gewricht van het menselijk lichaam en verbindt het onderbeen, het bovenbeen en de knieschijf met elkaar. De spieren en pezen die over dit gewricht lopen zijn verantwoordelijk voor de beweging en stabiliteit van de knie.
De knie bevat een aantal pezen: de knieschijfpees, de quadricepspees en de hamstringpezen. Deze verbinden respectievelijk de knieschijf met het onderbeen, de quadriceps met de knieschijf en de hamstrings met het onderbeen.
De kniepees die het meest vatbaar is voor irritatie is de knieschijfpees, ook wel de ‘patellapees‘ genoemd. Deze pees loopt over de voorzijde van de knie.
Waardoor kan de kniepees geïrriteerd raken?
Irritatie van de kniepees wordt meestal veroorzaakt door overbelasting. Allereerst kan de kniepees overbelast raken door overmatig sporten waarbij veel kniebuigingen en kniestrekkingen vereist zijn. Dit is het geval bij sporten zoals voetbal, basketbal, volleybal, atletiek en hardlopen.
Wanneer je onvoldoende rust neemt tussen intensieve activiteiten door, geef je je kniepees niet voldoende tijd om te herstellen. Wat ook kan leiden tot irritatie.
Andere risicofactoren voor overbelasting van de kniepees zijn spierzwakte of disbalans, verkorte spieren, slechte techniek bij sporten, plotselinge toename van activiteit, slechte schoenen en leeftijd.
Wanneer je te maken hebt met een geïrriteerde kniepees, kan het zo zijn dat er sprake is van een kniepeesontsteking of van een springersknie. In tegenstelling tot een kniepeesontsteking, wordt een springersknie gekenmerkt door microtrauma’s en slijtage van de pees, in plaats van door een acute ontsteking.
“Het voornaamste symptoom van een geïrriteerde kniepees is pijn aan de voorkant van de knie, net onder de knieschijf.”
“Het voornaamste symptoom van een geïrriteerde kniepees is pijn aan de voorkant van de knie, net onder de knieschijf.”
Wat zijn de symptomen van een geïrriteerde kniepees?
Het voornaamste symptoom van een geïrriteerde kniepees is pijn aan de voorkant van de knie, net onder de knieschijf. Activiteiten die de kniepees belasten kunnen de pijn doen verergeren. Daarentegen kan rust juist enige verlichting van de pijn bieden.
Hiernaast kan er sprake zijn van stijfheid van de knie, of van zwelling en warmte. Van zwelling en warmte is voornamelijk sprake bij een kniepeesontsteking en meestal niet bij een springersknie.
Fysiotherapie bij een geïrriteerde kniepees
Denk je te maken te hebben met een geïrriteerde kniepees? Dan kan fysiotherapie je helpen bij de behandeling van je klachten. Allereerst zullen we onderzoeken wat de precieze oorzaak is van je klachten. Op basis hiervan stellen we een plan op om jou op een effectieve manier van je klachten af te helpen.
Hoogstwaarschijnlijk zal oefentherapie een groot deel uitmaken van de behandeling. Door middel van spierversterkende oefeningen gaan we aan de slag om de kracht van de omliggende spieren te vergroten.
Dit zijn met name de quadriceps, hamstrings en heupspieren. Sterkere spieren verbeteren de stabiliteit van de knie en verminderen de belasting op de kniepees, wat de irritatie zal verminderen.
Rekoefeningen kunnen helpen om dezelfde spieren te verlengen en de flexibiliteit te bevorderen. Ook dit draagt bij aan een verminderde belasting op de kniepees.
Naast oefentherapie kan manuele therapie gebruikt worden om de bloedcirculatie te bevorderen, de spierspanning te verminderen en hiermee het herstelproces te ondersteunen. Ten slotte kan de fysiotherapeut je advies geven over je techniek tijdens het sporten of andere activiteiten om overbelasting te voorkomen.
Herstel van klachten door een geïrriteerde kniepees bij Fysio Xtra
Herken je je in de genoemde symptomen? Onze fysiotherapeuten hebben de benodigde kennis om jou van je klachten af te helpen. Na het stellen van de juiste diagnose, stellen we een persoonlijk hersteltraject op. Hierbij staan jouw klachten en doelen centraal.
Wil je graag beginnen met je herstel of heb je nog vragen? Neem dan vrijblijvend contact met ons op!
Fysiotherapiepraktijk FysioXtra
Heb je last van een patella luxatie en wil je graag geholpen worden bij je herstel? De fysiotherapeuten van FysioXtra helpen je graag!
Bij FysioXtra kun je terecht voor algemene fysiotherapie, maar ook voor verschillende specialistische behandelmethoden, zoals manuele therapie. Er is in onze praktijk meer dan 30 jaar ervaring en je kunt bij ons binnen 48 uur terecht voor een afspraak.
Een afspraak maken kan via de website, maar ook telefonisch zijn wij bereikbaar!
Bij ons kan iedereen terecht. Of je nu topsporter bent of fitter wil worden.
Bij ons is iedereen welkom, van jong tot oud.