Zorg van de fysio bij klachten door een jumpers knee
Laatste update: april 2025
Auteur: Team FysioXtra

Fysio- en manueeltherapeut MSc
Zorg van de fysio bij klachten door een jumpers knee
Laatste update: april 2025
Auteur: Team FysioXtra


FysioXtra
Leerpunten van dit artikel:
> De anatomie van het kniegewricht
> De oorzaak van een jumpers knee
> De behandeling van een jumpers knee
Een jumpers knee is een veelvoorkomende blessure die vooral sporters treft die een sport met hoge sprongbelasting uitoefenen. Voorbeelden van zulke sporten zijn basketbal en volleybal. Een jumpers knee is een blessure door overbelasting aan de kniepees, waarbij de peesaanhechting aan de onderzijde van de knieschijf is aangedaan.
De jumpers knee wordt ook wel een springersknie genoemd. In de volgende alinea’s leggen we je uit wat een jumpers knee precies inhoudt en hoe de zorg van een fysiotherapeut jou kan helpen.
FysioXtra
De anatomie van het kniegewricht
De knieschijf en het onderbeen zijn met elkaar verbonden door de knieschijfpees. Deze bevindt zich dus aan de onderkant van de knieschijf en is aangedaan bij een jumpers knee.
Waarom kiezen voor FysioXtra
- Hoogwaardige apparatuur voor duurzaam herstel
- Meer dan 15 jaar ervaring met knieklachten
- 9,3 klantwaardering!
FysioXtra is specialist op het gebied van knieklachten. U kunt met elke knieklacht bij ons terecht. Dagelijks staat er een groep specialisten voor u klaar om uw knie te herstellen, sterker te maken en sterk te houden. Benieuwd hoe wij dit doet? Ga dan naar onze kniezorg pagina hieronder.
FysioXtra
De oorzaak van een jumpers knee
Een jumpers knee ontstaat door overbelasting van de knieschijfpees. Deze overbelasting kan acuut ontstaan maar ook geleidelijk als gevolg van het maken van herhaalde bewegingen.
Bij overbelasting is er sprake van een disbalans tussen belasting op de kniepees en de belastbaarheid van de kniepees. Overbelasting zorgt in eerste instantie voor irritatie door microscheurtjes die zijn ontstaan in de pees, die kunnen herstellen bij voldoende rust.
Wanneer er echter niet voldoende rust wordt genomen voor een volgende training, ontstaan er nieuwe scheurtjes. Uiteindelijk leidt dit tot afname in de kwaliteit van de pees en kan de pees gaan ontsteken.
Een risicofactor voor het ontstaan van een jumpers knee is een hoge sprongbelasting. Een jumpers knee komt dan ook vaak voor bij sporten als basketbal of volleybal, maar ook bij hardlopen of atletiek komt een jumpers knee voor.
Daarnaast treden klachten sneller op wanneer er sprake is van overgewicht, spierverkorting of spierstijfheid. Mannen tussen de 18 en 35 jaar krijgen het vaakst last van deze blessure.
FysioXtra
De symptomen van een jumpers knee
Klachten die vaak voorkomen zijn pijn (bij het bewegen), zwelling, gevoeligheid en stijfheid aan de onderkant van de knieschijf.
Waarom kiezen voor FysioXtra
- Hoogwaardige apparatuur voor duurzaam herstel
- Meer dan 15 jaar ervaring met knieklachten
- 9,3 klantwaardering!
FysioXtra
Uw behandelaar
–Bertrand-

FysioXtra
De behandeling van een jumpers knee
Wanneer je voor de eerste keer bij ons komt, starten we met een vraaggesprek. In dit gesprek vragen we naar het ontstaan van de klachten en welke activiteiten je uitvoert. Daarna doen we lichamelijk onderzoek. Hierin bepalen we de mobiliteit en stabiliteit van het kniegewricht. Soms wordt er aanvullend een echo gemaakt om een beter beeld te krijgen van de kwaliteit van de pees.
De behandeling richt zich op het verminderen van de pijn, de ontsteking en het verbeteren van de kracht en is per persoon verschillend. Helaas zijn pezen minder goed doorbloed dan bijvoorbeeld spieren en om deze reden verloopt het herstel langzamer. Juist hierdoor heeft een behandeling bij een fysiotherapie extra waarde.
Behandelmogelijkheden bij Fysio Xtra
Bovendien kunnen we medical taping gebruiken tijdens de behandeling en massagetechnieken toepassen. Daarnaast gaan we de omliggende spieren versterken door middel van oefentherapie. Tevens bekijken we of je houding goed is en of je schoeisel goed ondersteunt.
Hoe kan Fysio Xtra jou helpen?
FysioXtra
Referentielijst
Thuisarts.nl. (21 jan 2022). Ik heb een springersknie. https://www.thuisarts.nl/springersknie/ik-heb-springersknie
Waarom kiezen voor FysioXtra
- Hoogwaardige apparatuur voor duurzaam herstel
- Meer dan 15 jaar ervaring met knieklachten
- 9,3 klantwaardering!
"Ik had nooit verwacht dat ik zoveel meer kon dan alleen trainen. Dit is echt revalideren op een ander niveau."
-Beppie Vermalen-
Gespecialiseerde kniezorg bij FysioXtra
Wil jij optimaal herstellen van jouw knieklachten? Neem dan vandaag nog contact op met FysioXtra. Bij FysioXtra bieden wij namelijk gespecialiseerde kniezorg. Wil je weten wat onze kniezorg inhoud? Klik dan op de knop hieronder.