Weer sporten na een voorste kruisband operatie

Weer sporten na een voorste kruisband operatie

Een onderzoek van het American Journal of Sports Medicine uit 2017 wees uit dat ongeveer 70% van de ACL-blessures bij voetbal, basketbal en volleybal ontstonden zonder contact met een medespeler. Een ongeluk zit dus in een klein hoekje.

In dit artikel bespreken wij hoe u na een aangreep aan het kniegewricht weer het sportveld op kunt.

Sporten voorste kruisband operatie

Oorzaken van voorste kruisbandblessures

Het kniegewricht is het grootste gewricht in het menselijk lichaam en bestaat uit verschillende structuren die samenwerken om beweging mogelijk te maken. Het gewricht wordt gevormd door de bovenste uiteinden van het scheenbeen, de onderste uiteinde van het dijbeen en de knieschijf.

Een voorste kruisbandblessure (ACL-blessure) is een veelvoorkomend letsel bij sporters. De blessure komt vooral voor bij sporten die plotselinge veranderingen in richting en snelheid vereisen, zoals voetbal, basketbal, skiën en tennis. Er zijn verschillende oorzaken die kunnen leiden tot een ACL-blessure, waaronder:

Overbelasting

Het overbelasten van de knie kan leiden tot een ACL-blessure, vooral als er herhaalde druk op het gewricht wordt uitgeoefend. Dit kan gebeuren bij sporten waarbij veel sprongen en landingen voorkomen, zoals volleybal of gymnastiek.

Verkeerde landing

Een verkeerde landing na een sprong kan ook leiden tot een ACL-blessure, vooral als de landing wordt gemaakt met een gestrekte knie of als de knie naar binnen draait.

Plotselinge veranderingen in richting of snelheid

Het maken van snelle, draaiende bewegingen of het abrupte stoppen of starten van de beweging kan leiden tot een ACL-blessure, vooral als de voet tijdens de beweging vast blijft zitten op het veld of de ondergrond.

Contact met andere spelers

Bij sommige sporten kan contact met andere spelers leiden tot een ACL-blessure, bijvoorbeeld als iemand met zijn volle gewicht tegen de zijkant van de knie botst.

Anatomische factoren 

Sommige mensen hebben een verhoogd risico op het ontwikkelen van een ACL-blessure vanwege hun anatomie. Vrouwen hebben bijvoorbeeld een hoger risico dan mannen vanwege verschillen in spierkracht, hormonen en lichaamsbouw.

Eerdere blessures 

Mensen die eerder een blessure aan de knie hebben gehad, hebben meer kans op een ACL-blessure omdat het herstelproces de stabiliteit van de knie kan beïnvloeden.

Een operatie bij een voorste kruisbandblessure

De behandeling van een ACL-blessure kan variëren afhankelijk van de ernst van de blessure en de individuele omstandigheden. Bij een lichte tot matige blessure kan de behandeling bestaan uit fysiotherapie om de spieren rondom de knie te versterken en de stabiliteit van de knie te verbeteren.

Ook kan worden geadviseerd om tijdelijk te stoppen met sporten en de knie te ontlasten om te voorkomen dat de blessure erger wordt.

Bij ernstigere blessures kan een operatie nodig zijn om de voorste kruisband te herstellen of te vervangen. Tijdens de operatie wordt een deel van een pees van uzelf gebruikt om de kruisband te vervangen.

Na de operatie moet de patiënt revalideren en werken aan het herstellen van de kracht en stabiliteit van de knie. Dit gebeurt vaak in samenwerking met een fysiotherapeut omdat het succes herstelproces bepaalt in hoeverre u de knie weer kunt belasten na afloop van de revalidatie.

“Bij een operatie is fysiotherapie een belangrijk onderdeel van het revalidatieproces om de kracht en mobiliteit van de knie te herstellen.”

“Bij een operatie is fysiotherapie een belangrijk onderdeel van het revalidatieproces om de kracht en mobiliteit van de knie te herstellen.”

Weer sporten na een operatie

Bij een operatie is fysiotherapie een belangrijk onderdeel van het revalidatieproces om de kracht en mobiliteit van de knie te herstellen. Direct na de operatie kan fysiotherapie helpen bij het verminderen van pijn en zwelling.

Later in het herstelproces ligt de nadruk op het opbouwen van spierkracht, flexibiliteit en stabiliteit. De fysiotherapeut kan oefeningen geven die gericht zijn op het versterken van spieren. Zo train je met de oefeningen de quadriceps, hamstrings, kuiten en heupspieren.

In de eerste zes weken na de operatie zult u gebruik maken van krukken. U kunt moeite ervaren met de beweeglijkheid van de knie. Vanaf week zes is het de bedoeling dat u geen krukken meer gebruikt en steeds meer krachttraining zult doen om de knie sterker te maken.

Na week 12 zult u ook gaan beginnen met stabiliteitsoefeningen, wanneer de fysio u daar klaar voor acht. Vanaf week 20 zullen de oefeningen steeds meer gericht zijn op het weer kunnen gaan sporten. De fysiotherapeut zal u begeleiden bij het uitvoeren van verschillende testen.

Herstellen na een knieoperatie met Fysio Xtra

De fysiotherapeut is er om u te begeleiden bij het geleidelijk hervatten van uw dagelijkse activiteiten en sporten. Houdt er rekening mee dat u vaak 9 tot 12 maanden bezig bent met revalideren na een voorste kruisband operatie. Door goed te revalideren is de kans om opnieuw de kruisband te scheuren veel kleiner.

Bij Fysio Xtra begrijpen wij dat iedereen behandeling op maat nodig heeft. Wij zullen er alles aan doen om samen met u een behandelplan op te stellen om u zo snel mogelijk weer aan het sporten te krijgen. Neem vooral contact met ons op als u vragen heeft!

Bij ons kan iedereen terecht. Of je nu topsporter bent of fitter wil worden.

Bij ons is iedereen welkom, van jong tot oud.