Wat is er aan de hand bij een zeurende pijn in de knie?

Een zeurende pijn in de knie kan veel verschillende oorzaken hebben, maar hoe dan ook is het een erg vervelende en belemmerende klacht. Naast pijn, kan je ook last hebben van stijfheid, zwelling, beperkte mobiliteit en instabiliteit.

Deze klachten kunnen je dagelijkse activiteiten in de weg staan, maar gelukkig kan Fysio Xtra je helpen. In dit artikel lees je wat mogelijke oorzaken van de klachten kunnen zijn en hoe fysiotherapie je kan helpen. Want dat is wat wij doen!

Zeurende pijn knie

Oorzaken van een zeurende pijn in de knie

De klachten kunnen acuut optreden, maar soms hebben ze meer een sluipend begin. De oorzaak van de klachten kan liggen in de botten van het gewricht, maar ook in de spieren of juist de banden en het kraakbeen van de knie. Een zeurende pijn in de knie kan dus verschillende oorzaken hebben.

Het is belangrijk om een zorgprofessional naar je knie te laten kijken om de oorzaak van jouw klachten te achterhalen. Hieronder wordt een indicatie gegeven van de meest voorkomende oorzaken van een zeurende pijn in de knie:

Overbelasting of letsel: Zeurende pijn kan het gevolg zijn van overmatige belasting van de knie, maar ook blessures, zoals verrekkingen of scheurtjes in de banden en spieren, kunnen zeurende pijn veroorzaken.

Ontsteking: Overbelasting kan tot ontstekingen leiden in de pees of spier, maar ook andere ontstekingsaandoeningen, zoals artritis of bursitis (ontsteking van de slijmbeurs), kunnen leiden tot chronische pijn in de gewrichten en dus ook de knie.

Meniscusletsel: De meniscus is een kraakbeenachtige structuur in de knie die kan scheuren als gevolg van een blessure. Dit kan leiden tot een zeurende pijn in de knie.

De klacht kan dus zijn oorsprong vinden in verschillende structuren, wat ook gevolgen heeft voor de behandeling.

Hoe Fysio Xtra je kan helpen bij zeurende kniepijn

Een fysiotherapeut kan een belangrijke rol spelen bij het beoordelen en behandelen van je klachten. Allereerst zal de fysiotherapeut een grondige evaluatie uitvoeren om de oorzaak van de kniepijn te achterhalen. Dit zal gedaan worden door middel van een vraaggesprek, waarbij je vertelt wat je klachten zijn en hoe het beloop is van de klachten, daarnaast zal de fysiotherapeut een aantal fysieke tests uitvoeren om te achterhalen wat er aan de hand is.

Nadat duidelijk is wat de oorzaak van de klachten is, zal de fysiotherapeut een individueel behandelplan opstellen. Dit kan oefeningen omvatten die zijn ontworpen om de kracht, flexibiliteit en stabiliteit van je knie te verbeteren, op een manier die bij jou past.
Soms is naast de oefentherapie ook manuele therapie van belang. Hierbij gebruikt de fysiotherapeut manuele technieken, zoals mobilisaties of massages, om de mobiliteit van het gewricht te verbeteren en hiermee de pijn te verminderen.

Tot slot ben je bij de fysiotherapeut aan het juiste adres voor advies en educatie over je klacht. De fysiotherapeut kan je uitleggen wat er aan de hand is met je knie en wat je het beste kan doen om de klachten te verhelpen. De fysiotherapeut legt ook uit welke thuis oefeningen goed zijn om te doen en hoe je eventuele verdere schade kan voorkomen.

“Als de knie niet zo pijnlijk of dik is, probeer dan normaal te blijven bewegen. Bewegen is dan juist goed voor de doorbloeding en genezing.”

-FysioXtra-

Wat kun je zelf al doen tegen zeurende kniepijn?

Als de knie niet zo pijnlijk of dik is, probeer dan normaal te blijven bewegen. Bewegen is dan juist goed voor de doorbloeding en genezing. Wanneer je te veel pijn hebt, is het verstandig om een paar dagen rust te nemen.

Je mag dan wel nog altijd kleine stukjes lopen, maar zorg hierbij ervoor dat je niet meer pijn krijgt in de knie. Wanneer je graag wilt blijven sporten, is zwemmen een goede optie aangezien deze sport een lage belasting heeft op je lichaam.

Voel je welkom bij Fysio Xtra als je een zeurende pijn in je knie hebt

Bij Fysio Xtra heb je binnen 48 uur een afspraak om je zo snel mogelijk te kunnen helpen. We werken met een multidisciplinair team, wat inhoudt dat we diverse specialisten hebben zodat je altijd snel de juiste hulp kan krijgen. Fit worden en blijven is ons motto.
Blijf niet langer lopen met je klachten, wij kunnen je helpen. Je kan zelf een afspraak inplannen via de website, maar ook telefonisch zijn wij bereikbaar.

Bij ons kan iedereen terecht. Of je nu topsporter bent of fitter wil worden.

Bij ons is iedereen welkom, van jong tot oud.