Hoe kun je volledig herstellen van een nieuwe heup operatie?

Hoe kun je volledig herstellen van een nieuwe heup operatie?

Je kunt om verschillende redenen een nieuwe heup nodig hebben. Door slijtage van de heup kunnen klachten optreden en word je beperkt in het dagelijks leven. Wanneer een nieuwe heup de enige/beste oplossing is voor het verhelpen van jouw klachten, mag je deze heup operatie ondergaan.

Om zo goed mogelijk te kunnen herstellen na de operatie is het van belang zo fit mogelijk te zijn voorafgaand aan de operatie. Daarnaast is het belangrijk snel na de heupoperatie met gerichte fysiotherapie te beginnen.

Wat kan een therapeut bij Fysio Xtra hierbij voor jou betekenen?

heup operatie

De voorbereiding voor een nieuwe heup operatie

Het is dus van belang zo fit mogelijk te zijn voorafgaand aan de operatie. Om hiervoor te zorgen kun je al met fysiotherapie beginnen voor de operatie. Het voorbereiden op de operatie kan op verschillende manieren.

Het doel is om kracht, stabiliteit en uithoudingsvermogen van je heup en de spieren eromheen te trainen. Hoe fitter en sterker je bent, des te makkelijker het herstel gaat na een operatie.

Hoe gaat een nieuwe heup operatie in zijn werk?

Er zijn verschillende soorten heupprotheses en verschillende manieren om deze te bevestigen. De orthopeed die je behandelt, zal aangeven waarom voor een bepaalde prothese en operatietechniek gekozen wordt. Dit wordt gebaseerd op behandelrichtlijnen, wetenschappelijk onderzoek, waardering van de prothese en persoonlijke ervaringen en inzichten van de orthopeed zelf.

Het litteken kan aan de voorkant terechtkomen of aan de zijkant. Maar de meest gebruikte benaderingsrichting is wanneer het litteken aan de zijkant begint en afbuigt richting de bil.

Globaal bestaan er twee soorten heupprothesen: de gecementeerde en ongecementeerde variant. Bij een gecementeerde prothese worden de heupkom en de steel van de prothese in het bot vastgezet met kunststofcement.

Wanneer er geen cement gebruikt wordt, heeft de prothese een ruw oppervlak waarmee deze in het bot kan worden geklemd. Na verloop van tijd groeit het botweefsel vast aan het oppervlak van de prothese.

De verschillen tussen de twee varianten zijn erg klein. De keuze welke prothese het beste bij jou past, is meestal afhankelijk van de individuele situatie, zoals bijvoorbeeld leeftijd en botkwaliteit.

“Na enkele weken is de wond genezen en is de pijn afgenomen. Vervolgens kunnen we ons richten op het lopen met één kruk, het zijwaarts en achteruit lopen.”

“Na enkele weken is de wond genezen en is de pijn afgenomen. Vervolgens kunnen we ons richten op het lopen met één kruk, het zijwaarts en achteruit lopen.”

De revalidatie na een nieuwe heup operatie

Het verloop van de revalidatie na een nieuwe heup operatie kan verschillen van persoon tot persoon. Het is afhankelijk van uw persoonlijke situatie, hoe de operatie is verlopen, de geplaatste prothese en de ervaringen van de arts en het ziekenhuis.

Sommige mensen mogen binnen een paar dagen de heup meteen volledig belasten, terwijl anderen de eerste weken alleen gedeeltelijk of helemaal niet mag belasten. Na de operatie is het van belang de heup genoeg te bewegen, de spierkracht in de heup op te bouwen en de mobiliteit van de heup te verbeteren.

In het ziekenhuis krijg je al fysiotherapie om met krukken te leren lopen. Je loopt waarschijnlijk de eerste vier tot zes weken op krukken. Wanneer je naar huis mag, is het belangrijk om met je eigen fysiotherapeut verder te oefenen om de revalidatie zo goed mogelijk te laten verlopen.

Het is raadzaam om dit te doen bij dezelfde fysiotherapeut die je ook had voor de operatie. Deze kent jou het best. In het begin kan de fysiotherapeut bij je thuis komen om de gewone dagelijkse dingen weer te leren. Daarna kun je een stap verder en kun je naar de praktijk komen om daar oefeningen te doen.

Fysiotherapie bij Fysio Xtra

Na enkele weken is de wond genezen en is de pijn afgenomen. Vervolgens kunnen we ons richten op het lopen met één kruk, het zijwaarts en achteruit lopen. We geven je oefeningen die we samen in de praktijk kunnen doen, maar ook oefeningen die je thuis zelfstandig moet oefenen.

Op deze manier moet jouw spierkracht en mobiliteit verbeteren. Het hersteltraject wordt speciaal voor jou gemaakt met als doel dat je minimaal net zo sterk en fit bent als voor de operatie.

Contact met Fysio Xtra

Bij FysioXtra zijn we gespecialiseerd in revalidatie na een operatie. Wij hebben veel ervaring in de behandeling van patiënten na een heupoperatie. Wij kunnen je ook zeker helpen in het traject naar de operatie toe.

Maak direct een afspraak via de website of door ons te bellen.

Bij ons kan iedereen terecht. Of je nu topsporter bent of fitter wil worden.

Bij ons is iedereen welkom, van jong tot oud.