Wanneer pijnvrij na een heupoperatie?

Wanneer pijnvrij na een heupoperatie?

Een heupoperatie is een grote ingreep. Doordat de operatie ingrijpend is, is het belangrijk om goed te revalideren.

Bij een heupoperatie wordt er een kunstmatige heup geplaatst. De kop van het bovenbeen bot wordt bij een heupoperatie verwijderd. Er wordt een nieuwe kom gemaakt en deze wordt vastgezet aan het bot van het bovenbeen.

Bij de operatie zijn ook spieren en banden betrokken, waardoor ook deze structuren moeten herstellen na de ingreep. Dit zorgt voor een complexe revalidatie die expertise van de fysiotherapeut vraagt. Wanneer de revalidatie goed verloopt, dan kan de nieuwe heup met enkele maanden volledig functioneel zijn.

In dit artikel zal worden besproken hoe dit revalidatieproces zal verlopen en wanneer je kunt zeggen dat je pijnvrij bent na de heupoperatie.

Heupoperatie pijnvrij

Het revalidatieproces na een heupoperatie

Na een operatie zul je goed moeten revalideren. In de eerste 4 tot 6 weken loop dan ook je met krukken. Dit wordt voornamelijk gedaan om vallen tegen te gaan. Het is belangrijk om de heup goed te blijven bewegen, maar dit moet wel voorzichtig gebeuren. De heup is in de eerste periode extra gevoelig op het gebied van uit de kom schieten (heupluxatie).

Vaak duurt het nog 3 tot 9 maanden na de operatie, voordat je weer volledig hersteld bent. Het is afhankelijk van het type werk, sport of andere activiteiten hoe snel dit allemaal weer mogelijk is.

Wanneer ben je pijnvrij na de ingreep?

Op het moment dat je zonder pijnmedicatie en zonder pijn vrij kunt bewegen, kun je stellen dat je pijnvrij bent. Om dit te kunnen bereiken is het wel van belang de oefeningen goed uit te voeren en voorzichtig te zijn met je nieuwe heup.

Als je pijnvrij bent, betekent dit niet dat je helemaal niet meer aan je heup moet denken. Duurzaam herstel heeft een langere periode nodig. De wond moet niet alleen genezen, alle structuren moeten volledig kunnen herstellen. Dit geldt niet alleen voor het bot, maar ook voor de spieren en ligamenten. Je bent dus meestal eerder pijnvrij, dan dat de heup volledig is hersteld.

“Na de operatie zal de behandeling gelijk beginnen en vooral gericht zijn op een snel, maar voorzichtig herstel. Als je in de eerste fase nog niet het huis uit kunt kan de fysiotherapeut aan huis langskomen.”

-Fysioxtra-

“Na de operatie zal de behandeling gelijk beginnen en vooral gericht zijn op een snel, maar voorzichtig herstel. Als je in de eerste fase nog niet het huis uit kunt kan de fysiotherapeut aan huis langskomen.”

-Fysioxtra-

Behandelingen bij de fysiotherapeut na een heupoperatie

Bij Fysio Xtra hebben wij zowel pre- als post-operatieve behandelingen. Wanneer je een operatie ingaat is het belangrijk dat de spieren rondom het gewricht sterk zijn. Dit zorgt voor minder complicaties na de operatie en voor een kortere revalidatie tijd. Je zult sneller weer pijnvrij door het leven kunnen.

Na de operatie zal de behandeling gelijk beginnen en vooral gericht zijn op een snel, maar voorzichtig herstel. Als je in de eerste fase nog niet het huis uit kunt kan de fysiotherapeut aan huis langskomen.

Oudere mensen hebben een grotere kans om te vallen. Dit kan ook één van de redenen zijn voor een heupbreuk. Ook na de operatie is het belangrijk om niet te vallen. De heup schiet namelijk sneller uit de kom.

Bij FysioXtra bieden worden daarom valpreventie trainingen aangeboden. Tijdens deze trainingen wordt geleerd om het evenwicht te verbeteren en om meer vertrouwen te krijgen tijdens het lopen. Je wordt bewust van de verschillende risicofactoren die vallen kunnen vergroten en je zult krachttrainingen krijgen zodat de beenspieren sterker worden.

Waarom kiezen voor FysioXtra?

Naast de speciale pre- en post-operatieve behandeling en de valpreventietrainingen zijn er bij FysioXtra nog meer voordelen om langs te komen. We hebben grote trainingsruimtes en ruime openingstijden. Daarnaast word je zoveel mogelijk begeleid door een vaste therapeut met veel ervaring met revalidaties.

Mocht je geïnteresseerd zijn geworden in onze praktijk of wil je graag een afspraak maken? Op onze website kun je meer informatie hierover vinden.

Bij ons kan iedereen terecht. Of je nu topsporter bent of fitter wil worden.

Bij ons is iedereen welkom, van jong tot oud.