Met fysiotherapie herstellen na een patella luxatie
De knie is een belangrijk gewricht dat we de hele dag door gebruiken. Het zorgt ervoor dat we kunnen wandelen, rennen en sprinten. Daarvoor moet de knie vanzelfsprekend goed kunnen buigen en strekken.
Ook is het van belang dat de knie in staat is om een groot deel van ons lichaamsgewicht te kunnen dragen. Een onderdeel van het kniegewricht is de patella (knieschijf). Deze is essentieel voor een gezonde manier van bewegen. Beschadigingen of blessures zoals een patella luxatie, kunnen dan ook voor veel klachten zorgen.
Wat is de patella?
De patella, ook wel de knieschijf, is onderdeel van het kniegewricht. Om precies te zijn ligt de patella aan de bovenkant van de knie. Bij een goed functionerende knie, ligt de patella in de groeve van het bovenbeenbot.
Het kniegewricht is een scharniergewricht. Dit betekent dat het maar in รฉรฉn richting kan bewegen. In het geval van de knie gaat dit om het buigen en strekken.
Voor het maken van deze beweging is de patella onmisbaar. Aan de patella hechten namelijk verschillende pezen die verbonden zijn met spieren in het boven- en onderbeen. Deze spieren maken de bewegingen mogelijk.
Wat gebeurt er bij een patella luxatie?
Een patella luxatie is de Latijnse naam voor de medische aandoening waarbij de knieschijf โuit de komโ raakt. De patella raakt dan uit de groeve van het bot van het bovenbeen. Door deze ongewenste verplaatsing van de patella, komt er veel spanning op de gewrichtsbanden te staan.
Bij een patella luxatie is de patella lateraal verplaatst (geweest). Dit betekent dat de patella naar de buitenkant van de knie is verschoven. Daarentegen bevinden de pijn en zwelling zich altijd aan de binnenkant van de patella.
Dit komt omdat er hier als gevolg van de luxatie vaak een gewrichtsband is gescheurd. Het scheuren van deze band zorgt voor het kenmerkende knappende geluid bij een patella luxatie.
Vaak ontstaat een patella luxatie als gevolg van een ongeval of tijdens het sporten. De patella raakt dan uit de kom door een val, een rotatie of door contact met een medespeler. Een patella luxatie kan echter ook spontaan gebeuren, zonder dat er sprake is van een duidelijke aanleiding.
“Een patella luxatie is de Latijnse naam voor de medische aandoening waarbij de knieschijf โuit de komโ raakt. De patella raakt dan uit de groeve van het bot van het bovenbeen. Door deze ongewenste verplaatsing van de patella, komt er veel spanning op de gewrichtsbanden te staan. “
“Een patella luxatie is de Latijnse naam voor de medische aandoening waarbij de knieschijf โuit de komโ raakt. De patella raakt dan uit de groeve van het bot van het bovenbeen. Door deze ongewenste verplaatsing van de patella, komt er veel spanning op de gewrichtsbanden te staan.”
Diagnose en behandeling van een patella luxatie
De diagnose van een patella luxatie wordt gesteld door middel van lichamelijk onderzoek. Mocht er getwijfeld worden over de diagnose. Dan kan het zijn dat er aanvullend beeldvormend onderzoek wordt uitgevoerd om een breuk uit te kunnen sluiten. Moet de patella nog teruggeplaatst worden, dan wordt dit op de spoedeisende hulp gedaan.
In principe geldt bij een patella luxatie dat er, tenzij er een acute verwijsindicatie is, een afwachtend beleid wordt aangehouden. Een groot deel van de klachten verminderd namelijk aanzienlijk binnen 3 maanden.
Daarom is de fysiotherapie er vooral op gericht om het kniegewricht te versterken, zodat het herstel sneller verloopt en het gewricht sterker wordt. Dit vermindert de kans op een herhaalblessure of op het houden van restklachten.
Adviezen voor een spoedig herstel
Bij een patella luxatie worden verschillende adviezen meegegeven. Het belangrijkste advies is om de knie zoveel mogelijk normaal te gebruiken.
Hoewel de patella luxatie in de meeste gevallen vanzelf over moet gaan, kan de luxatie veel klachten en beperkingen geven in het dagelijks leven. In dat geval adviseert het Nederlands Huisartsen Genootschap (NHG) om oefentherapie te overwegen.
Deze oefentherapie, een veelgebruikte behandelmethode binnen de fysiotherapie, kan een bijdrage leveren aan het herstel. Mede doordat het ervoor kan zorgen dat de spieren in het been sterker worden en blijven.
Fysiotherapie bij een patella luxatie
De fysiotherapeutische behandeling van een patella luxatie is gericht op het verbeteren van de mobiliteit, stabiliteit en spierkracht rond de knie(รซn). Ook zal er tijdens de behandeling aandacht zijn voor de heupen, billen en rompstabiliteit. Voldoende kracht en mobiliteit in deze gebieden zorgt er namelijk voor dat de knieรซn niet onnodig veel belast worden.
Het resultaat van de behandeling is deels afhankelijk van jouw eigen inzet. Zo zal de fysiotherapeut oefeningen meegeven die je thuis kan uitvoeren. Hoe beter deze uitgevoerd worden, hoe beter het herstel. De duur van de behandeling van een patella luxatie varieert tussen de drie tot zes maanden.
Fysiotherapiepraktijk FysioXtra
Heb je last van een patella luxatie en wil je graag geholpen worden bij je herstel? De fysiotherapeuten van FysioXtra helpen je graag!
Bij FysioXtra kun je terecht voor algemene fysiotherapie, maar ook voor verschillende specialistische behandelmethoden, zoals manuele therapie. Er is in onze praktijk meer dan 30 jaar ervaring en je kunt bij ons binnen 48 uur terecht voor een afspraak.
Een afspraak maken kan via de website, maar ook telefonisch zijn wij bereikbaar!
Bij ons kan iedereen terecht. Of je nu topsporter bent of fitter wil worden.
Bij ons is iedereen welkom, van jong tot oud.