Manuele therapie bij pijn in de bovenrug

Manuele therapie bij pijn in de bovenrug

Pijnklachten in de bovenrug kunnen erg vervelend zijn en u flink belemmeren in het uitvoeren van dagelijkse activiteiten. In 2021 waren er naar schatting bijna 1,9 miljoen mensen met nek- en rugklachten bekend bij de huisarts in Nederland. Een deel hiervan betrof klachten van de bovenrug.

In dit artikel geven wij meer informatie over de bovenrug, bespreken wij mogelijke oorzaken voor pijn in de bovenrug en hoe manuele therapie bij deze pijn kan helpen.

pijn in de bovenrug

De bovenrug wordt anders belast dan bijvoorbeeld de onderrug

De bovenrug, ook wel de thoracale wervelkolom genoemd, is het middelste gedeelte van de wervelkolom en bevindt zich tussen de nek (cervicale wervelkolom) en de onderrug (lumbale wervelkolom). Het bestaat uit twaalf thoracale wervels (T1 tot T12) die samen een natuurlijke kromming vormen. Deze kromming is naar achteren gericht en helpt het bovenlichaam in balans te houden.

Eén van de belangrijkste functies van de bovenrug is de bescherming van de inwendige organen. De ribben zijn via gewrichten verbonden met de thoracale wervels en vormen een kooi die de hart- en longorganen beschermt. Daarnaast ondersteunt de bovenrug het bovenlichaam. De bovenrug draagt het gewicht van het hoofd, de nek en de armen en helpt bij het handhaven van een rechtopstaande houding.

De bovenrug is betrokken bij ademhalingsbewegingen, waarbij de ribben uitzetten en inkrimpen om de longen te laten uitzetten en samen te drukken bij het in- en uitademen. Tot slot vormt de bovenrug de verbinding tussen bovenlichaam en onderlichaam. De thoracale wervelkolom verbindt de nek en de schouders met het bekken en de lumbale wervelkolom, waardoor soepele bewegingen van het hele lichaam mogelijk zijn.

Om de bovenrug gezond en flexibel te houden, is het belangrijk om een goede lichaamshouding te behouden, regelmatig te bewegen en aandacht te besteden aan het versterken van de rug- en schouderspieren.

Mogelijke oorzaken pijn in de bovenrug

Pijn in de bovenrug kan verschillende oorzaken hebben, variërend van milde spiervermoeidheid tot meer ernstige onderliggende aandoeningen. Enkele mogelijke oorzaken zijn:

  • Spiergerelateerde problemen: overbelasting, gespannen spieren, spierknopen (triggerpoints) en spiervermoeidheid kunnen leiden tot pijn in de bovenrug.
  • Slechte houding: langdurig een slechte houding aannemen, zoals voorovergebogen zitten of werken op een computer zonder goede ergonomie, kan leiden tot overmatige belasting van de bovenrug en pijn veroorzaken.
  • Rugletsel: trauma of letsel aan de bovenrug, zoals een val of ongeval, kan pijn en ongemak veroorzaken.
  • Artrose: slijtage van de wervels en tussenwervelschijven in de bovenrug als gevolg van veroudering kan leiden tot pijn en stijfheid. 
  • Hernia: een uitstulping van een tussenwervelschijf kan druk uitoefenen op zenuwen in de bovenrug en pijn veroorzaken.
    Botproblemen: aandoeningen zoals osteoporose kunnen de botten in de bovenrug verzwakken en pijn veroorzaken.

“Manuele therapie kan op verschillende manieren helpen bij pijn in de bovenrug.”

“Manuele therapie kan op verschillende manieren helpen bij pijn in de bovenrug.”

Hulp van manuele therapie bij pijn in de bovenrug

Manuele therapie is een gespecialiseerde vorm van fysiotherapie die zich richt op het onderzoeken, diagnosticeren en behandelen van musculoskeletale aandoeningen, met name problemen met gewrichten, spieren en zenuwen.

Het belangrijkste kenmerk van manuele therapie is het gebruik van hands-on technieken om de mobiliteit van gewrichten en weefsels te verbeteren, pijn te verminderen en het functioneren van het lichaam te optimaliseren.

Manuele therapie kan op verschillende manieren helpen bij pijn in de bovenrug. Een van de belangrijkste technieken in manuele therapie is het mobiliseren van gewrichten. Door zachte en gecontroleerde bewegingen toe te passen, kan de manueel therapeut de gewrichten in de bovenrug bewegen en eventuele bewegingsbeperkingen verminderen.

Dit kan helpen om stijfheid te verlichten en de soepelheid van de wervelkolom te herstellen.

Manipulaties door de manueel therapeut bij klachten van de bovenrug

In sommige gevallen kan de manueel therapeut ook manipulaties gebruiken om de gewrichten in de bovenrug te corrigeren. Dit houdt in dat de therapeut een snelle en gecontroleerde beweging uitvoert om het gewricht op een specifieke manier te positioneren.

Manipulaties kunnen helpen om vastzittende gewrichten los te maken en pijn te verminderen. We noemen dit het mobiliseren van gewrichten. Manuele therapie omvat vaak technieken om gespannen spieren in de bovenrug te ontspannen.

Door zachte druk, rek en massage kan de therapeut de spierspanning verminderen, wat kan helpen om pijn te verminderen en het herstel te bevorderen.

Daarnaast kan de manueel therapeut advies geven over een goede lichaamshouding, vooral als een slechte houding bijdraagt aan de pijn in de bovenrug. Het aanpakken van onderliggende houdingsproblemen kan helpen om herhaling van de klachten te voorkomen.

Naast de hands-on behandelingen kan de manueel therapeut ook specifieke oefeningen voorschrijven om de spieren rondom de bovenrug te versterken en de mobiliteit te verbeteren. Ook krijgt de patiënt advies over hoe om te gaan met dagelijkse activiteiten om verdere belasting van de bovenrug te voorkomen.

Fysio Xtra

Mocht u klachten herkennen of graag een van onze manueel therapeuten naar uw klachten laten kijken?

Twijfel niet langer en neem nu contact met ons op! Want bij Fysio Xtra doen wij niets liever dan u van uw klachten afhelpen zodat u weer pijnvrij door het leven kunt gaan.

Bij ons kan iedereen terecht. Of je nu topsporter bent of fitter wil worden.

Bij ons is iedereen welkom, van jong tot oud.