Wat zijn de symptomen van een beknelde zenuw en wat is hiertegen te doen?
Laatste update: 29 november 2024
Auteur: Team FysioXtra

Fysio- en manueeltherapeut MSc
Wat zijn de symptomen van een beknelde zenuw en wat is hiertegen te doen?
Laatste update: 29 november 2024
Auteur: Team FysioXtra


FysioXtra
Leerpunten van dit artikel:
> De symptomen van een beknelde zenuw
> Behandelmogelijkheden bij een beknelde zenuw
> Preventie van een beknelde zenuw
Een beknelde zenuw kan flinke pijn en veel ongemak veroorzaken. Wist je bijvoorbeeld dat een hernia een heel bekende zenuwbeknelling is?
We bespreken in dit artikel de symptomen van een beknelde zenuw en de mogelijkheden voor een behandeling. Na het lezen van dit artikel kun je beter inschatten of je hier last van hebt en ben je op de hoogte van de mogelijkheden die er zijn voor herstel van de klachten.
FysioXtra
Symptomen van een beknelde zenuw
Een beknelde zenuw ontstaat wanneer er te veel druk wordt uitgeoefend op een zenuw door omliggende weefsels, zoals botten, kraakbeen, spieren of pezen.
Deze druk kan de functie van de zenuw verstoren, dit geeft klachten. Deze klachten kunnen heel specifiek zijn, maar ook juist heel algemeen.
De meest voorkomende klacht is pijn, die scherp, brandend of stekend van aard kan zijn. De pijn kan uitstralen van de plek waar de zenuw bekneld is naar andere delen van het lichaam. De locatie van de pijn is dus niet altijd de plek van de beknelling!
Veel mensen ervaren tintelingen (prikkelingen) of een doof gevoel in het getroffen gebied. Dit wordt vaak beschreven als een “slapend” gevoel. Naast tintelingen kunnen ook prikkelende of elektrische sensaties optreden. Deze kunnen variëren in intensiteit en frequentie.
Een beknelde zenuw kan ook leiden tot spierzwakte in het getroffen gebied. Dit kan bijvoorbeeld resulteren in een verminderde grip, kracht of moeite met het optillen van de voet. Dit is vaak een symptoom dat pas later optreedt, pijn en tintelingen staan meestal eerder op de voorgrond.
In sommige gevallen kan het leiden tot een verminderde reflexreactie in het getroffen gebied. Dit merk je vaak niet zomaar zelf op, dit komt pas naar voren bij een lichamelijk onderzoek.
Waarom kiezen voor FysioXtra
> Hoogwaardige apparatuur voor duurzaam herstel
> Meer dan 15 jaar ervaring met knieklachten
> 9,3 klantwaardering!
“Een goede houding tijdens zitten, staan en bewegen kan helpen bij het verminderen van de druk op de zenuwen”
-FysioXtra-
FysioXtra
Behandelmogelijkheden bij een beknelde zenuw
Het behandelen van een beknelde zenuw richt zich op het verlichten van de druk op de zenuw en het verminderen van ontstekingen en pijn. In veel gevallen zijn spieren hiervoor het meest geschikte aangrijpingspunt, om deze reden is fysiotherapie vaak heel effectief bij een zenuwbeknelling.
Het getroffen gebied rust geven en bewegingen beperken die de symptomen verergeren, kan helpen bij het verminderen van de druk op de zenuw. Dit is geen rust waarbij je helemaal niet beweegt. Het is meer een vorm van actieve rust waarbij je weefsels belast, maar niet overbelast.
Een fysiotherapeut kan je hierbij specifieke oefeningen en stretches aanbevelen om de druk op de zenuw te verlichten, de flexibiliteit te verbeteren en de spieren te versterken.
Fysiotherapie kan ook helpen bij het verbeteren van de houding, wat bijdraagt aan het verminderen van symptomen. Door een goede houding raken structuren minder in de verdrukking.
In ernstige gevallen waarbij conservatieve behandelingen geen verlichting bieden, kan een operatie noodzakelijk zijn om de druk op de zenuw te verminderen. Dit wordt meestal overwogen wanneer er sprake is van aanhoudende pijn, spierzwakte of verlies van functie.
FysioXtra
Preventie van een beknelde zenuw
Preventie speelt een cruciale rol bij het vermijden van een beknelde zenuw. Enkele preventieve maatregelen zijn:
Ergonomische aanpassingen: Zorg voor een goede ergonomie op het werk en thuis om de juiste houding te bevorderen en overbelasting van bepaalde spieren en zenuwen te voorkomen.
Regelmatige lichaamsbeweging: Regelmatige fysieke activiteit helpt bij het behouden van een gezond gewicht, verbetert de flexibiliteit en versterkt de spieren, wat kan helpen bij het voorkomen van zenuwbeschadiging.
Houding verbeteren: Een goede houding tijdens zitten, staan en bewegen kan helpen bij het verminderen van de druk op de zenuwen.
Waarom kiezen voor FysioXtra
> Hoogwaardige apparatuur voor duurzaam herstel
> Meer dan 15 jaar ervaring met knieklachten
> 9,3 klantwaardering!
FysioXtra
Uw behandelaar
–Bertrand-

FysioXtra
Kom bij het vermoeden van een beknelde zenuw snel naar Fysio Xtra
Een beknelde zenuw kan veel pijn en ongemak veroorzaken, maar met de juiste diagnose en een goede behandeling kunnen de symptomen effectief worden verholpen.
Fysiotherapie speelt een belangrijke rol in het herstelproces en kan daarnaast helpen bij het voorkomen van toekomstige problemen. Wanneer je symptomen van een beknelde zenuw ervaart, dan staan wij voor je klaar!
FysioXtra
Referentielijst
Campbell, W. W. (2008). Evaluation and management of peripheral nerve injury. Clinical Neurophysiology, 119(9), 1951–1965. https://doi.org/10.1016/j.clinph.2008.03.018
Waarom kiezen voor FysioXtra
> Hoogwaardige apparatuur voor duurzaam herstel
> Meer dan 15 jaar ervaring met knieklachten
> 9,3 klantwaardering!
"Ik had nooit verwacht dat ik zoveel meer kon dan alleen trainen. Dit is echt revalideren op een ander niveau."
-Beppie Vermalen-
Wil jij optimaal herstellen van jouw klachten?
Neem dan vandaag nog contact op met FysioXtra. Wij zorgen ervoor dat je eerste afspraak zo snel mogelijk wordt ingepland en dat we snel kunnen starten met het herstel!