Wat is er te doen bij klachten door een versleten knie?

Wat is er te doen bij klachten door een versleten knie?

Versleten knieën is een veelvoorkomende aandoening. Er zijn enkele risicofactoren die ervoor zorgen dat de kans groter is dat de klachten bij jou voorkomen. Maar ook zonder deze factoren, kun je last krijgen van versleten knieën.

Je merkt dit doordat je knie pijnlijk is. Deze pijn is er niet alleen bij het bewegen, maar kan ook in de nacht aanwezig zijn. Naast pijn zijn er nog een aantal symptomen die wijzen op een versleten knie.

In dit artikel vertellen we je meer over deze aandoening, vanzelfsprekend hebben we ook aandacht voor onze zorg bij deze klachten.

Knie versleten

Wat wordt er precies bedoeld met een versleten knie?

De term “versleten knie” wordt niet zoveel gebruikt door zorgverleners. In de volksmond is het echter een heel gebruikelijke term. Wanneer mensen het hebben over een versleten knie, dan bedoelen ze vaak dat het kraakbeen in de knie verminderd is.

Dit kraakbeen verdwijnt niet zomaar, in de meeste gevallen komt dit door een aandoening die artrose wordt genoemd. Een versleten knie betekent daarom in de meeste gevallen dat je last hebt van artrose in je knie. Dit wordt ook wel gonartrose genoemd. 

Door de artrose vermindert de kwaliteit van het kraakbeen en vermindert ook de hoeveelheid kraakbeen. Hoewel er feitelijk geen sprake is van slijtage, is er dus wel sprake van schade aan het kraakbeen. Deze schade ontstaat niet alleen door belasting, maar ook doordat er een chronische ontstekingsreactie aanwezig is.

Dit kraakbeen zorgt ervoor dat schokken worden gedempt en dat de knie soepel kan bewegen. Wanneer het kraakbeen dus afneemt, dan kunnen er klachten ontstaan. Deze klachten zijn dan ook kenmerkend voor artrose van de knie.

Hoe weet je dat je artrose hebt aan je knieën?

Iedereen heeft weleens pijn aan zijn of haar knieën. Na een dag veel lopen, een misstap, zwaar werk doen of een inspannende wedstrijd met stevige duels. Deze verdwijnt meestal weer na een paar dagen.

Bij artrose zijn de pijn en de stijfheid blijvend aanwezig. Je kunt de pijn gedurende de hele dag voelen, maar deze is vaak heviger wanneer je begint met bewegen. Als je eventjes bezig bent, wordt de pijn vaak minder.

Je kunt ook het gevoel hebben dat je ieder moment door je knieën kunt zakken of dat de knieën niet fijn scharnieren. Artrose geeft dus veel meer klachten dan alleen pijn.

De diagnose kan met zekerheid worden gesteld door een röntgenfoto van de knie te maken. Hierop is de slijtage van het kraakbeen duidelijk zichtbaar. Een fysiotherapeut kan echter ook al een goede inschatting maken op basis van je klachten en het lichamelijk onderzoek.

“Bij artrose zijn de pijn en de stijfheid blijvend aanwezig. Je kunt de pijn gedurende de hele dag voelen, maar deze is vaak heviger wanneer je begint met bewegen. Als je eventjes bezig bent, wordt de pijn vaak minder. “

-FysioXtra-

Onze therapie bij een versleten knie

Je zult vast regelmatig horen dat het verloren kraakbeenweefsel niet meer terugkomt. Dit is correct, maar dit betekent niet dat de klachten niet kunnen verminderen. Bij een versleten knie, artrose dus, is er namelijk vaak ook sprake van ontsteking.

Wanneer deze ontsteking minder hevig wordt, dan stopt niet alleen de progressie (toename) van de aandoening, de klachten worden ook minder.

Met gerichte oefentherapie en fysiotherapie zorgen wij voor een verminderde belasting van de knie. Dat doen we door een goede houding te bevorderen, een juiste manier van bewegen te stimuleren en het versterken van de spieren. Dit zorgt voor minder druk op het kraakbeen, waardoor de klachten zeer sterk kunnen afnemen.

Kom naar fysio Xtra bij klachten door versleten knieën

Onze praktijk heeft alles in huis om je echt te kunnen helpen. We hebben niet alleen ervaren en goed opgeleide fysiotherapeuten, we hebben ook diverse andere specialisten die extra zorg kunnen bieden. Onze naam is dan ook niet voor niets Fysio Xtra, we doen namelijk graag net iets meer dan anderen.

Wanneer je meer wilt weten over de mogelijkheden, dan kun je ons goed bereiken via de mail of via de telefoon. Wij helpen je graag!

Bij ons kan iedereen terecht. Of je nu topsporter bent of fitter wil worden.

Bij ons is iedereen welkom, van jong tot oud.