Wat is er aan de hand wanneer je knie pijn doet in rust?

Knieklachten kunnen in allerlei vormen voorkomen, maar ze hebben allen gemeen dat ze voor veel belemmering kunnen zorgen in het dagelijkse leven.
Wil jij weten wat Fysio Xtra voor jou kan betekenen?

Lees dan verder en leer meer over het kniegewricht, mogelijke oorzaken van jouw klachten en hoe fysiotherapie kan helpen.

Het kniegewricht

Om te weten waar je kniepijn vandaan kan komen, kan het handig zijn om wat meer over de knie te weten te komen.

In je knie steunt het dijbeen (bovenbeen) op het scheenbeen (onderbeen). Om deze botten soepel te laten bewegen, zit hier elastisch kraakbeen tussen.

Om de knie te beschermen wanneer je op je knieën zit, heb je een knieschijf. Daarnaast heb je nog ligamenten, een soort banden, zoals de kruisbanden, om ervoor te zorgen dat alles stevig blijft zitten.

Natuurlijk heb je ook nog spieren rondom je knie zitten, zodat je de knie ook kan bewegen. Omdat je knie uit zoveel verschillende onderdelen bestaat, kunnen knieklachten ook vele verschillende oorzaken hebben.

kniepijn

Mogelijke oorzaken van kniepijn in rust

Kniepijn in rust kan verschillende oorzaken hebben. Meestal is er sprake van overbelasting of een blessure. Dit kan komen als gevolg van intense fysieke activiteiten, zoals sporten, of door herhaalde belasting op de knieën gedurende een lange periode.

Ook kan er sprake zijn van een ontsteking van je spieren, ligamenten, slijmbeurs of meniscus (kraakbeen ring in je knie). Dit gaat vaak gepaard met een zwelling en kan pijn veroorzaken, zelfs als de knie in rust is.

De kniepijn in rust kan ook komen door slijtage van de knie zoals bijvoorbeeld bij artrose. Hierdoor is bewegen meestal pijnlijk, maar kan de pijn ook in rust aanwezig zijn.

Hoe dan ook is het van belang om de oorzaak van de pijn te achterhalen om de juiste behandeling in te kunnen zetten. Gelukkig kan een fysiotherapeut je hier uitstekend in begeleiden.

“Naast oefeningen ben je bij de fysiotherapeut op de juiste plek voor advies en educatie, om meer te leren over je knie, je klachten en het herstel.”

Hoe kan Fysio Xtra je helpen bij een knie die pijn doet in rust?

Kniepijn door overbelasting gaat vaak vanzelf weer over. Hierbij kan het helpen om de knie wat rust te geven. Maar als de pijn in je knie lang duurt, erger wordt, of in rust aanwezig is, kun je het beste een afspraak maken bij een fysiotherapeut.

Allereerst voert de fysiotherapeut een grondig onderzoek uit om de oorzaak van de kniepijn te achterhalen. Dit wordt gedaan via een vraaggesprek om je klachten en het beloop goed in beeld te krijgen en door verschillende tests uit te voeren.

Wanneer de oorzaak is achterhaald, zal de fysiotherapeut een behandelplan opstellen dat is afgestemd met jouw specifieke behoeftes.

Dit behandelplan bestaat vaak uit verschillende vormen van behandeling om de knie te versterken, de flexibiliteit te verbeteren en de pijn te verminderen. Het grootste gedeelte van de behandelingen zal bestaan uit oefentherapie die gericht zijn op het versterken van de knie. Deze oefeningen zullen zowel in de praktijk als thuis worden uitgevoerd om het herstel te bevorderen.

Naast oefeningen ben je bij de fysiotherapeut op de juiste plek voor advies en educatie. Hierdoor leer je meer over de knie en je klachten, waardoor je zelf kunt bijdragen aan het herstel en het voorkomen van verdere knieproblemen.

Dit kan onder meer betrekking hebben op het aanpassen van je activiteiten, het gebruik van hulpmiddelen zoals braces of tape, en het verbeteren van je houding en bewegingspatronen.

Voel je welkom bij Fysio Xtra

Bij Fysio Xtra gaan wij nét dat stapje verder, omdat wij realiseren dat je gezondheid het meest waardevolle is dat je hebt. Ons doel is daarom om je kniepijn te verminderen, de functie van je knie te verbeteren en terugkeer naar normale activiteiten mogelijk te maken. Zodat je weer kan bewegen zoals je bent gewend.

Ons team bestaat uit ervaren therapeuten die nauw samenwerken met verschillende zorgprofessionals om ervoor te zorgen dat jij de juiste zorg krijgt.
Voorkom dat je knieklachten erger worden en maak vandaag nog een afspraak.

Bij ons kan iedereen terecht. Of je nu topsporter bent of fitter wil worden.

Bij ons is iedereen welkom, van jong tot oud.