Wat is er aan de hand bij een pijnlijke knie waar niets aan te zien is?

Een pijnlijke knie is een veelvoorkomend probleem. Bij veel mensen die last hebben van een pijnlijke knie, is op het eerste gezicht geen fysiek letsel zichtbaar. Soms is er zelfs op eventuele röntgenfoto’s of MRI-scans geen duidelijke afwijking te zien.

In dit artikel lees je wat de mogelijke oorzaken zijn van een pijnlijke knie waar niets aan te zien is en hoe fysiotherapeuten u hierbij kunnen helpen.

Hoe zit de knie in elkaar?

De knie is een complex scharniergewricht dat het scheenbeen (tibia) en het dijbeen (femur) met elkaar verbindt. Aan de voorkant wordt dit gewricht beschermd door een derde bot, namelijk de knieschijf (patella).

Waar de drie botten samenkomen, bevindt zich kraakbeen. Dit laagje kraakbeen zorgt voor soepele bewegingen en absorbeert schokken. Tussen het dij- en het scheenbeen in bevindt zich daarnaast nog de menisci. Dit is een stuk taai kraakbeen dat zorgt voor extra schokdemping. In de gewrichtsholte van de knie zit ook nog synovia. Dit is heldere, stroperige vloeistof wat de wrijving tussen de verschillende structuren verminderd.

Om het kniegewricht zitten verschillende structuren die stabiliteit bieden aan het gewricht. Passieve stabiliteit wordt geboden door de ligamenten. De belangrijkste ligamenten zijn de voorste en achterste kruisbanden en de collaterale ligamenten. De actieve stabiliteit wordt geboden door de spieren in het boven- en onderbeen die met pezen verbonden zijn aan de botten die het kniegewricht vormen.

Fysio bij pijnlijke knie

Mogelijke oorzaken van kniepijn zonder zichtbare afwijkingen

Doordat het kniegewricht bestaat uit veel structuren, kunnen er ook verschillende problemen veroorzakers zijn van de pijnlijke knie. Drie van deze mogelijke onderliggende oorzaken worden hieronder besproken.

“Bij een pijnlijke knie waar niets aan te zien is, is een grondige evaluatie door een fysiotherapeut essentieel. “

Patellofemoraal pijnsyndroom

Het patellofemoraal pijnsyndroom is een veelvoorkomende oorzaak van kniepijn bij met name jongvolwassenen en sporters. Zoals de naam al zegt, is er bij dit syndroom pijn achter of rondom de knieschijf (patella) die wordt veroorzaakt door een disbalans in kracht van de spieren rondom het dijbeen (femur).

Iliotibiale bandsyndroom

De iliotibiale band is een pees die vanuit de buitenkant van de heup naar de buitenkant van de knie loopt. Bij het iliotibiale bandsyndroom is deze pees geïrriteerd geraakt door overbelasting als gevolg van het uitvoeren van herhaalde bewegingen. Deze overbelasting leidt tot pijn aan de buitenkant van de knie tijdens activiteiten zoals hardlopen, fietsen en/of traplopen.

Synovitis

Bij synovitis is het synovium ontstoken. Dit is het membraan aan de binnenkant van het kniegewricht, dat synovia produceert, wat normaal gesproken de wrijving tussen de verschillende structuren vermindert.

Zelfs zonder significante schade aan het kraakbeen of de ligamenten, kan deze ontsteking wel leiden tot pijn, zwelling en stijfheid. Synovitis kan veroorzaakt worden door overbelasting, reuma of letsel.

Wat kan een fysiotherapeut doen bij een pijnlijke knie?

Bij een pijnlijke knie waar niets aan te zien is, is een grondige evaluatie door een fysiotherapeut essentieel. Deze evaluatie bestaat uit uitgebreid lichamelijk onderzoek, functionele tests en uitvragen van de klachten.

De informatie uit de evaluatie helpt de fysiotherapeut om een diagnose te stellen. Afhankelijk van de bevindingen, zal de fysiotherapeut een behandeling opstellen om te zorgen voor een zo snel en zo goed mogelijk herstelproces.

De behandeling van een fysiotherapeut zal vooral bestaan uit oefentherapie. Oefentherapie bestaat uit verschillende oefeningen die gericht zijn op het verbeteren van de kracht, stabiliteit en flexibiliteit in de knie en de omliggende spieren.
De fysiotherapeut zal je daarnaast adviseren verschillende van deze oefeningen dagelijks thuis uit te voeren om het herstel te bespoedigen.

Fysiotherapiepraktijk FysioXtra bij knieklachten

Heb je last van een pijnlijke knie zonder een duidelijk aanwijsbare oorzaak? De fysiotherapeuten van FysioXtra hebben ruim 30 jaar ervaring en helpen je graag. Daarnaast werken er bij FysioXtra verschillende specialisten. Hierdoor vinden we altijd de juiste behandelaar, zodat je de meest optimale behandeling krijgt om de pijn in je knie te verhelpen.

Maak voor een snelle behandeling direct een afspraak bij FysioXtra!

Bij ons kan iedereen terecht. Of je nu topsporter bent of fitter wil worden.

Bij ons is iedereen welkom, van jong tot oud.