Preventief sporten bij FysioXtra.

Praktijk score van 9,3

Al onze fysiotherapeuten zijn goed geschoold.

Betrokken fysiotherapeut

Een persoonlijke en unieke benadering

Snel inzicht in uw klacht

Korte lijnen met andere zorgprofessionals.

Preventief sporten bij FysioXtra

Bewegen is belangrijk voor een goede gezondheid. Voldoende lichaamsbeweging vermindert het risico op ziekten. Daarnaast wordt je fitter en sterker, waardoor je minder snel blessures oploopt. Het trainen van ons lichaam om fitter te worden en zo ziekten en blessures te voorkomen, noemen we ook wel “preventief sporten”.

Wil je beginnen met sporten, maar weet je niet waar je moet beginnen? Wil je meer gaan bewegen voor een betere gezondheid? Of doe je een blessuregevoelige sport en ben je bang voor blessures? Dan ben je bij FysioXtra aan het juiste adres. Lees snel verder voor meer informatie. Wij gaan graag samen met je aan de slag, want voorkomen is beter dan genezen!

Waarom preventief sporten?

Preventie is het voorkomen van ziekte en het verbeteren van de gezondheid. Dat is dan ook het doel van preventief sporten. Naast dat lichaamsbeweging goed is voor je fysieke fitheid, is er aangetoond dat bewegen positieve effecten heeft op je mentale gesteldheid en cognitie.

Uit cijfers van het jaar 2021 blijkt dat maar liefst 53% van alle Nederlanders te weinig beweegt. Onvoldoende beweging kan leiden tot verlies van spierkracht, overgewicht, hoger risico op blessures, cognitieve achteruitgang en depressie. Op de langere termijn kan het zelfs leiden tot chronische ziekten, zoals hart- en longaandoeningen en diabetes. Er mag en moet dus meer bewogen worden! Daar kunnen de therapeuten van FysioXtra je bij helpen!

Preventief sporten

Voor wie is preventief sporten?

Iedereen is gebaat bij preventief sporten. Van jong tot oud en van amateur- tot wedstrijdsporter. Zeker mensen die niet sporten, hebben veel profijt van preventief sporten.

Door de verhoogde fitheid als gevolg van preventief sporten kunnen de taken in het dagelijks leven vaak ook gemakkelijker worden. Denk hierbij aan het dragen van een zware boodschappentas of traplopen. Ook draagt preventief sporten bij aan de fitheid van sporters en helpt preventief sporten blessures voorkomen.

Fit worden en fit blijven

Als je nog niet sport en geen actieve levensstijl hebt, kun je met preventief trainen beginnen om fit te worden. Elk beetje lichaamsbeweging helpt.

Een goede conditie is voordelig in het dagelijks leven, bijvoorbeeld tijdens het huishouden of fietsen naar werk. Hoe sterker je bent, hoe minder snel je ook blessures zult oplopen. Ook helpt preventief sporten onder begeleiding je bij het structureel blijven bewegen.

Blessures ontstaan wanneer er een disbalans is tussen de belastbaarheid van je lichaam en de belasting. Wanneer je sterker bent, is de belastbaarheid op je lichaam groter.

Blessures voorkomen

Preventief sporten kan het risico op blessures verkleinen. Als je toch een blessure oploopt, is de ernst hiervan kleiner wanneer er preventief is getraind.

Blessures ontstaan wanneer er een disbalans is tussen de belastbaarheid van je lichaam en de belasting. Wanneer je sterker bent, is de belastbaarheid op je lichaam groter. Dat wil zeggen dat je lichaam een hoge belasting aan kan, zonder dat je een blessure oploopt.

Hoe bereiken we het fitter worden?

Preventief sporten vindt plaats onder begeleiding van onze therapeuten. Hoewel alle beetjes beweging al bijdragen aan een betere gezondheid, moet sporten wel verantwoord en effectief zijn.

De therapeuten van FysioXtra bieden je oefeningen en helpen je graag met het stellen van doelen, het juist uitvoeren van de oefeningen, het hoog houden van de motivatie, en bovenal met het plezier krijgen of behouden in sporten.

Programma op maat

Bij FysioXtra bieden wij een programma op maat aan. Dat wil zeggen dat de training is afgesteld op jouw wensen. Zo wordt er een persoonlijk trainingsprogramma opgesteld dat aansluit bij jouw niveau en doelen. Regelmatig evalueren we samen de trainingen en passen we het trainingsprogramma indien nodig aan.

Inhoud trainingsprogramma

Preventieve training bestaat uit een mix van conditie, kracht, lenigheid en stabiliteit. Afhankelijk van jouw niveau, doelen, en eventueel sport die je al beoefent, kan het ene aspect meer worden getraind dan het andere. Het programma krijgt, afhankelijk van je fitheid, wensen en de sport die je doet, een individuele invulling.

Voor blessurepreventie is het belangrijk dat de preventieve training specifiek is voor de sport die jij beoefent. De preventieve training moet functionele oefeningen bevatten en zich op specifieke spiergroepen richten. Denk aan het oefenen van specifieke houdingen of het trainen van spieren die het meest belast worden.

Daarnaast is het trainen van stabiliteit van de romp of rondom bepaalde gewrichten ook onderdeel van preventieve training. Tot slot is het belangrijk dat we oefeningen vinden die je leuk vindt en blijft volhouden.

FysioXtra

Wil jij in beweging komen of blessures voorkomen? Maak snel een afspraak voor preventief sporten bij FysioXtra. Wij hopen je snel te kunnen helpen in onze praktijk!

Bij ons kan iedereen terecht. Of je nu topsporter bent of fitter wil worden.

Bij ons is iedereen welkom, van jong tot oud.