Manuele therapie bij een doof gevoel in je tenen

Manuele therapie bij een doof gevoel in je tenen

Iedereen kent het gevoel van een slapende hand of voet. Normaal gesproken gebeurt dit alleen wanneer je een tijdje in een ongemakkelijke houding hebt gezeten.

Doof gevoel in tenen? Het kan echter zo zijn dat dit gevoel langdurig of chronisch aanwezig is. Het kan lijken of je op een kussentje loopt of dat je tenen koud aanvoelen.

In dit geval is het belangrijk om de achterliggende oorzaak te achterhalen om zo de klachten te verminderen. In veel gevallen kan manuele therapie helpen bij het verminderen van een doof gevoel in je tenen.

Op deze pagina vertellen we je wat de mogelijke oorzaken ervan zijn en hoe de behandeling door middel van manuele therapie eruitziet.

Doof gevoel tenen

Mogelijke oorzaken van een doof gevoel in de tenen

Wanneer je het gevoel hebt dat een lichaamsdeel ´slaapt´, wordt dit veroorzaakt doordat de zenuwen die signalen van het betreffende lichaamsdeel naar de hersenen vervoeren een tijdje bekneld zijn geraakt.

Het gaat hierbij om de sensorische zenuwen. Dit zijn gevoelszenuwen die signalen vanuit de zintuigcellen in bijvoorbeeld de hand of voet naar de hersenen leiden. Wanneer deze zenuwen bekneld raken, kunnen ze de signalen niet goed vervoeren, wat leidt tot een slapend gevoel.

Heb je vaak last van een doof gevoel in je tenen? Dan ligt de oorzaak over het algemeen ook bij de zenuwen of bloedvaten die van de voeten en tenen naar de hersenen voeren. Zo kan het bijvoorbeeld zijn dat de zenuwen worden samengedrukt, beschadigd zijn geraakt of geïrriteerd worden.

Er zijn een aantal aandoeningen die een doof gevoel in de tenen kunnen veroorzaken. Dit zijn onder andere diabetes, multiple sclerose, gordelroos, langdurig alcoholmisbruik, ruggengraatletsel, ontsteking van de bloedvaten en een hernia.

Symptomen van een doof gevoel in de tenen

Een doof gevoel in de tenen kan zich uiten in de afwezigheid van gevoel, een tintelend gevoel of zelfs een branderig gevoel in de tenen. Het dove gevoel kan het vermogen verminderen om de grond onder je voeten te voelen.

Ook kun je het gevoel van speldenprikken in je tenen ervaren. Ten slotte kunnen de klachten uitstralen naar je voet en been. Al deze klachten kunnen ertoe leiden dat je op den duur moeite krijgt met lopen.

“Een doof gevoel in de tenen kan zich uiten in de afwezigheid van gevoel, een tintelend gevoel of zelfs een branderig gevoel in de tenen.”

– FysioXtra –

Manuele therapie bij een doof gevoel in de tenen

Alvorens we je kunnen begeleiden bij je herstel, is het van belang om de oorzaak van het dove gevoel in je tenen vast te stellen. De behandeling is namelijk afhankelijk van deze achterliggende oorzaak.

In gevallen waarbij de oorzaak gerelateerd is aan spier- of gewrichtsproblemen, kan manuele therapie nuttig zijn bij de behandeling van een doof gevoel in de tenen. Hiervoor gebruiken we verschillende technieken.

Wanneer het dove gevoel een gevolg is van een beperking van de beweging in de rug, heupen, knieën of enkels, kan mobilisatie van deze gewrichten helpen. Hiernaast kunnen we zenuwmobilisatie toepassen. Dit zijn specifieke technieken om beknelde zenuwen vrij te maken. Het kan ook zo zijn dat een te hoge spierspanning bijdraagt aan het dove gevoel. In dat geval kunnen we de strakke spieren losmaken en de bloedtoevoer verbeteren.

Ten slotte kunnen we jou helpen door jouw houding te verbeteren en kunnen we je oefeningen meegeven. Deze oefeningen hebben als doel om jouw kracht, stabiliteit en flexibiliteit te verbeteren, wat kan helpen bij het verminderen van je klachten en het voorkomen van terugkerende klachten.

Doof gevoel in tenen? Onze zorg!

Herken je de genoemde klachten en ben je benieuwd wat wij voor jou kunnen betekenen? De manueel therapeuten bij Fysio Xtra helpen je graag zo goed mogelijk van je klachten af. Na het stellen van de juiste diagnose, maken we een persoonlijk behandelplan.

Hier zullen we je vervolgens bij begeleiden om tot een zo goed mogelijk resultaat te komen.
Mocht je nog vragen hebben of willen starten met je herstel? Neem dan gerust contact met ons op!

Bij ons kan iedereen terecht. Of je nu topsporter bent of fitter wil worden.

Bij ons is iedereen welkom, van jong tot oud.