Hoe kan een fysiotherapeut helpen bij het herstellen van een gebroken knie?

Na een kniebreuk is fysiotherapie een essentieel onderdeel voor het herstellen en terugkeren naar volledig vertrouwen in je knie. In dit artikel lees je over verschillende behandelingen na een kniebreuk en hoe Fysio Xtra je hierin goed kan begeleiden.

Een breuk in het kniegewricht

Het kniegewricht bestaat uit verschillende delen. Het dijbeen, scheenbeen, kuitbeen en knieschijf vormen samen de botten van het kniegewricht. Wanneer iemand zijn of haar knie breekt, verwijst dit meestal naar een fractuur van deze botten.

Op het moment van breken is er vaak onmiddellijk pijn en zwelling op de plaats van de breuk. De ernst van de pijn kan variëren afhankelijk van de aard en de locatie van de fractuur.

Ook het bewegen van de knie is vaak direct moeilijk. Afhankelijk van de ernst van de fractuur kan er een bloeding optreden in omliggend weefsel, wat kan bijdragen aan de zwelling.

Door deze klachten zal de knie minder stabiel aanvoelen dan normaal en ben je niet meer in staat om normaal te lopen of de knie volledig te buigen en te strekken.

Gebroken knie

Herstellen van een kniebreuk

De behandeling hangt af van de aard van de locatie van de fractuur, evenals andere factoren zoals de algemene gezondheid van de patiënt. Soms kan gips nodig zijn om de gebroken botten op hun plaats te houden en immobilisatie van het gewricht, wat bevorderlijk is voor de genezing. Maar niet alle kniebreuken vereisen gips.

Afhankelijk van de aard van de kniebreuk kan een operatie nodig zijn. Chirurgische interventie kan bestaan uit het plaatsen van pinnen, schroeven, platen of andere fixatiemiddelen om de botten op hun plaats te houden tijdens het genezingsproces.

Dit kan nodig zijn bij complexe breuken. Ook een spalk of een brace kunnen worden gebruikt om de knie te ondersteunen en te stabiliseren zonder het gebruik van gips.

De behandelingskeuze wordt vaak bepaald door de orthopedische arts op basis van de specifieke kenmerken van de kniebreuk. Na alle vormen van immobilisatie is fysiotherapie een belangrijk onderdeel van het herstelproces.

“Op het moment van breken is er vaak onmiddellijk pijn en zwelling op de plaats van de breuk. De ernst van de pijn kan variëren afhankelijk van de aard en de locatie van de fractuur.”

-FysioXtra-

Hoe kan Fysio Xtra je helpen?

Een fysiotherapeut kan een belangrijke rol spelen bij het herstellen van een gebroken knie. Tijdens de immobilisatieperiode kan een fysiotherapeut advies geven over het herstel en je dagelijkse activiteiten ondanks de immobilisatie van je knie.

Zodra de breuk is genezen is het van belang om de mobiliteit van de knie te verbeteren. Door middel van oefeningen kan het bewegingsbereik van de knie worden verbeterd, waardoor het gewricht minder stijf zal zijn en weer sneller kan bewegen zoals voorheen de breuk.

Naast mobilisatie oefeningen zijn ook spierversterkende oefeningen belangrijk voor het herstel. Het versterken van de spieren rondom de knie is cruciaal voor stabiliteit en om het gewricht te ondersteunen. Dit helpt op zijn beurt ook de balans en coördinatie te verbeteren.

Krijg weer vertrouwen in je knie

Naast oefeningen geeft Fysio Xtra begeleiding bij het terugkeren naar dagelijkse activiteiten en sporten. We geven specifieke oefeningen die aan te passen zijn aan je individuele behoeften. Door middel van een individueel revalidatieprogramma krijg je weer het vertrouwen in je knie terug na de kniebreuk.

Voel je welkom bij Fysio Xtra

Bij Fysio Xtra hebben we al meer dan 30 jaar ervaring in het begeleiden van mensen met gewrichts- en spierklachten. We hanteren een multidisciplinaire aanpak, waardoor we veel specialisten hebben onder 1 dak.

Hierdoor kan je snel worden geholpen door de juiste specialisatie. Of je nu topsporter bent of fitter wilt worden. Voel je welkom, van jong tot oud.

Blijf niet langer lopen met je klachten of vragen, maar maak een afspraak en je kunt binnen 48 uur bij ons terecht

Bij ons kan iedereen terecht. Of je nu topsporter bent of fitter wil worden.

Bij ons is iedereen welkom, van jong tot oud.