Hardlopen is slecht voor je knieën!

Hardlopen is slecht voor je knieën!

De titel hoor je vaak uit de mond van mensen wanneer je ze vertelt dat je een hardloper bent. ‘’Hardlopen is slecht voor je knieën’’, ‘’hardlopers zijn doodlopers’’, ‘’ze hebben hem al hoor’’ (wanneer je langs rent) of de altijd leuke kreet ‘’moet je de trein halen?’’.

Maar waarom zeggen mensen dit eigenlijk? Vaak komt dit omdat een leuke oom of tante op een kring verjaardag altijd vertelde dat zijn of haar knieën helemaal verpest zijn door het hardlopen wat hij of zij heeft gedaan. Wat ook vaak gebeurt is dat een stagiair bij de plaatselijke sportschool/sportvereniging aan mensen vertelt dat hardlopen slecht is voor je knieën omdat de belasting veel te hoog is voor het menselijk lichaam.

Het vervelende van deze 2 voorbeelden is dat er een kern van waarheid in zit. Het klopt namelijk dat door te veel dezelfde belasting je je gewrichten en spieren kan overbelasten wat uiteindelijk kan leiden tot klachten en blessures. Dit is niet alleen maar het geval in het hardlopen, maar ook voor allerlei andere sporten.

Hardlopen heeft de naam gekregen omdat veel mensen die hard gaan lopen vaak te hard van start gaan met trainen en zich hierdoor blesseren. Mensen raken dan gefrustreerd en zeggen dan dat ze geen bouw hebben voor het hardlopen, hun lichaam het hardlopen niet aan kan of dat ze verkeerde schoenen hebben. Dit zal allemaal wel, maar waar het het vaakst fout gaat zit hem in 2 aspecten, namelijk de trainingsopbouw en de looptechniek.

Hardlopen is niet alleen maar heel simpel de ene voet voor de andere zetten in een tempo wat hoger ligt dan gewoon wandelen, maar het is een gracieuze vorm (of kan het zijn) van transport/ sport/ ontspanning. Nu loopt niet iedereen zo soepel als de Kenianen, Ethiopiërs of Ugandezen, maar iedereen kan leren om efficiënter, soepeler en beter hard te lopen dan ze tot zover doen of hebben gedaan.

Waar het mis gaat is dat mensen die hardlopen geen warming-up doen, geen techniek trainen, geen loopscholingstraining doen en geen adequate trainingsopbouw volgen. Dit werkt blessures en eerdergenoemde frustraties en eerder gehoorde redenen/excuses in de hand.

Om bovenstaande tekst samen te vatten: hardlopen is niet per definitie slecht voor je knieën, besteedt aandacht aan techniek, trainingsopbouw en je zal zien dat je minder vaak met blessures kampt en het hardlopen tot op hoge leeftijd vol kan houden.

Heb je hier hulp bij nodig of weet je niet waar je moet beginnen? Neem dan een gratis proefles voor de hardlooptraining bij Fysio Xtra, elke zaterdag van 09:00-10:00 in Waardenburg.

Bij ons kan iedereen terecht. Of je nu topsporter bent of fitter wil worden.

Bij ons is iedereen welkom, van jong tot oud.