Fysiotherapie bij scheefstand van het bekken

Bekkenscheefstand kan een bron van diverse klachten vormen. Er kan lage rugpijn, hoofdpijn, nekpijn en bekkenpijn ontstaan. De klachten komen dus lang niet altijd alleen voor in het bekken zelf. Doordat het bekken stabiliteit biedt aan allerlei structuren, kunnen de klachten heel verschillend zijn.

Hetzelfde geldt voor de oorzaak van de afwijkende stand van het bekken. Ook hier kunnen verschillende factoren aan ten grondslag liggen.

Wij willen u meer vertellen over de mogelijke oorzaken van de klachten en natuurlijk hoe wij je hierbij kunnen helpen.

Anatomie van het bekken

Het bekken is een complexe structuur die wordt gevormd door verschillende botten en gewrichten, waaronder de sacro-iliacale (SI) gewrichten die het heiligbeen verbinden met het bekken.

Deze gewrichten zijn niet erg beweeglijk maar bieden vooral stabiliteit aan de rug en het bekken. Een blokkade in een SI-gewricht kan leiden tot bekkenverwringing, wat bijdraagt aan scheefstand van het bekken.

Anatomie van het bekken

Symptomen van een bekkenscheefstand

De symptomen variëren sterk tussen verschillende mensen en zijn met name afhankelijk van hoe het lichaam compenseert voor de scheefstand. De scheefstand zelf is dus niet altijd de bron van de klachten, het kan de manier zijn waarop het lichaam reageert op de scheefstand. Deze reactie kan diverse verstoringen in andere gebieden veroorzaken.

De symptomen kunnen onder meer nek-, schouder-, rug- en bekkenpijn omvatten. Maar ook bewegingsbeperkingen en uitstralende pijn in de benen. Het vaststellen van een bekkenscheefstand kan lastig zijn vanwege de overlappende symptomen met andere aandoeningen. Het kan ook lastig zijn om een bekkenscheefstand visueel waar te nemen.

Daarom is het raadzaam een fysiotherapeut te raadplegen voor een professionele beoordeling van de klachten.

“Bekkenscheefstand kan een bron van diverse klachten vormen. Er kan lage rugpijn, hoofdpijn, nekpijn en bekkenpijn ontstaan. De klachten komen dus lang niet altijd alleen voor in het bekken zelf.”

Oorzaken van een bekkenscheefstand

Verschillende factoren kunnen bijdragen aan scheefstand van het bekken, waaronder letsel, bevalling, spierzwakte, en afwijkingen in beenlengte. Ook een verkeerde houding, zoals langdurig onderuitgezakt zitten, kan bijdragen aan deze aandoening.

Er kan een afwijkende spierspanning zijn waardoor het bekken aan één zijde wordt scheefgetrokken. Of er kunnen te zwakke banden zijn binnen het bekken waardoor de botdelen ten opzichte van elkaar kunnen bewegen.

De oorzaken kunnen per persoon verschillen, wat ervoor zorgt dat er altijd een grondig lichamelijk onderzoek door de fysiotherapeut gedaan zal worden. Het behandelplan wordt vervolgens op deze oorzaak afgestemd.

Behandeling van een bekkenscheefstand

De behandeling start dus met een uitgebreide intake en het anatomisch onderzoek, gevolgd door het opstellen van een behandelplan dat wij samen met jou bespreken.

Het doel van de therapie is om het bekken terug te brengen naar zijn natuurlijke positie.

Hiervoor kunnen oefeningen en manipulatieve technieken, uitgevoerd door een manueel therapeut, worden ingezet.

De oefeningen zijn gericht op kracht en het verbeteren van de stabiliteit. Met manuele technieken kan er worden gewerkt aan mobiliteit van het bekken.

In sommige gevallen kan het dragen van inlegzolen worden geadviseerd om een verschil in beenlengte te corrigeren. Daarnaast is voldoende bewegen heel belangrijk, hiermee kun je de spieren soepel houden.

Naast directe behandeling van de scheefstand, kan deze aandoening indirect invloed hebben op andere delen van het lichaam. De behandeling is daarom in veel gevallen niet alleen gericht op het bekken maar bijvoorbeeld ook op de heupen en/of rug.

Waarom kiezen voor Fysio Xtra bij bekkenklachten

Onze praktijk biedt expertise op het gebied van orthopedische klachten, met goed opgeleide fysiotherapeuten die zich specialiseren in verschillende disciplines.

Elk behandelplan is persoonlijk afgestemd op de behoeften en doelen van jou als cliënt.

Heb je vragen of wil je een afspraak maken? Aarzel niet om contact met ons op te nemen. Wij staan klaar om je te helpen.

Bij ons kan iedereen terecht. Of je nu topsporter bent of fitter wil worden.

Bij ons is iedereen welkom, van jong tot oud.