Zorg van de fysio bij klachten door een jumpers knee

Zorg van de fysio bij klachten door een jumpers knee

Een jumpers knee is een veelvoorkomende blessure die vooral sporters treft die een sport met hoge sprongbelasting uitoefenen. Voorbeelden van zulke sporten zijn basketbal en volleybal. Een jumpers knee is een blessure door overbelasting aan de kniepees, waarbij de peesaanhechting aan de onderzijde van de knieschijf is aangedaan.

De jumpers knee wordt ook wel een springersknie genoemd. In de volgende alineaโ€™s leggen we je uit wat een jumpers knee precies inhoudt en hoe de zorg van een fysiotherapeut jou kan helpen.

Jumpers knee klachten

De anatomie van het kniegewricht

Het kniegewricht is een scharniergewricht dat het onder- en bovenbeen met elkaar verbindt. Naast de kniebanden en menisci bevat de knie een knieschijf, die ook wel de patella genoemd wordt. De pezen en spieren rondom de knie maken het mogelijk om de knie te buigen en te strekken.

De knieschijf en het onderbeen zijn met elkaar verbonden door de knieschijfpees. Deze bevindt zich dus aan de onderkant van de knieschijf en is aangedaan bij een jumpers knee.

De oorzaak van een jumpers knee

Een jumpers knee ontstaat door overbelasting van de knieschijfpees. Deze overbelasting kan acuut ontstaan maar ook geleidelijk als gevolg van het maken van herhaalde bewegingen.

Bij overbelasting is er sprake van een disbalans tussen belasting op de kniepees en de belastbaarheid van de kniepees. Overbelasting zorgt in eerste instantie voor irritatie door microscheurtjes die zijn ontstaan in de pees, die kunnen herstellen bij voldoende rust.

Wanneer er echter niet voldoende rust wordt genomen voor een volgende training, ontstaan er nieuwe scheurtjes. Uiteindelijk leidt dit tot afname in de kwaliteit van de pees en kan de pees gaan ontsteken.

Een risicofactor voor het ontstaan van een jumpers knee is een hoge sprongbelasting. Een jumpers knee komt dan ook vaak voor bij sporten als basketbal of volleybal, maar ook bij hardlopen of atletiek komt een jumpers knee voor.

Daarnaast treden klachten sneller op wanneer er sprake is van overgewicht, spierverkorting of spierstijfheid. Mannen tussen de 18 en 35 jaar krijgen het vaakst last van deze blessure.

“Een jumpers knee komt dan ook vaak voor bij sporten als basketbal of volleybal, maar ook bij hardlopen of atletiek komt een jumpers knee voor.”

-FysioXtra-

De symptomen van een jumpers knee

De klachten variรซren van mild tot ernstig. In veel gevallen worden de klachten steeds erger. In eerste instantie ervaart men namelijk alleen pijn tijdens het sporten, maar na een langere periode van overbelasting kan de knie ook na het sporten nog voor klachten zorgen.

Klachten die vaak voorkomen zijn pijn (bij het bewegen), zwelling, gevoeligheid en stijfheid aan de onderkant van de knieschijf.

De behandeling van een jumpers knee

De behandeling begint meestal met het nemen van rust, zodat de pees de tijd krijgt om te herstellen. Het is dan belangrijk te luisteren naar het lichaam en geen bewegingen te forceren die pijn veroorzaken. Het aanpassen van de trainingsbelasting kan dus al veel doen om de klachten te verminderen. Een (sport)fysiotherapeut kan het herstel ondersteunen.

Wanneer je voor de eerste keer bij ons komt, starten we met een vraaggesprek. In dit gesprek vragen we naar het ontstaan van de klachten en welke activiteiten je uitvoert. Daarna doen we lichamelijk onderzoek. Hierin bepalen we de mobiliteit en stabiliteit van het kniegewricht. Soms wordt er aanvullend een echo gemaakt om een beter beeld te krijgen van de kwaliteit van de pees.

De behandeling richt zich op het verminderen van de pijn, de ontsteking en het verbeteren van de kracht en is per persoon verschillend. Helaas zijn pezen minder goed doorbloed dan bijvoorbeeld spieren en om deze reden verloopt het herstel langzamer. Juist hierdoor heeft een behandeling bij een fysiotherapie extra waarde

Behandelmogelijkheden bij Fysio Xtra

De behandeling kan bestaan uit shockwave therapie. Dit is een therapievorm waarbij gebruik wordt gemaakt van geluidsgolven. Deze golven verplaatsen zich onder een bepaalde druk door de huid naar de pees en stimuleren de stofwisseling en lichaamseigen helingsprocessen.

Bovendien kunnen we medical taping gebruiken tijdens de behandeling en massagetechnieken toepassen. Daarnaast gaan we de omliggende spieren versterken door middel van oefentherapie. Tevens bekijken we of je houding goed is en of je schoeisel goed ondersteunt.

Hoe kan Fysio Xtra jou helpen?

Bij Fysio Xtra werken ervaren fysiotherapeuten en kan je snel terecht bij de juiste specialist. Dus wil je graag afkomen van jouw knieklachten? Dan kan je bij ons een afspraak maken. Blijf niet onnodig rondlopen met pijn en neem snel contact met ons op, dan kunnen we samen beginnen aan jouw herstel!

Bij ons kan iedereen terecht. Of je nu topsporter bent of fitter wil worden.

Bij ons is iedereen welkom, van jong tot oud.