Hoe kan een fysiotherapeut helpen bij klachten door artritis in de knie?

Jaarlijks hebben zo’n 31 per 1000 mensen last van knieklachten. Hier zijn veel verschillende mogelijke oorzaken voor, zoals een val of ongeluk waarbij er acute knieklachten ontstaan of bijvoorbeeld door overbelasting van de knie.

Het is belangrijk om zo snel mogelijk hulp in te schakelen van een fysiotherapeut wanneer de klachten aan je knie aanhouden. Hoe langer je ermee blijft rondlopen, hoe langer het ook duurt om er weer vanaf te komen. De klachten kunnen dan het dagelijks functioneren behoorlijk in de weg gaan zitten.

In dit artikel wordt meer informatie gegeven over wat artritis precies is, welke klachten je hiervan kan krijgen, hoe deze klachten verminderd kunnen worden en wat de rol van een fysiotherapeut hierin kan zijn.

Hoe ziet het kniegewricht eruit?

Het kniegewricht bestaat uit 4 verschillende botten, namelijk het bovenbeen, kuitbeen, scheenbeen en de knieschijf. Het kuitbeen is het aanhechtingspunt van de buitenknieband, waardoor het een belangrijk onderdeel van het gewricht is, ondanks dat het niet direct verbonden is met de andere botten.

De botten worden door de binnenband, buitenband en voorste en achterste kruisbanden bij elkaar gehouden. De meniscus schijven tussen de botdelen zorgen ervoor dat het kniegewricht goed kan bewegen.

De knie is hierdoor beweeglijk en mobiel, maar toch erg sterk en bestand tegen een grote belasting.

Het kniegewricht

Wat is artritis?

Bij artritis zijn één of meerdere gewrichten ontstoken. Er zijn meerdere vormen van artritis en de aandoening kan zowel chronisch als acuut van aard zijn. Een acute vorm van artritis kan veroorzaakt worden door bacteriën die het lichaam binnendringen via bijvoorbeeld een wond of het bloed, waardoor er een infectie ontstaat.

Bij chronische artritis komen de ontstekingen steeds terug. Dit kan verschillende oorzaken hebben en verschillende factoren kunnen hier invloed op hebben, zoals erfelijke aanleg, een metabole stoornis en een auto-immuunziekte.

Verder komt artritis vaker voor bij vrouwen dan bij mannen, namelijk 60% bij vrouwen en 40% bij mannen. Daarnaast kunnen factoren als overgewicht, eerdere gewrichtsblessures en het werk wat iemand doet ook bijdragen aan de ontwikkeling van artritis.

“De meest voorkomende symptomen bij artritis zijn pijn, stijfheid en zwelling aan het desbetreffende gewricht. Het gewricht kan er ook rood uitzien en warm aanvoelen.”

Welke symptomen kunnen horen bij artritis?

De meest voorkomende symptomen bij artritis zijn pijn, stijfheid en zwelling aan het desbetreffende gewricht. Het gewricht kan er ook rood uitzien en warm aanvoelen. Door de klachten kan je bewegingsbeperkingen ervaren en vermoeid zijn.

Vaak zijn de klachten in de ochtend het ergst en worden ze minder naarmate de dag vordert.

Wat kan een fysiotherapeut doen bij artritis?

Een fysiotherapeut kan je helpen om het functioneren van de desbetreffende gewrichten en de omliggende spieren en weefsels te verbeteren en daardoor de pijn te verlichten. De fysiotherapeut kan onderzoeken of en in welke mate je last hebt van bewegingsbeperkingen en of dit door middel van oefeningen verbeterd kan worden.

Door krachtoefeningen te doen zullen de spieren om het gewricht heen meer druk op zich kunnen nemen en je zult minder snel vermoeid zijn.

Fysiotherapie bij artritis bij Fysio Xtra

Heb je klachten aan je knie en denk je dat dit komt door artritis, maar weet je niet goed hoe je van deze klachten af kan komen? Onze fysiotherapeuten van Fysio Xtra zullen onderzoeken wat de oorzaak van jouw klachten zijn en bekijken wat ervoor nodig is om je zo goed mogelijk te kunnen helpen.

Eerst zullen zij een anamnese afnemen en lichamelijk onderzoek uitvoeren, waarna er een gepersonaliseerd behandelplan opgesteld kan worden. Tijdens het hersteltraject word je begeleid om je zo snel mogelijk van jouw klachten af te helpen.

Neem contact op met Fysio Xtra als je vragen hebt of voor het maken van een afspraak!

Bij ons kan iedereen terecht. Of je nu topsporter bent of fitter wil worden.

Bij ons is iedereen welkom, van jong tot oud.