Spierversterkende oefeningen na een heupoperatie
Spierversterkende oefeningen na een heupoperatie
Oefeningen om spieren te versterken na een heupoperatie
In Nederland ondergaan jaarlijks meer dan 30.000 mensen een heupoperatie, voornamelijk vanwege slijtage of een botbreuk. Bij alle patiënten die een heupoperatie ondergaan treedt spierkrachtverlies op.
Na de operatie is het belangrijk dat die spierkracht zo snel mogelijk weer richting het niveau van voor de operatie komt.
Hoe kunnen we hiervoor zorgen? Dat vertellen we u in dit artikel.
Waarom ondergaan mensen een heupoperatie?
De heup bestaat uit het bekken en het bovenbeen. Het kop van het bovenbeen is als het ware ingenesteld in de kom van het bekken. Het is een complex gewricht dat wordt omringd door verschillende spieren die zorgen voor beweging en stabiliteit. De belangrijkste spieren in de heup zijn de heupbuigers en de heupstrekkers, de heupadductoren en de heupabductoren. Deze spieren werken samen om het been te bewegen en te stabiliseren.
Er zijn verschillende redenen waarom iemand een heupoperatie kan ondergaan. Een van de meest voorkomende redenen is slijtage van het heupgewricht, ook wel artrose genoemd. Artrose is een aandoening waarbij het kraakbeen in het gewricht is beschadigd, waardoor de botten tegen elkaar wrijven en pijn veroorzaken.
Een andere veelvoorkomende reden is een botbreuk in de heup, bijvoorbeeld als gevolg van een val. Ook kan een heupoperatie nodig zijn bij bepaalde vormen van heupdysplasie, waarbij de heupkom te ondiep is en het heupgewricht instabiel wordt. Soms wordt een heupoperatie uitgevoerd om tumoren of andere afwijkingen in de heup te verwijderen.
Ten slotte kan een heupoperatie worden uitgevoerd om andere aandoeningen te behandelen, zoals een infectie van het heupgewricht.
Hoe ontstaat spierkrachtverlies na een heupoperatie?
Spierkrachtverlies na een heupoperatie kan om verschillende redenen ontstaan. Ten eerste worden tijdens de operatie de spieren rond de heup vaak ingesneden en soms zelfs losgemaakt van het bot. Dit kan leiden tot beschadiging en verzwakking van de spieren. Het duurt vaak lang voordat de spier weer helemaal genezen is nadat deze wordt ingesneden.
Ook kan de pijn en immobilisatie na de operatie ervoor zorgen dat patiënten minder actief zijn, wat kan leiden tot spieratrofie en verlies van spierkracht. Tot slot neemt de spierkracht vaak af door het langdurige gebruik van krukken, waardoor de spieren minder worden belast en minder goed kunnen functioneren.
De symptomen van spierkrachtverlies na een heupoperatie kunnen variëren van lichte zwakte en vermoeidheid tot ernstige beperkingen in de beweging en het uitvoeren van dagelijkse activiteiten. Patiënten kunnen moeite hebben met lopen, staan, traplopen en zelfs met het uitvoeren van eenvoudige taken zoals het aankleden.
Hierbij is er vaak ook sprake van een verhoogd valrisico.
“Het is belangrijk zo snel mogelijk beginnen met fysiotherapie na een heupoperatie.”
“Het is belangrijk zo snel mogelijk beginnen met fysiotherapie na een heupoperatie. “
Hoe wordt spierkrachtverlies behandeld?
Fysiotherapie is een belangrijk onderdeel van de revalidatie na een heupoperatie en kan helpen bij het herstel van spierkracht en mobiliteit. De fysiotherapeutische behandeling richt zich op het opbouwen van spierkracht en het verbeteren van de bewegingsmogelijkheden van de heup.
Dit kan worden bereikt door middel van verschillende spierversterkende oefeningen, zoals:
- Heupabductoren en -adductoren: deze oefeningen zijn gericht op het versterken van de spieren aan de binnen- en buitenkant van de heup. Dit kan worden gedaan door middel van zijwaartse beenlifts en oefeningen met een weerstandsband.
- Quadricepsversterkende oefeningen: deze oefeningen zijn gericht op het versterken van de spieren aan de voorkant van het bovenbeen en kunnen worden gedaan door middel van squats en lunges.
- Gluteus maximus-versterkende oefeningen: deze oefeningen zijn gericht op het versterken van de bilspieren en kunnen worden gedaan door middel van oefeningen zoals hip thrusts en bridges.
- Hamstring-versterkende oefeningen: deze oefeningen zijn gericht op het versterken van de spieren aan de achterkant van het bovenbeen en kunnen worden gedaan door middel van oefeningen zoals hamstring curls.
Vanaf wanneer kan begonnen worden aan fysiotherapie na een heupoperatie?
Het is belangrijk dat patiënten zo snel mogelijk beginnen met fysiotherapie na een heupoperatie. In veel gevallen kan dit al binnen enkele dagen na de operatie. Het vroege begin van fysiotherapie kan helpen om de spierkracht en het bewegingsbereik van de heup te behouden of te verbeteren.
Hierdoor wordt het risico op complicaties zoals spierkrampen, stijfheid en contracturen verminderd. Het kan ook helpen om de patiënt te mobiliseren en het herstel te versnellen.
Na de operatie is er vaak sprake van pijn en zwelling, wat kan leiden tot vermindering van de spierkracht en mobiliteit. Door snel te beginnen met fysiotherapie kan de fysiotherapeut de patiënt helpen bij het controleren van de pijn en het opbouwen van de spierkracht en mobiliteit.
Fysiotherapie kan ook helpen bij het voorkomen van complicaties zoals trombose, longontsteking en doorligwonden.
Waarom FysioXtra bij heupklachten?
Het is belangrijk dat de fysiotherapeutische behandeling na een heupoperatie individueel wordt aangepast aan de behoeften en het herstel van de patiënt. Bij FysioXtra zijn we gespecialiseerd in revalidatie na een operatie.
Wij hebben hierdoor veel ervaring in de behandeling van patiënten na een heupoperatie. Wij helpen u daarom graag met uw herstel traject! Maak daarom direct een afspraak.
Bij ons kan iedereen terecht. Of je nu topsporter bent of fitter wil worden.
Bij ons is iedereen welkom, van jong tot oud.