Is er bij een voorste kruisbandblessure altijd een operatie nodig?
Een voorste kruisbandblessure (VKB) is รฉรฉn van de meest voorkomende en ernstigste sportblessures. Deze blessure treft jaarlijks duizenden atleten en kan leiden tot een zeer lange revalidatie of soms zelfs tot het einde van een sportcarriรจre.
De voorste kruisband speelt een cruciale rol in de stabiliteit van de knie en is essentieel voor bewegingen zoals draaien en abrupt stoppen. Toch is het maar de vraag of een voorste kruisbandblessure altijd geopereerd moet worden.
Want er wordt steeds meer onderzoek gedaan naar het effect van fysiotherapie en oefentherapie bij een voorste kruisbandblessure. In dit artikel leggen we de voordelen en nadelen van de verschillende methoden van behandeling naast elkaar.
Diagnostiek en symptomen bij een voorste kruisbandblessure
Een voorste kruisbandblessure ontstaat meestal door een plotselinge draaibeweging of een directe impact op de knie. Symptomen zijn vaak onmiddellijk merkbaar en bestaan vaak uit een hoorbare ‘pop’, hevige pijn, zwelling, en instabiliteit van de knie.
Het vaststellen van een voorste kruisbandblessure gebeurt via lichamelijk onderzoek, MRI-scans en soms rรถntgenfoto’s om andere mogelijke schade uit te sluiten. In de meeste gevallen is er geen twijfel en kan de blessure met grote zekerheid vastgesteld worden.
Niet-chirurgische behandeling bij een voorste kruisbandblessure
Niet-chirurgische behandelingen zijn vaak de eerste stap bij de behandeling van een voorste kruisbandblessure, vooral bij patiรซnten die niet op hoog niveau sporten of een zittende levensstijl hebben.
Deze behandelingen bestaat voornamelijk uit fysiotherapie, waarbij de focus ligt op het versterken van de spieren rondom de knie om de stabiliteit te verbeteren.
Braces kunnen ook worden gebruikt om de knie te ondersteunen tijdens dagelijkse activiteiten. In sommige gevallen kunnen ontstekingsremmende medicijnen of injecties worden voorgeschreven om pijn en zwelling te verminderen.
“Postoperatieve revalidatie is intensief en kan zes tot twaalf maanden duren voordat de patiรซnt weer op het oorspronkelijke activiteitsniveau is.”
Chirurgische interventie bij een voorste kruisbandblessure
Voor actieve personen en atleten is een operatie vaak onvermijdelijk om volledige functionaliteit en stabiliteit van de knie te herstellen. De chirurgische procedure, bekend als VKB-reconstructie, houdt in dat een nieuw ligament wordt gevormd met behulp van een pees uit een andere deel van het lichaam of van een donor.
Postoperatieve revalidatie is intensief en kan zes tot twaalf maanden duren voordat de patiรซnt weer op het oorspronkelijke activiteitsniveau is. Na een operatie is dus een intensief traject met fysiotherapie nodig om de knie weer op te trainen.
Hoe maak je de juiste keuze tussen een operatie of fysiotherapie?
Jonge, actieve patiรซnten en atleten kiezen vaak voor chirurgie om toekomstige knie-instabiliteit en verdere schade te voorkomen. Oudere of minder actieve patiรซnten kunnen baat hebben bij conservatieve behandelingen, vooral als zij geen zware fysieke activiteiten ondernemen.
Combineer het beste van twee werelden met Fysio Xtra
Wij bieden daarom niet alleen na de operatie een revalidatie traject. Je kunt ook al voor de operatie met ons aan de slag. Wij bereiden je dan voor op de operatie, zodat je deze zo sterk en fit mogelijk ingaat. Dit kan een groot verschil maken bij het herstel na de operatie.
Wanneer je merkt dat de knie erg goed reageert, dan kun je altijd het besluit om te opereren heroverwegen.
Kies voor Fysio Xtra voor een persoonlijk herstelplan
Met onze ervaren fysiotherapeuten heb je een team van betrokken experts tot je beschikking, waardoor je best mogelijke begeleiding krijgt. Neem snel contact op, dan bespreken wij jouw ideale scenario.
Bij ons kan iedereen terecht. Of je nu topsporter bent of fitter wil worden.
Bij ons is iedereen welkom, van jong tot oud.