Fysiotherapie bij hardloopblessures
Fysio-therapie bij hardloop-blessures
Praktijk score van 9,3
Al onze fysiotherapeuten zijn goed geschoold.
Betrokken fysiotherapeut
Een persoonlijke en unieke benadering
Snel inzicht in uw klacht
Korte lijnen met andere zorgprofessionals.
Fysiotherapie bij hardloopblessures
Hardlopen is een belastende sport voor het lichaam. De benen krijgen heel wat te verduren tijdens het hardlopen. Uit onderzoek is gebleken dat in 2020 hardlopen de sport is waarbij de meeste blessures werden opgelopen. Naar schatting liepen hardlopers in 2020 1.1 miljoen blessures op. Dit komt neer op 22% van het totaal aantal blessures in Nederland in 2020. In dit artikel bespreken wij wat veel voorkomende hardloopblessures zijn, wat de oorzaken hiervan zijn, wat de klachten zijn die hierbij komen kijken en hoe deze klachten behandeld kunnen worden.
Wat zijn veel voorkomende hardloopblessures?
Zoals eerder vermeld is hardlopen een zware belasting voor je lichaam. Het is dus niet gek dat hardlopen kan leiden tot blessures. Hieronder zullen wij veel voorkomende hardloopblessures kort op een rijtje zetten.
Achillespeesblessure
De belasting op de achillespezen is erg hoog tijdens het hardlopen. De achillespees verbindt de kuitspier met het hielbeen, waardoor deze pees veel klappen op moet vangen. Wanneer je merkt dat je achillespees geรฏrriteerd is, is het verstandig zo snel mogelijk actie te ondernemen. Wanneer je te lang doorloopt met deze blessure, is de kans op een chronische blessure erg groot.
Shin Splints
Shin-splints zijn scheenbeenklachten die ontstaan door overbelasting. Door overbelasting kan het scheenbeenvlies of de scheenbeenspier geรฏrriteerd of ontstoken raken. Belangrijk is om gelijk rust te nemen wanneer je merkt dat je last van je schenen krijgt.
Zweepslag
Een zweepslag in de kuitspier kan niet ontbreken in dit rijtje. Deze blessure komt namelijk veelvuldig voor bij hardlopers. Een acute zweepslag ontstaat meestal tijdens het afzetten, sprinten of springen. Belangrijk is om de kuit direct te koelen en zo min mogelijk het been te belasten.
Hielspoor
Hielspoor is ook een overbelastingsblessure. Er wordt lokaal in de hiel van de voet een stekende pijn ervaren. Vaak is de pijn het hevigst wanneer de pezen onder de voet nog koud en stijf zijn (bijvoorbeeld in de ochtend). Wanneer er niet tijdig wordt ingegrepen, kan de pijn snel verergeren en kan een volledig herstel lang duren.
Springersknie
Ook een springersknie is een overbelastingsblessure aan een pees. Langdurige overbelasting van de knieschijfpees (ligamentum patellae) kan zorgen voor kleine beschadigingen in het peesweefsel wat een stijve knie of zwelling van de knie tot gevolg kan hebben.
Enkelblessure
Tijdens het hardlopen bestaat er altijd een kans dat je een misstap maakt. Dit kan komen door een gladde of ongelijke ondergrond of bijvoorbeeld door verkeerd van een stoepje af te stappen. Dit zijn allemaal mogelijke oorzaken van een enkelblessure. De een heeft zwakkere enkels dan de ander en de kans op een misstap is daarom niet bij iedereen gelijk. Er bestaan balansoefeningen en spierversterkende oefeningen om de kans op een enkelblessure zo klein mogelijk te houden.
Hamstingblessure
Bij explosieve bewegingen zoals springen, wenden en keren is er een grote kans op een hamstringblessure aanwezig. Bij zulke explosieve bewegingen kan een scheur in de spieren of pezen van de hamstring ontstaan. Bij hamstringblessures is het altijd verstandig om even een afspraak te maken bij een fysiotherapeut, zodat deze een persoonlijk behandelplan op kan stellen.
De meeste hardloopblessures ontstaan door overbelasting of een verkeerde looptechniek.
De meeste hardloop-blessures ontstaan door overbelasting of een verkeerde looptechniek.
Oorzaken van hardloopblessures
De meeste hardloopblessures ontstaan door overbelasting of een verkeerde looptechniek. Bij overbelasting worden de voeten, enkels, knieรซn en heupen veelvuldig belast, waardoor klachten kunnen ontstaan. Een slechte looptechniek kan zorgen voor een onjuiste aansturing van het lichaam. Hierdoor ontstaat er een disbalans, waardoor de kans op blessures hoger is.
Behandeling van hardloopblessures
Onze Fysiotherapeuten bij Fysio Xtra zijn bekend met het begeleiden van hardloopblessures. Onze fysiotherapeuten zullen allereerst onderzoeken wat de oorzaak is van de hardloopblessure. Wanneer deze is vastgesteld kan een concreet behandelplan worden opgesteld waarin wordt gewerkt aan het herstel.
De fysiotherapeut zal samen met jou proberen om de pijnklachten af te laten nemen en je helpen met het beter laten functioneren van het bewegingsapparaat. Hiervoor maakt de fysiotherapeut gebruikt van verschillende oefeningen en hulpmiddelen.
Mocht je jezelf herkennen in dit artikel en wil je graag een van onze fysiotherapeuten naar je klachten laten kijken? Twijfel dan niet langer en neem contact met ons op! Bij Fysio Xtra kijken we samen met jou hoe we je het beste kunnen helpen.
Bij ons kan iedereen terecht. Of je nu topsporter bent of fitter wil worden.
Bij ons is iedereen welkom, van jong tot oud.